Αρετή Γεωργιλή | free thinking zone

Μαρία-Άννα Τανάγια

«Μαθήματα Αθήνας» τα Κυριακάτικα απογεύματα, συζήτηση για το μέλλον της δικηγορίας, κυριακάτικα και ψυχοθεραπευτικά reboots για την εβδομάδα που αρχίζει, Book Walks, συναντήσεις με σημαντικούς λογοτέχνες και διανοούμενους, θεματικά events. Το Free Thinking Zone δεν είναι απλά ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σκέψη και την τέχνη. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται τις ανησυχίες μιας «διαφορετικής» κοινωνίας και θέτει ερείσματα για τον επαναπροσδιορισμό εννοιών όπως η ελευθερία, οι θεσμοί, η ανοχή, η δημιουργία και η έκφραση, σ’ ένα ανθρωποκεντρικό και φιλόξενο περιβάλλον. Η δημιουργός του Αρετή Γεωργιλή γράφει την ιστορία του.

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

 

Storyteller: Αρετή Γεωργιλή

Xρόνια ήθελα να κάνω ένα «user friendly» βιβλιοπωλείο στο οποίο θα μπορεί να περνά κάποιος ευχάριστα τις ώρες του. Ήθελα η ατμόσφαιρα να είναι φιλική, να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σπίτι σου με την παρέα σου. Αυτό, όμως, από μόνο του επιχειρηματικά δε μου αρκούσε. Κάτι μου έλειπε. Τη λύση μού την έδωσε… η πλατεία Συντάγματος και ό, τι έγινε εκεί: η διαμαρτυρία, η ανάγκη για συζήτηση θεμάτων της επικαιρότητας που μας αφορούν, κυρίως πολιτικά αλλά και κοινωνικά, καλλιτεχνικά ή άλλα.

994939_596258200411457_359979454_n

Έτσι, είπαμε να κάνουμε το πρώτο βιβλιοπωλείο- think tank! Ένα βιβλιοπωλείο που θα φιλοξενεί έντονες συζητήσεις, ένα δυναμικό χώρο παραγωγής σκέψης και καινούριων θεμάτων επικαιρότητας, όπου φιλοξενούνται όλες οι απόψεις ελεύθερα χωρίς φραγμούς, χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις, που προωθεί την ελεύθερη, αντισυμβατική σκέψη και ζει από τις πωλήσεις βιβλίων.

To Free Thinking Zone ή Όικος Ανοχής Σκέψης, λοιπόν, είναι ένα concept βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη και λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Δανείζεται τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων παρουσιάζοντας μόνιμες συλλογές βιβλίων καθώς και περιοδικές που δημιουργούνται ανάλογα με το «καυτό» θέμα της επικαιρότητας το οποίο φιλοξενείται κατά καιρούς στον χώρο. Εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής και ξένης διανόησης, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, εικαστικοί και άλλοι καλούνται να υποστηρίζουν ζωντανά διαφορετικές και ανατρεπτικές απόψεις, αναζητώντας την ανοχή και τη σύνθεση ως μονόδρομο προόδου για τη χώρα μας.

Το Free Thinking Zone δανείζεται το όνομά του από τα λιμάνια. Δανείζεται την industrial αισθητική του από τις οικοδομές και τα νεουορκέζικα loft. Εκτός από βιβλιοπωλείο, λειτουργεί και ως χώρος εκθέσεων έργων νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, χώρος διοργάνωσης ιδιωτικών θεατρικών παραστάσεων και άλλων μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στα λιμάνια, οι Ζώνες Ελευθέρου Εμπορίου( Free Trade Zones) είναι οι χώροι που τα εμπορεύματα μπορούν να παραμείνουν χωρίς περιορισμούς μέχρι να διακινηθούν στις αγορές. Ανάμεσα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι- χαμηλά στην οδό Σκουφά στην Αθήνα- το Free Thinking Zone είναι το σημείο στα λιμάνια που είναι ανοιχτό σε όλους εκείνους που αναζητούν διαρκώς νέους δρόμους, που δεν πιστεύουν στο προφανές, που μπαίνουν άφοβα σε οίκους ανοχής αλλά και σε εκκλησίες. «Που ‘στη νύχτα δεν βλέπουν το σκοτάδι αλλά το γαλάζιο του ουρανού» (Georges Bataille).

 

553106_502569166447028_1285176653_n

Η αλήθεια είναι πώς δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένη, όπως θα σας βεβαιώσουν με ευκολία οι φίλοι μου! Νιώθω όμως περήφανη όταν οι παρεμβάσεις μας πιάνουν τόπο και ωφελούνται και άλλοι άνθρωποι. Νιώθω περήφανη όταν μας ζητούν συνεργασία διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια όπως το Battle of Ideas Institute του Λονδίνου, το Princeton ή το Βocconi. Νιώθω περήφανη όταν νέοι άνθρωποι που έχουν κάνει στο Free Thiking Zone την πρώτη τους παρουσίαση πάνε καλά και διακρίνονται. Νιώθω περήφανη όταν έρχονται νέα παιδιά και μου ζητούν ν’ ανοίξουν Free Thinking Zone σε άλλες πόλεις ή ακόμα σε άλλες χώρες!

Η διαφορετικότητα, η ελευθερία, η δημοκρατία, οι θεσμοί, οι κοινωνικοί δεσμοί, η έκφραση.  Αυτά είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το Free Thinking Zone. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει κυρίως να λύσουμε ή τουλάχιστον να μπορέσουμε συνεννοηθούμε για να προχωρήσουμε παρακάτω ως κοινωνία και ως χώρα.

Είναι στοιχείο πολιτισμού η αποδοχή της διαφορετικότητάς μας, της αναγνώρισης ατομικής ελευθερίας, της εφαρμογής των κανόνων δικαίου. Δυστυχώς, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο πολιτισμού που έχουν κατακτήσει από καιρό άλλες δυτικές κοινωνίες. Η Ελλάδα είναι μία βαθιά συντηρητική χώρα ακόμη και αν αυτοπροσδιορίζεσαι προοδευτικός.

Marianna Says: “Βρες το Free Thinking Zone στο Facebook ή μπες στην ιστοσελίδα του! Έχεις επισκεφθεί το Free Thinking Zone; Περιμένουμε τις δικές σου εντυπώσεις”!