Άσπρο χιόνι, πράσινη συνείδηση!

Camille Delcour

 Σύμφωνα με το Reporter.gr: «Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την κίνηση των επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων» και ήταν όντως καλή σαιζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα. Ένα καλό νέο για την οικονομία μας και εφόσον πρόκειται για έναν καλό τρόπο διασκέδασης, αξίζει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε πιο πράσινο, φιλικό προς το περιβάλλον.

Camille Delcour

 

Σε χώρες όπως η Γαλλία, υπάρχουν οδηγοί που κατατάσσουν τα χιονοδρομικά κέντρα ανάλογα με το πόσο «οικολογικά» είναι (όσον αφορά στις υποδομές και την ενέργεια που χρησιμοποιούν). Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια παρόμοια κατάταξη, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει μια πιο καθαρή εικόνα για το ποια χιονοδρομικά κέντρα έχουν οικολογική συνείδηση.

Ωστόσο, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να προσέχουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνουν οι χειμωνιάτικες διακοπές πιο πράσινες και πιο οικολογικές. Ας αρχίσουμε με αυτά που είναι στο χέρι μας, όπως για παράδειγμα: το μέσο μεταφοράς, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε και φυσικά η συμπεριφορά μας.

Μεταφορικό μέσο
Υπάρχουν πολλά πρακτορεία που διοργανώνουν εκδρομές συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς προς το χιονοδρομικό κέντρο. Τι πιο οικολογικό και οικονομικό (αν υπολογίσουμε την τιμή της βενζίνης), λοιπόν, από το λεωφορείο; Και θα εξοικονομήσετε τα χρήματά σας και θα μειώσετε το «αποτύπωμά» σας. Αν έχετε παιδιά, να είστε σίγουροι πως θα διασκεδάσουν περισσότερο μέσα στο λεωφορείο, άλλωστε όλα εξαρτώνται από το πώς θα το παρουσιάσουμε.
Εάν παρόλα αυτά επιμένετε να πάρετε το αυτοκίνητό σας, εφαρμόσετε την οικολογική οδήγηση: θα κάνει καλό στη τσέπη σας, στην ασφάλειά σας αλλά και στο περιβάλλον.

Εξοπλισμός
Αρχικά, ο πράσινος σκιέρ προτιμά οικολογικά αντηλιακά και γαλακτώματα, καθώς υπάρχουν πλέον πολύ καλά ελληνικά brands στην αγορά (Bioplasis και Bioselect). Αυτές οι κρέμες υπερτερούν καθώς έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν φίλτρα ορυκτών μη-τοξικά, που είναι πιο υγιεινά για το δέρμα (ειδικά για τα παιδιά).

Για τον υπόλοιπο εξοπλισμό, υπάρχουν διάφορες μάρκες από ρούχα για σκι, κάποιες είναι πιο οικολογικές από άλλες (στη διαδικασία παραγωγής, στο ύφασμα και γενικά στην συμπεριφορά της εταιρείας μέσα στη κοινωνία). Τι κάνει μία εταιρεία εξοπλισμού πιο πράσινη από μία άλλη; Είναι πολύ απλό: Η εταιρεία θα είναι γνωστή για τη συμπεριφορά της ως προς το περιβάλλον, έχει οικολογική συνείδηση, κάνει εκστρατείες και χρηματοδοτεί οικολογικές δράσεις. Καλό θα ήταν να επιλέξετε μία εταιρεία που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Αφού αγοράσετε τον εξοπλισμό σας, σιγουρευτείτε ότι τον συντηρείτε σωστά ώστε να σας είναι χρήσιμος για καιρό (ο εξοπλισμός του σκι -ειδικά στην Ελλάδα- δεν χρησιμεύει όλη τη χρονιά, οπότε αν δεν τον συντηρείτε σωστά θα χαλάσει πολύ σύντομα).

Μην ξεχνάτε, επίσης, να ανακυκλώσετε το παλιό σας εξοπλισμό, σε καταστήματα ειδικά για σκι, καθώς υπάρχουν κάποιες εταιρείες που τον ανακυκλώνουν. Η πιο γνωστή για την πράσινη της συνείδηση παγκοσμίως είναι η Patagonia από την Καλιφόρνια, η οποία προσφέρει πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων του και διαθέτει 1% των εσόδων της για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Θα βρείτε σίγουρα κι άλλες εταιρείες που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις (όπως η Lafuma ή Kanabeach, η οποία προσφέρει μια σειρά από βιολογικά ρούχα κάνναβης). Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να ενοικιάσετε τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε, κάτι που συνδυάζει οικολογία και οικονομία.

Συμπεριφορά
Τέλος, καλό θα ήταν να αποκτήσετε εν γένει μία πράσινη συμπεριφορά: να προσέχετε τη θέρμανση στο μέρος διαμονής και να είστε σίγουροι ότι οι δράσεις σας στο βουνό και στο χωριό, δεν έχουν αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον. Καλό ταξίδι!

Photo Credit: © Philip Lee Harvey/cultura/Corbis