Captain Phillips | Ώρες αγωνίας σε εχθρικά ύδατα….

Ιωάννα Δανδέλια

Με μία ερμηνεία που δεν αποκλείεται να του χαρίσει μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου και τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο, ο Tom Hanks επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ταινία που ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ και την περιπέτεια με γερές δόσεις αγωνίας και συγκίνησης για πρωταγωνιστές και κοινό.

Ιωάννα Δανδέλια

Υποδυόμενος τον Captain Phillips, καπετάνιο αμερικανικού εμπορικού πλοίου που απαγάγουν και κρατούν όμηρο Σομαλοί πειρατές, ο γνωστός ηθοποιός ζωντανεύει με τη σκηνοθετική ματιά του Paul Greengrass («Ματωμένη Κυριακή», «Πτήση 93», «Το Τελεσίγραφο του Μπόρν»), την αληθινή ιστορία πειρατείας του φορτηγού πλοίου Maersk Alabama που καταλαμβάνεται από ομάδα πειρατών.

Η ψυχολογική ένταση, η αγωνία και οι καλογυρισμένες σκηνές εναλλάσσονται, σε μία ναυτική περιπέτεια που έχει όλα τα ατού ενός καλοδιαλεγμένου καστ ηθοποιών και μιας ανθρώπινης πραγματικής περιπέτειας που το Χόλιγουντ επιλέγει να παρουσιάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σκιαγραφώντας τις μνήμες των πρωταγωνιστών της και εστιάζοντας στη συγκίνηση και την ταύτιση των θεατών με τους ήρωες της ταινίας.

Οι συνεχείς ανατροπές στην εξέλιξη της ταινίας, που καταγράφει λεπτό προς το λεπτό την αγωνιώδη πορεία της ανθρώπινης αυτής ιστορίας και την σύγκρουση δυο «αρχηγών», του καπετάνιου του πλοίου, που από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σωτηρία των μελών του πληρώματος και του πλοίου του και του αρχηγού της ομάδας των πειρατών, ένας ρόλος στον οποίο διακρίνεται για την ερμηνεία του ο πρωτοεμφανιζόμενος Σομαλο – Αμερικανός ηθοποιός Barkhad Abdi.

Σε αυτού του είδους τις ταινίες, χωρίς ειδικά εφέ, μεγάλα και πολλά σε αριθμό σκηνικά και εντυπωσιακές σκηνές δράσης, το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας είναι αυτά που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών και στην προκειμένη περίπτωση ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας το γνωρίζει καλά αυτό.

Καλογυρισμένες σκηνές που θυμίζουν ντοκιμαντέρ με κοφτά πλάνα, κάμερα που ακολουθεί τους ήρωες λεπτό προς λεπτό με κινήσεις απότομες και νευρικές, μουσική αντίστοιχου ύφους. Ο Βρετανός σκηνοθέτης ξέρει ότι δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που θα τον οδηγήσει στη σκηνή της Αμερικανικής Ακαδημίας, τη βραδιά των βραβείων. Άλλωστε, ο πρωταγωνιστής του κάνει ότι μπορεί για να απογειώσει το ρόλο του και την ταινία μέχρι το τελευταίο λεπτό δίχως ίχνος υπερβολής για την αγωνία, τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία που περιγράφεται στο πρόσωπο του καθ’όλη τη διάρκεια εξέλιξης της ιστορίας. Ο Tom Hanks μάλιστα συναντήθηκε αρκετές φορές με τον αληθινό πρωταγωνιστή της ιστορίας Richard Phillips προκειμένου να αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά την ιστορία του και να καταγράψει τη μαρτυρία του.

Τα τελευταία πέντε λεπτά της ταινίας είναι αυτά που πραγματικά μας θυμίζουν γιατί αυτός ο ηθοποιός μπορεί εύκολα να φύγει με το χρυσό αγαλματίδιο ανά χείρας τη βραδιά των βραβείων για μία ακόμη φορά, αφήνοντας τους αντιπάλους του να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο «τυχερό» στις επιλογές των ταινιών και των συνεργατών του. Αν και εσείς αναρωτιέστε το ίδιο, δεν έχετε παρά να δείτε την ταινία και να απολαύσετε δυο περίπου ώρες κλιμακούμενης έντασης και ανθρώπινης αγωνίας σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας για γερά νεύρα σε μία ολοκληρωμένη σκηνοθετικά και σεναριακά ταινία.

Marianna says: «Μας ενδιαφέρει η άποψή σου! Ποια ταινία είδες πρόσφατα και σε ενθουσίασε; Θέλεις να μας γράψεις δύο λόγια γι’ αυτή; Περιμένουμε το σχόλιό σου: Publish it στη φόρμα ακριβώς από κάτω ή στέλνοντας mail στο publishitmagazine@gmail.com»!