Κρίση είναι… θα περάσει!

Ζωή Δανιηλίδου

Εδώ και αρκετό καιρό η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα σε πολλούς από τους πολίτες της. Νέα, αλλά και μεγαλύτερα άτομα αντιμετωπίζουν το φόβο της επιβίωσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας που, πλέον, έχουν γίνει καθημερινή πραγματικότητα.

Ζωή Δανιηλίδου

Μέσα σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας πρώτο θύμα είναι η νεολαία και τα όνειρά της που έχουν παγώσει εν μέσω κρίσης. Οι περισσότεροι νέοι, εργάζονται με κατώτατους μισθούς, δυσκολεύονται να βρουν εργασία, ενώ αυτοί που ακόμα σπουδάζουν βλέπουν την επαγγελματική αποκατάσταση σαν ένα απατηλό όνειρο. Επειδή και εγώ ανήκω σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, σας παρουσιάζω κάποια χρήσιμα tips επιβίωσης και αισιοδοξίας για να βγούμε δυνατοί από την παρούσα κατάσταση.

Ας πάρουμε αρχικά, το ενδεχόμενο του να είσαι φοιτητής και οι γονείς σου να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να σε συντηρούν. Μία πολύ καλή λύση είναι η εύρεση εργασίας. Ξέρω ότι για κάποιους θεωρείται αδιανόητο, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Αν είσαι 20 χρονών και θέλεις να ζεις ως ενήλικας αυτό συνεπάγεται ευθύνες. Υπάρχουν εύκολες, part – time δουλείες με καλές αποδοχές και λίγες ώρες εργασίας. Αρκεί το ψάξιμο στο Διαδίκτυο ή σε μια εφημερίδα με αγγελίες.

Μετά, κρίση και λιγότερα χρήματα δε σημαίνει απομόνωση. Άλλωστε, είναι αυτονόητο ότι η ευτυχία και η καλοπέραση δε συνδέονται απαραίτητα με τα λεφτά. Εμείς, λοιπόν , οι νέοι που και όρεξη, και διάθεση έχουμε μπορούμε να διασκεδάζουμε εύκολα και ανέξοδα. Οι επιλογές είναι πολλές: μια βόλτα με το ποδήλατο μας, συναντήσεις με φίλους σε σπίτια για κρασάκι και συζήτηση, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, επιλογές φθηνών και όμορφων café και πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία και τη διάθεση μας!

Σημαντικό, όμως, ζήτημα είναι και η μελλοντική εξέλιξη και σταδιοδρομία που ανησυχεί πολλούς νέους. Έτσι, αν σπουδάζεις σε κάποια σχολή και πιστεύεις πως όντως θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα αποκατάστασης τότε σκέψου την πιθανότητα να αλλάξεις σπουδές. Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα στη χώρα μας που θεωρούνται β’ επιλογής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι νέοι να στρέφονται σε 5-6 επαγγέλματα. Οι τεχνικές σχολές, παρουσιάζουν άνοδο αυτή την εποχή οπότε είναι μια καλή επιλογή. Αν από την άλλη, απλά αμφιβάλλεις για το αντικείμενο σπουδών σου, σκέψου ψύχραιμα. Αν αγαπάμε κάτι προσπαθούμε πολύ για αυτό. Και μια ευκαιρία που δεν παρουσιάστηκε σε κάποιους, μπορεί να παρουσιαστεί σε εσένα. Μην παραιτείσαι από τα όνειρα σου αν βλέπεις ακόμα ελπίδα σε αυτά!

Συμπέρασμα και συμβουλή, λοιπόν, στα νέα άτομα: μην παραιτείστε ποτέ και για κανέναν λόγο! Η παρούσα κατάσταση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αλλάξει. Για κάποιους θετικά και για κάποιους λιγότερο θετικά. Όμως σε εμάς ταιριάζει η αισιοδοξία και η ανάγκη για δημιουργία και ελπίδα. Με προσήλωση, αγάπη για τους γύρω μας και εκτίμηση των όσων έχουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε με θετική ματιά. Άλλωστε το πιο όμορφο πράγμα είναι να κάνεις αυτό, που σου λένε πως δεν μπορείς!

Marianna says: «Η Ζωή Δανιηλίδου είναι η δημιουργός των κοσμημάτων και αξεσουάρ Specks of Joy».