Αναστασία Δημητρά: «Πολλοί νέοι δημιουργοί πειραματίζονται και μας προσφέρουν εξαιρετικές δημιουργίες»

Μαρία-Άννα Τανάγια

Animator, διευθύντρια του κλάδου Animation & Interactive Media του ΑΚΤΟ, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Ελλάς). Η Αναστασία Δημητρά, δέχτηκε την πρόσκληση* για μια συνέντευξη στην οποία μας μίλησε για το ελληνικό animation!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να μου πείτε κάποια πράγματα για τον τόπο στον οποίο μεγαλώσατε. Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σας απ’ την παιδική σας ηλικία;

Mεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά τα καλοκαίρια τον περισσότερο χρόνο τον περνούσα στο οικογενειακό εξοχικό δίπλα στην θάλασσα. Έντονη ανάμνηση, η θάλασσα και τα παιχνίδια που κάναμε στην παραλία.


Πότε και πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με το animation; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας εκείνη τη στιγμή/ερέθισμα που σας έκανε να σκεφτείτε «αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου»;

Χάρις την μητέρα μου που μου σύστησε ένα σεμινάριο κινούμενων σχεδίων με Δάσκαλο τον Στράτο Στασινό, ενσωματώθηκα στον μαγικό κόσμο των κινούμενων σχεδίων.

Όταν ανακοινώσατε στο κοντινό σας περιβάλλον ότι θα σπουδάσετε animation στο εξωτερικό, πώς αντέδρασαν;

Μια χαρά, δεν είχαν καμία αντίρρηση.


Πόσο εξοικειωμένοι ήμασταν με τη συγκεκριμένη εφαρμοσμένη τέχνη στην Ελλάδα; Παρατηρείτε μεγαλύτερη εξοικείωση ή ενασχόληση τα τελευταία χρόνια;

Την Δεκαετία του 1980 οι σχεδιαστές animation ήταν ελάχιστοι και η παραγωγή περιοριζόταν στη διαφήμιση και τα καλλιτεχνικά έργα. Το κοινό ήταν εξοικειωμένο μόνο με την Αμερικάνικη παραγωγή καρτούν. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, η τεχνολογία, τα Ελληνικά φεστιβάλ, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ (Ένωση δημιουργών κινούμενων σχεδίων) και η συστηματική εκπαίδευση έχουν δώσει νέα πνοή.

Για ποιο έργο σας νιώθετε περισσότερο περήφανη;

Για τα περισσότερα. Αφ’ ενός για την  εκπαιδευτική σειρά ‘ΚΑΡΤΟΥΝΙΑ’ παραγωγής 1995-1997 που προβλήθηκε στη ΝΕΤ, με θέμα την εκπαίδευση των παιδιών στην τέχνη του animation και αφ’ ετέρου για την οργάνωση- διδασκαλία παιδικών εργαστηρίων. Θεωρώ πολύ σημαντικό να διαδίδεται η τέχνη και να γνωρίζει το παιδικό κοινό τα μυστικά της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων διεξαγωγής του διεθνούς φεστιβάλ AnimaSyros, θα ήθελα να μου πείτε κάποιες σκέψεις σας σχετικά με το μέλλον του animation στην Ελλάδα.

Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της τέχνης στην Ελλάδα. Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τα φεστιβάλ και την ΑΣΙΦΑ Ελλάδος -ιδιαίτερα με τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων Ελληνικά Κινούμενα σχέδια-, έχει αναθερμάνει όχι μόνο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ παράλληλα έχει  τραβήξει και την προσοχή των φορέων. Πολλοί νέοι δημιουργοί πειραματίζονται και μας προσφέρουν εξαιρετικές δημιουργίες.

Ως Διευθύντρια του κλάδου BA Animation & Interactive Media στο ΑΚΤΟ έρχεστε σε επαφή με πολλούς νέους μελλοντικούς συναδέλφους σας. Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο;

Η φρεσκάδα τους και ο ενθουσιασμός τους. Είναι αστείρευτες πηγές δημιουργίας.


Μια είναι η δική σας αγαπημένη ταινία animation που βλέπετε μετά χαράς ξανά και ξανά;

Πολλές, όπως το τρίο της Μπελβιλ ή ο Εφιάλτης των Χριστουγέννων.

Ποια ιστοσελίδα με έργα animation θα μας προτείνατε να επισκεφτούμε ώστε ν’ ανακαλύψουμε σημαντικούς δημιουργούς;

www.greekanimation.com

Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο για το μέλλον;

Να ταξιδέψω σε κάθε γωνιά της γης.

*Μarianna says: «Ο Νικόλαος Μούλας μου πρότεινε να κάνω συνέντευξη με την Αναστασία Δημητρά και τον ευχαριστώ θερμά που συμμετείχε ενεργά στη συνδιαμόρφωση της θεματολογίας του περιοδικού. Έχεις κάποιον υπόψη σου που θα ήθελες να ψάξω για να κάνω συνέντευξη; Γράψε μου τις ιδέες σου στην Αίθουσα Σύνταξης».