Δεκαετία ’90 | Φτου και βγαίνω!

Γεννήθηκαν την δεκαετία του ’90. Έβλεπαν παιδικά μόλις ξυπνούσαν και έτρωγαν ψωμί με μερέντα. Άκουγαν το «Μακαρένα» και χόρευαν. Έπαιζαν στα πάρτυ ο ένας με τον άλλον κάνοντας τρενάκι. Έπαιζαν πέτρα ψαλίδι χαρτί.Αντάλλαζαν τάπες στο σχολείο.. Είχαν με το ζόρι ένα mp3 με ένα CD και νόμιζαν ότι είχαν τον κόσμο όλο. Ήμουν κι εγώ ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και αλήθεια νομίζω ότι περνούσα καλύτερα από κάθε παιδί εν έτει  2015.

publisher: Ιωάννα Κιγιτζή 

Σήμερα θα περάσεις από ένα δημοτικό και θα δεις πολλά πράγματα τα οποία σίγουρα θα σου κακοφανούν αν είσαι άνω των 15. Κορίτσια βαμμένα και ντυμένα σαν 20άρες, μικροκαμωμένα αγόρια να καπνίζουν και να βρίζουν, παιδιά μόνα τους με ένα κινητό στο χέρι περιμένοντας να χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα…

Χάθηκε η παιδικότητα, χάθηκε η λάμψη που είχε στα μάτια του κάθε δεκάχρονο.Τώρα πλέον το παιδί είναι κολλημένο στον υπολογιστή του ή με ένα κινητό στο χέρι…ή και με τα δύο! Δεν βγαίνουν από το σπίτι. Μαζεύονται όλα σε ένα και παίζουν μαζί βιντεοπαιχνίδια.  Έχουν τόσα χρόνια μπροστά τους να ασχοληθούν με την τεχνολογία και το κάνουν από την αρχή της ζωής τους χάνοντας ουσιώδη πράγματα της καθημερινής παιδικής ζωής.Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ακούμε μια μαμά να χαίρεται που το 5χρονο παιδί της  έμαθε να χρησιμοποιεί ένα smartphone; Δυστυχώς,όχι.

Φυσικά και δεν κατακρίνω την τεχνολογία, η τεχνολογία πλέον στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Αλλά η κατάχρηση της και η εξάρτηση από μικρή ηλικία μάλλον στραβώνει αντί να εξελίσσει τα πράγματα.Χάθηκε η ξεγνοιασιά του σχολείου και σε αυτό υπεύθυνο είναι και το εκπαιδευτικό σύστημα,καθώς από μικρά παιδιά τα φορτώνουν με εργασίες στους υπολογιστές στις οποίες είναι αναγκασμένα να περάσουν πολλή ώρα μπροστά από μία οθόνη για να την τελειώσουν.Τα παιδιά έχασαν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις από μικρά και μπήκαν στον κλοιό του ίντερνετ.

Τη θέση του κρυφτό την πήρε το facebook, τη θέση της ζωγραφικής την πήρε το κινητό, τη θέση της παιδικής ηλικίας την πήρε το google.

Θα τα φυλάς ή θα κάνεις like;

 

*Το άρθρο αποτέλεσε εργασία στο πλαίσιο των μαθημάτων στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Δημοσιογραφίας