David Igi | O Αρμένιος φίλος μου που έζησε χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί το όνειρό του στην πατρίδα του!

Βρίσκομαι σ’ ένα ακόμα συνέδριο του Digital Communication Network, στην Αρμενία αυτή τη φορά, μια χώρα που αγαπώ τόσο μα τόσο πολύ χάρη στους ανθρώπους της. Έχουμε διάλειμμα, είμαι η μόνη Ελληνίδα κι έτσι μπορώ να μιλήσω άνετα στο κινητό με τη μαμά μου. Κλείνοντας,  επιστρέφω ξανά στο κινητό -κλασικά- με σκοπό να ετοιμάσω  ακόμα ένα post για το συνέδριο. Ξαφνικά, εμφανίζεται μία λεμονάδα και ακούγεται μια φωνή να λέει σε άπταιστα ελληνικά: «Άκουσα ελληνικά και ξετρελάθηκα. Σας βλέπω να δουλεύετε τόση ώρα, οπότε είμαι σίγουρος ότι χρειάζεστε μια δροσερή λεμονάδα να αναζωογονηθείτε».

Κάπως έτσι γνώρισα τον David Igi, το νέο Αρμένιο φίλο μου ο οποίος δουλεύει στο μπαρ του ξενοδοχείου Congress στο Γερεβάν, αλλά έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ενθουσιάζεται σαν μικρό παιδί κάθε φορά που ένας Έλληνας επισκέπτεται την πόλη του.  Προσηνής, επικοινωνιακός, πάντα χαμογελαστός και φοβερός ambassador της χώρας του (αφού μοιράζεται θρύλους και ιστορίες που σε κάνουν να θέλεις να επισκεφτείς την Αρμενία ξανά και ξανά), ήταν το πρόσωπο που σίγουρα δικαιούται μια συνέντευξη ύστερα από αυτό το ταξίδι. Και να’ την, με μπόνους το νέο τραγούδι του David που το μοιράζεται μαζί μας. Ναι. Και ταλαντούχος. Πολύ ταλαντούχος!

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια

Θέλω να μοιραστείς την ιστορία σου. Πώς ήρθες στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά κοινά με την Αρμενία, οπότε ήταν ένας καλός προορισμός για τους Αρμένιους στα χρόνια του πολέμου. Oι γονείς μου αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο αφού, εκείνα τα χρόνια, η Αρμενία ήταν στο πρόθυρα της κρίσης του πολέμου και της πείνας. Μπορώ να πω ότι είμαι από τους τυχερούς που κατάφεραν να κάνουν μια νέα αρχή στην Ελλάδα αφού και οι ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας μου μας βοήθησαν να ενταχθούμε στην κοινωνία πιο εύκολα, αν και οι Αρμένιοι έχουν αυτό το ξεχωριστό δηλαδή να προσαρμόζονται εύκολα.

Ποιες ήταν οι δουλειές που έκανες εδώ;

Στην Ελλάδα μπορώ να πω, χαριτολογώντας, ότι ήμουν ένας ελεύθερος άνθρωπος που προσπαθούσε απλά να βρει αυτά που θα μπορέσουν να του δώσουν ευτυχία. Συνήθως βοηθούσα τον πατέρα μου και τον αδερφό μου με διάφορες δουλειές στο χώρο εργασίας τους ή ακόμα και φίλους, και ενδιάμεσα έκανα αυτό που αγαπούσα. Δημιουργούσα μουσική, έπαιζα ποδόσφαιρο κι έψαχνα αυτό που λένε «το νερό της ζωής» το οποίο είναι ένα μυστικό που θα μοιραστώ μαζί σας: Η αγάπη και ο σεβασμός προς όλους.

Τι είναι εκείνο που αγάπησες στους Έλληνες;

Στους Έλληνες αγάπησα και αγαπώ τα πάντα. Στο ξενοδοχείο που δουλεύω κάθε ώρα είναι υπέροχη αλλά όταν ακούω ελληνικά ή βλέπω κάποιον/κάποια από Ελλάδα όλα γίνονται μοναδικά ξεχωριστά ακόμα πιο υπέροχα! Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αγάπησα και αγαπώ τον ελληνικό λαό το ίδιο όπως και την πατρίδα μου.

Πες μου πόσα κοινά βρήκες ανάμεσα σε Έλληνες και Αρμένιους;

Τώρα με την απάντηση που θα δώσω σε αυτήν την ερώτηση θα με πείτε τρελό αλλά από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια .. πάντα αναρωτιόμουν πως μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης να γνωρίζει την χειρονομία για να χαιρετίσει κάποιον και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κοινά. Όσον αφορά στους Έλληνες και τους Αρμένιους, θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Όταν πρωτοσυναντησα  την πρέσβη της Ελλάδας μου είπε την εξής πρόταση όταν την ρώτησα πώς είναι η Αρμενία: «Δε νιώθω καμία διαφορά νιώθω σαν να είμαι στην Ελλάδα».

Πώς αποφάσισες να γυρίσεις πίσω Αρμενία;

Αφού η Αρμενία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, η κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αυξήσει τον πληθυσμό και τη στρατιωτική δύναμη, οπότε μια από τις τακτικές ήταν να μην παραλάβω διαβατήριο αρμένικο. Έτσι,  μετά τα 18 μου ήμουν σε κατάσταση αορίστου πολίτη και αναγκαστικά αυτή η κατάσταση με έστειλε πίσω στην Αρμενία για να μπορέσω να έχω το δικό μου διαβατήριο.

Πες μας τρία αγαπημένα σου μέρη στο Γερεβάν.

Το Γερεβάν είναι η πόλη του ήλιου, της μουσικής, του νερού.  Εάν πρέπει να επιλέξω αγαπημένα μέρη στο Γερεβάν, θα επέλεγα εντελώς διαφορετικά, ανάλογα  με την εποχή. Άλλωστε, είναι η πόλη που σε κάθε εποχή κάθε μέρος της σου προσφέρει εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Γιατί πρέπει κάποιος να επισκεφτεί το Γερεβάν;

Μαριάννα μου ήρθες στο Γερεβάν και γνώρισες μοναδικούς ανθρώπους. Νομίζω αυτό είναι αρκετό για να επισκεφθείς μια πόλη! Το άλλο που θα σας αρέσει είναι η αρμενική κουζίνα και η ησυχία της πόλης, η ειρήνη και η ηρεμία που επικρατεί ακόμα και στον αέρα και φυσικά το εκθαμβωτικό πράσινο που πετυχαίνεις σε όλα τα πάρκα. Το Γερεβάν είναι η πόλη που τα απρόβλεπτα γίνονται θετικές εκπλήξεις!

Είσαι σούπερ επικοινωνιακός και καταπληκτικός στη δουλειά σου. Τι απολαμβάνεις περισσότερο πίσω από την μπάρα ενός ξενοδοχείου;

Το ξενοδοχείο είναι το μέρος που μαθαίνεις από κάθε κουλτούρα, από κάθε είδος ανθρώπων και κατά την γνώμη μου είσαι σε μια συνεχή ανάπτυξη εσωτερική ίσως και σε αυτόματο πιλότο γιατί την νιώθεις την εσωτερική σου ανάπτυξη μιλώντας, μαθαίνοντας και μοιράζοντας τις εμπειρίες σου αλλά ποτέ δεν είναι αρκετή

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας μια ιστορία από το ξενοδοχείο που θα θυμάσαι για πάντα;

Νομίζω είναι η κάθε φορά που παίρνω χαρά όταν ακούω ελληνικά, είναι η κάθε φορά που ανακαλύπτω νέα συναισθήματα αλλά ποτέ δεν θα μπορέσω να ξεχάσω την υπέροχη καρδιά των ανθρώπων που γνωρίστηκαν στο ξενοδοχείο!  Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια ιστορία, όλες οι ιστορίες είναι διαφορετικές σαν κάθε Παραμονή 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου!

Ο χυμός που με κέρασε ο David το επόμενο πρωί της γνωριμίας μας!

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο που θέλεις να γίνει πραγματικότητα;

Να αλλάξω τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Δεν θέλω να μιλήσω αναλυτικά, αλλά η πρόταση μου ελπίζω μια μέρα να είναι κατανοητή!  

Το νέο του τραγούδι Sun & Moon!