Art Photography | Ταξίδι σε Ιράν & Περσία

About

Ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με 9 ατομικές και συμμετοχή σε 28 ομαδικές εκθέσεις στο βιογραφικό της, κατάφερε να συνδυάσει δύο μεγάλες της αγάπες: Τη φωτογραφική μηχανή και τα ταξίδια. Μας επέτρεψε να «εισβάλλουμε» στο blog της και να «κλέψουμε» εικόνες απ’ το ταξίδι της σε Ιράν και Περσία. Το αποτέλεσμα; Όπως ακριβώς το προσδοκά όποιος την ξέρει: Θεαμα…τικό!

Publisher: Καίτη Παπαναούμ

Από το αεροδρόμιο «Ataturk» της Κωνσταντινούπολης απογειωθήκαμε μεσάνυχτα και μετά από τέσσερις περίπου ώρες πτήσης, προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο «Imam Khomeini» της Τεχεράνης, όπου αλλάξαμε αμέσως την ενδυμασία μας και φορέσαμε μαντήλα στο κεφάλι όπως υπαγορεύουν οι νόμοι του κράτους για όλες τις γυναίκες.

“Ιράν” σημαίνει “η χώρα των Αρίων”
Ιστορικά είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία έως τον 7ο αι μ.Χ. κυβέρνησαν την περιοχή μεγάλες αυτοκρατορίες : Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες κλπ. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ αναπτύχθηκαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά όπως επίσης οι τέχνες και η λογοτεχνία. Κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. το σημερινό Ιράν κατοικήθηκε από Πέρσες και Μήδους.

Tehran
Teh=θερμό, Ran=τόπος
Είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Ιράν. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μ στις πλαγιές της οροσειράς Αλμπόρζ.

Από την Τεχεράνη ταξιδέψαμε οδικώς νότια και επισκεφθήκαμε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες πόλεις.

Kashan
Στο Kashan θαυμάσαμε ορισμένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα παραδοσιακά κτίρια, πραγματικά αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Isfahan
Παλιά πρωτεύουσα της Περσίας. Είναι η Ασπάδανα της αρχαιότητας. Κατοικήθηκε πριν από 2500-2700 χρόνια. Τα επιβλητικά τζαμιά με τους τιρκουάζ μιναρέδες και τρούλους, τα μοναδικά σε πλούτο παλάτια, το σκεπαστό παζάρι και οι πανέμορφες γέφυρες του ποταμού Ζαγιάντε αποτελούν το απαύγασμα της αρχιτεκτονικής έκφρασης της δυναστείας των Σαφαβιδών.

Yazd
Yazd σημαίνει γιορτή, λατρεία. Η πόλη ήταν γνωστή ως Ysatis. Η Yazd, πόλη των Ζωροαστρών είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου και αναγνωρισμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μία από τις πόλεις με την αρχαιότερη αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο.

Persepolis
Η πόλη κτίστηκε από το 518 έως το 460 π.Χ. (Δαρείος Α΄, Ξέρξης και Αρταξέρξης Α΄). Η τεχνική των Περσών αρχιτεκτόνων και κυρίως η αισθητική τους δημιούργησαν μία από τις πιο περίλαμπρες πρωτεύουσες που γνώρισε ο κόσμος. Τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα πυρπολήθηκαν το 331 π.Χ. από το Μέγα Αλέξανδρο σε αντίποινα της πυρπόλησης των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών από τους Πέρσες το 480 π.Χ.

Pasargadae
Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τον Κύρο το Μέγα. Ήταν η πόλη όπου γινόταν οι στέψεις των Περσών βασιλιάδων.

Naqsh-e Rostam
Στη νεκρόπολη αυτή υπάρχουν οι τέσσερις λαξευμένοι βασιλικοί τάφοι του Ξέρξη Α΄. του Δαρείου Α΄, του Αρταξέρξη Α΄ και του Δαρείου Β΄.

Shiraz
Η Shiraz βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1800 μ. Είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Φάρς (Fars) και μία από τις πιο όμορφες ιστορικές πόλεις του κόσμου. Άλλωστε η επίσημη γλώσσα του Ιράν προέρχεται από τα «παρσί», τη γλώσσα της αρχαίας Φαρς (Παρς, Pars). Είναι η πόλη των ποιητών, του κρασιού και των λουλουδιών!

Μετά τη Shiraz πήραμε το δρόμο της επιστροφής ύστερα από ένα συναρπαστικό ταξίδι!

publiSHIT says: «Για να δεις όλες τις εντυπωσιακές φωτογραφίες της Καίτης Παπαναούμ πάτησε εδώ, ενώ μην παραλείψεις να περιηγηθείς στο blog της και ν’ ανακαλύψεις πολλά κι ενδιαφέροντα»