«Art Room Καφωδείο Ελληνικό» | Κάνει τη διαφορ…art!

About

Από το Δεκέμβρη που μας πέρασε στο κλασικό καφέ «Καφωδείο Ελληνικό», στεγάζεται ο συλλογικός χώρος Τέχνης «Art Room Καφωδείο Ελληνικό»! Μια καινοτόμα πρόταση στη Θεσσαλονίκη της οικονομικής ασφυξίας και της καλλιτεχνικής ατολμίας.

Publisher: Κωνσταντής Σεβρής

Μετά από μια σύντομη βόλτα, στα παλιατζίδικα του Μπιτ Παζάρ, εκεί που το μεθυστικό άρωμα βερνικιού, σε παλιές ξύλινες περίτεχνα σκαλισμένες καρέκλες, συναντά βαρύγδουπους τίτλους παλαιών εγχειριδίων ή βιβλίων, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα στο «Καφωδείο Ελληνικό». Πλάι σε ήχους του Μάλαμα, είδαμε το μπρίκι να ανάβει στη χόβολη και πάνω στον ουρανό, τα μάτια του Σιδηρόπουλου να καρφώνουν τα αμήχανα smartphones μας…

Πιο δίπλα, διακριτικοί ευγενείς συνταξιούχοι αντάλλασαν με νεανική μανία χαρακτηρισμούς και τα ζάρια τους σε μια παρτίδα τάβλι, συνθέτοντας μια παραμυθένια εικόνα, από εκείνες που σε λίγες γωνιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης συναντούμε…

Δυο ρουφηξιές ελληνικού καφέ ήταν αρκετές ώστε το μικρό μας παραμύθι, να μπολιάσει στους γευστικούς μας κάλυκες, ενώ πια τα μάτια μας, αφήνονταν στις δεκάδες απεικονίσεις της παλιάς Θεσσαλονίκης, που κοσμούν τον τοίχο του παραδοσιακού καφέ. Σε λίγο ήρθε και η Νάντια Αζά που είχε την ευγένεια να μας απαντήσει σε πέντε σύντομες ερωτήσεις.

«Art Room Καφωδείο Ελληνικό»! Ποια ιδέα οδήγησε στη γέννησή του;
Η ιδέα για το «Art Room» γεννήθηκε μέσα από το προσωπικό μου όραμα για τη δημιουργία ενός συλλογικού χώρου Τέχνη, σε συνδυασμό με την επιθυμία και τη βούληση του Καφωδείου Ελληνικού να επεκτείνει κάτι που ήδη υπήρχε στη φιλοσοφία του: να φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες και δρώμενα κάτω από την ίδια στέγη.

Τι μπορεί λοιπόν κανείς να βρει στο καλλιτεχνικό σας δωμάτιο;
Χειροποίητες δημιουργίες και συνθέσεις από σχεδιαστές, οικοτέχνες και χειροτέχνες αλλά και εικαστικές δημιουργίες. Φαντάσου έναν χώρο που έχει μέσα ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ μέχρι χειροποίητα σαπούνια, γκουρμέ προϊόντα και βιολογικά καλλυντικά! Και ακόμα πίνακες, σκίτσα καλλιτεχνών και αναπαλαιωμένα αντικείμενα

Ψέματα δε θα σου πω… Είμαι άσχετος από κοσμήματα και έχω ελάχιστα χρήματα στην άκρη, τι μου προτείνεις;
Να με ακολουθήσεις… Και σε κάποιο από τα δωμάτια του Art Room θα βρούμε μαζί αυτό που θες. Άλλωστε, οι τιμές καθορίζονται από τους ίδιους τους δημιουργούς γι’ αυτό και είναι άκρως προσιτές για τον καθένα!

Εάν έρθω σε ένα μήνα από σήμερα, τι νέο το Art Room θα έχει να μου παρουσιάσει;

Κάθε μήνα στην παρέα μας έρχονται καινούριοι άνθρωποι, οπότε σίγουρα θα έχεις να ανακαλύψεις πολλές νέες δημιουργίες. Επίσης, διοργανώνουμε μίνι σεμινάρια και events που ολοένα πληθαίνουν και είναι δωρεάν για όλους. Οπότε, σίγουρα θα μπορείς να βρεις κάτι που να σε εκφράζει και στο οποίο θα μπορείς να συμμετέχεις ελεύθερα!

Αν και είμαι γείτονας, σας ανακάλυψα μέσω διαδικτύου! Τι σχέση έχει το Art Room με το internet;
Την καλύτερη. Το Art Room αγαπάει το internet και το χρησιμοποιεί κατά κόρον. Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που πλέον καθορίζει τις εξελίξεις στην Τέχνη και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας. Οι δυνατότητες που δίνει στους νέους καλλιτέχνες-και όχι μόνο-είναι άπειρες.

Για καφέ στο Καφωδείο έρχομαι συχνά, την έκθεση πότε μπορώ να την επισκεφτώ ξανά;
Και κάθε μέρα αν θες μπορείς να έρχεσαι μια βόλτα! Είμαστε ανοιχτά καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 12 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ. Επίσης, πριν να έρθεις, μπορείς να ρίχνεις και μια ματιά στο Facebook για να δεις τι καινούριο παίζει, μπαίνοντας στο προφίλ μας που είναι το ArtRoom KafodeioElliniko!

Στη συνέχεια είχε την ευγενή καλοσύνη, να με ξεναγήσει στα δωμάτια του χώρου Τέχνης. Πολύχρωμες μικρές δημιουργίες από καθημερινά υλικά, πλάι σε ρούχα ιδιαίτερου γούστου. Δεκάδες μικρά δακτυλίδια σε ακανόνιστα σχήματα, παρέα με τσάντες, δερμάτινα βραχιόλια ή φουλάρια, αισθητικής που κάλλιστα θα μπορούσες να δεις στις μοιραίες ηρωίδες που ζωγραφίζει ο εξαίρετος Fabian Perez.

Πιο δίπλα, μια σειρά χαριτωμένα βαζάκια, με βιολογικά προϊόντα και αρωματικά σαπούνια. Μόνο μια σύντομη ανάγνωση στις ετικέτες τους ήταν αρκετή για να μεταφερθείς με μιας, στα μεθυστικά αρώματα των διάσπαρτων ορεινών περιοχών της Μακεδονίας ή της Ηπείρου.

Τι κι αν το ξύλινο πάτωμα είχε ως αποτέλεσμα να ακούγονται βαριά τα βήματα μου. Ένα ανάλαφρο και γαλήνιο αίσθημα είχε καταλάβει κάθε αίσθησή μου, που παρακολούθησε αμήχανα σαν καρέ από γαλλική ταινία, κάθε ράφι. Οι απαντήσεις της Νάντιας στις ερωτήσεις μου για κάθε τι που έβλεπα, ιδιαίτερες. Αντανακλούσαν ένα σεβασμό, μια διαφορετική οπτική. Βίωνες καθαρά πως είναι το δωμάτιο της. Γνωρίζει καλά τη μικρή ιστορία που κάθε δημιουργία κουβαλάει, τι κι αν η ίδια δεν το εμπνεύστηκε, δεν το έφτιαξε. Σαν την ιστορία της αφίσας, που κολλήσαμε στα 15 μας στην πόρτα κρυφά, μην γίνει αντιληπτή… Της ζήτησα μια αφίσα για το αρχείο μου και μου την έδωσε.

Έρχεται Σάββατο, οι πιέσεις τις εβδομάδας, ανυπόφορες ή απλά αναγκαίες. Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το δωμάτιο Τέχνης στο Καφωδείο Ελληνικό, άλλωστε όπως απαντά και η Μούσα στον Καβάφη:

Εάν η γη καλύπτεται με σκότος, μη φοβείσαι.
Μη ό,τι είναι έρεβος νόμιζε διαρκές.
Φίλε, πλησίον ηδονών, ανθών, κοιλάδων είσαι
θάρρει, και βάδισον εμπρός. Ιδού το λυκαυγές!