Δε σταματάω να ζω | «οίκο-οδηγώ»!

Camille Delcour

 Συχνά με ρωτάνε: «αφού είσαι οικολόγος και θεωρείς σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος γιατί οδηγείς ακόμα μηχανή;» Η απάντηση στην προβληματική της οικολογίας δεν είναι να σταματήσουμε να ζούμε και να γυρίσουμε πίσω στο Μεσαίωνα, αλλά να προσαρμόσουμε ως κοινωνία τον τρόπο ζωής μας. Πάνω σ’αυτή τη λογική, εγώ απαντώ: οικολογική οδήγηση»!

Camille Delcour

 

Η οικολογική οδήγηση απαιτεί λίγα και απλά βήματα, η εφαρμογή της θέλει υπομονή και συγκέντρωση, αλλά ο οίκο-οδηγός κερδίζει από όλες τις πλευρές: οικονομικά, προσωπικά και οικολογικά. Πώς οδηγεί;

1. Kάθε μήνα ελέγχει τα λάστιχα και τα λάδια του κινητήρα, των φρένων, τους υαλοκαθαριστήρες και τα φώτα. Πρέπει να μάθει τα να προσέχει, ακόμα κι αν δεν είναι μηχανικός. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνει την ασφάλειά του και αποφεύγει την υπέρ-κατανάλωση (διότι αν κάποιο από αυτά χρειάζεται αλλαγή, καταναλώνει περισσότερο).

2. Στα πρώτα χιλιόμετρα της ημέρας οδηγεί με μέτρια ταχύτητα, γιατί όταν είναι κρύος ο κινητήρας, το όχημα μολύνει περισσότερο. Παράλληλα, ο οίκο-οδηγός περνάει σύντομα στη δεύτερη ταχύτητα για να πιάσει πιο γρήγορα μία σταθερή ταχύτητα.

3. Η οικολογική οδήγηση χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και συγκέντρωση, δηλαδή ο οίκο-οδηγός αλλάζει τις ταχύτητες στη σωστή στιγμή (με βενζινοκινητήρα αλλάζει ταχύτητα όταν φτάσει 2.000 – 2.500 στροφές/λεπτό, σε diesel όχημα στα 2.000 στρ./λ).

4. Η πρόβλεψη είναι, επίσης, απαραίτητο χαρακτηριστικό του οίκο-οδηγού, καθώς οι απότομες κινήσεις αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. Ο oίκο-οδηγός ξέρει σχεδόν πάντα πού πάει (κοιτάζει ένα χάρτη πριν φύγει αν δεν ξέρει το δρόμο) και μαθαίνει να παρατηρεί τι γίνεται γύρω του, αφού πρώτα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνος του στο δρόμο, έχει υπομονή και ανοχή. Με αυτό τον τρόπο, προβλέπει καλύτερα, μειώνει τους κινδύνους ατυχήματος, αποφεύγει τις απότομες καταναλωτικές κινήσεις.

5. Χρησιμοποιεί όσο λιγότερο γίνεται το φρένο. Εφόσον έχει εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, το τελευταίο αυτό βήμα είναι σχεδόν αυτόματο. Η χρήση του φρένου αυξάνει την κατανάλωση και τα έξοδά του (διαφορετικά αλλάζει πιο συχνά φρένα και χρησιμοποιεί περισσότερη βενζίνη). Όταν σταματάει πάνω από 30 δευτερόλεπτα, προτιμά να σβήνει το όχημά του (γιατί έχει στο νου του ότι ένα αμάξι καταναλώνει 0,5 με 1 λ/ώρα).

Η οικολογική οδήγηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη! Αξίζει να τη δοκιμάσουμε, αφού οι μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο παράγουν το ½ των εκπομπών αερίων. Με άλλα λόγια, για την καταπολέμηση της ρύπανσης δεν χρειάζεται μόνο προσπάθεια από το σύστημα, αλλά και από τον καθένα μας για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε. Πρέπει να πιστέψουμε σε μια οικολογία που δεν εμποδίζει την εξέλιξη της κοινωνίας και των αγορών. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μία προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος δρα πάνω στο περιβάλλον.

Η οικολογική οδήγηση είναι ένα αποδειγμένο παράδειγμα αυτής της λογικής και σε πολλές χώρες του εξωτερικού υπάρχουν είδη σχολές εξειδικευμένες σε αυτή, η οποία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον εμπορικό τομέα. Η οίκο-οδήγηση επιτρέπει στον οδηγό να αποκτά έναν πιο αποτελεσματικό, πιο ποιοτικό και πιο προβλεπτικό τρόπο οδήγησης, χωρίς να αυξήσει το χρόνο του στο δρόμο.

Τι έχει παρατηρηθεί έως τώρα; Μείωση των εξόδων, χάρη στη μικρότερη κατανάλωση (5% μέχρι και 15%, δηλαδή 1 με 2 λίτρα στα 100χλμ οπότε με 1,8€/λίτρο, εξοικονομείτε 3,6€ ανά 100χλμ, άρα αν κάνετε περίπου 15.000χλμ το χρόνο, κερδίζετε συνολικά 540€ το χρόνο) και λιγότερα έξοδα συντήρησης, μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 5% και μείωση του κινδύνου ατυχήματος τουλάχιστον κατά 10%.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να σταματήσετε να οδηγείτε. Η οικολογική οδήγηση είναι η απάντηση στη ρύπανση και στην υπερκατανάλωση βενζίνης/χρημάτων. Έξω τα νεύρα, μακριά τα φρεναρίσματα τελευταίας στιγμής και τέλος στις εκπλήξεις. Καλημέρα στην οικονομία και στην οικολογική οδήγηση!

Φωτογραφία feature: A car made of flowers, Credit: © David Leahy/cultura/Corbis, Licence Type: Royalty-Free (RF)

Φωτογραφία insert: Toy Cars Driving Around Globe, Credit: © Imagemore Co., Ltd./Corbis, Licence Type: Royalty-Free (RF)