Διαγωνισμός! Κέρδισε προσκλήσεις για την παράσταση «Ράφτης Κυριών»

Ο θεατρικός οργανισμός “Omerta” παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Ράφτης Κυριών» στις 20, 21 και 22 Απριλίου στο Θέατρο Σοφούλη. Κέρδισε προσκλήσεις!

Με παρακαταθήκη την επιτυχία της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου που παρουσιάστηκε στο θέατρο Κήπου, στα πλαίσια των γιορτών Ανοικτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και την υλοποίηση εκπαιδευτικών παραστάσεων μέσω διαδραστικής φόρμας προσέγγισης του αρχαίου δράματος με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο θεατρικός οργανισμός Omerta Theater επιστρέφει δυναμικά με την δεύτερη πρόταση του στα θεατρικά δρώμενα της πόλης ανεβάζοντας το έργο “Ράφτης Κυριών” του Ζωρζ Φεϋντώ.

Λίγα Λόγια για το έργο

Στο Παρίσι του 1890, της Μπελ Επόκ, του Τουλούζ Λωτρέκ, της Μονμάρτης και του Μουλέν Ρουζ, ο Ζωρζ Φεϋντώ γράφει την κωμωδία καταστάσεων “Ράφτης Κυριών”, ένα έργο κλασικό, γεμάτο ανατροπές και έξυπνο χιούμορ, που συχνά γίνεται παιγνιώδες. Η θεματική του περιστρέφεται γύρω από την συζυγική απιστία, μιας και σχεδόν όλοι οι ήρωες έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν μία εξωσυζυγική περιπέτεια. Ο λόγος τους προτρέχει της διανοίας και γεννά την καταστροφή. Συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέματα, συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας.

Μέσα απ’ την γραφή του ο Ζωρζ Φεϋντώ, ως ανατόμος της συζυγικής απιστίας, διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης με τρόπο ανελέητο ενώ ταυτόχρονα σατιρίζει την σεμνοτυφία και την υποκρισία της εποχής, η οποία δείχνει να συγκλίνει αρκετά στο σήμερα. Ο σκηνοθέτης της παράστασης – Δημήτρης Ζώτος – αντιλαμβάνεται την διαχρονικότητα του έργου και προσεγγίζει την αριστοτελική “μίμηση πράξεως” που διέπει την φάρσα, με μία φρέσκια ματιά που αντικατοπτρίζει την σύγχρονη κοινωνία δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει γνώριμες καταστάσεις μέσα από ένα κλασικό έργο με εξαιρετικό χιούμορ και ακατάπαυστο ρυθμό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζώτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Κακλίδου

 Παίζουν οι ηθοποιοί:

  • Βαλάντης Γαργάνης
  • Χρήστος Γκουτσίδης
  • Δημήτρης Δάγκαλης
  • Γιώτα Λιάμπου
  • Γιάννης Μαλεζάς
  • Λιλιάνα Νίγκρο
  • Ιωάννα Ρέτσα
  • Ιωάννα Σιδηροπούλου

Σκηνικά : Πάλλας Μανώλης , Χατζάκη Ζηνωβία

Κουστούμια : Στεφανίδου Αριάνα

Οργάνωση Παραγωγής : Σπανός Ζαχαρίας , Τριανταφυλλίδου Κυριακή.

Το κάτι …παραπάνω

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο φουαγιέ του θεάτρου θα συλλέγονται τις ημέρες των παραστάσεων φαρμακευτικό υλικό και είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν  πριν την πρεμιέρα, ώστε όσα συλλέγονται να καλύψουν συγκεκριμένες ελλείψεις.

Raftis Kyriwn

Know More

Πότε; Τετάρτη 20/Πέμπτη 21/Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Πού; Θέατρο Σοφούλη  (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη Καλαμαριά, τηλ.2310 423925)

Έναρξη στις: 21.00

Σημεία προπώλησης:

Ιανός (Αριστοτέλους 7, 2310277004)

Stereodisc Record Shop (Αριστοτέλους 4, 2310 262912)

Σάρωθρον Café Bar (Κατούνη 17, Λαδάδικα, 2310 538282)

Διώροφον Café Bar (Κερασούντος 81, Καλαμαριά, 2310 453998)

Musicland Ticket House (Μητροπόλεως 102, 2310 264880)

Αρκούδα (Κ.Μελενίκου 20, 2315 505898)

Ή ηλεκτρονικά από το: Ticket Arena

Ποιοι είναι οι «Omerta» 

«Θεσσαλονίκη – Σεπτέμβριος 2013. Δημιουργείται το θεατρικό μας σχήμα από οκτώ νέους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και μοιράζονται τα ίδια όνειρα και τις ίδιες φιλοδοξίες. Επί τρεις μήνες οι συναντήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Προβληματισμοί, οράματα και στόχοι κι όλο να λείπει το όνομα. Θέλαμε κάτι που να μας εκφράζει όλους, κάτι που να είναι “εμείς”.

30 Νοέμβρη 2013 – Η ομάδα αποκτά όνομα … OMERTA.

Θέατρο σιωπής; Θέατρο ανθρώπων που δεσμεύονται από ένα τρομακτικό όρκο σιωπής; Θέατρο μιας σκοτεινής συντεχνίας; Κι αν είναι έτσι γιατί αυτοσυστήνονται; Γιατί μπαίνουν στη δύσκολη θέση της αυτοπαρουσίασης; Κι έπειτα σε ποιον απευθύνεται η παρουσίαση αυτή; Και τι να πρωτοπαρουσιάσεις όταν όσα λέμε για τον εαυτό μας δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε μόνιμα, παρά μάλλον προϊόντα διεργασίας ρευστά και σε συνεχή διαδικασία διαμόρφωσης; Τι να πρωτοπείς όταν αυτός στον οποίο απευθύνεσαι είναι πάντα κάποια ετερότητα, ο significant other της αναζήτησής σου; Έστω κι αν τα κίνητρα της αναζήτησης είναι ασαφή, μένουν συγκεκριμένες οι επιλογές… οmerta.

Οmerta,λοιπόν. Τίποτα μεγαλόστομο, καμιά φανφάρα καινούριου. Η οmerta επιτρέπει να ξαναπείς, και μάλιστα με συστολή και σεβασμό, όσα το μεγαλειώδες σενάριο της ζωής έχει κωδικοποιήσει. Ο «άλλος – κοινό» μένει να ανακαλύψει τη δική του πραγματικότητα που η θεατρική μας μεταμόρφωση έχει καλύψει με λέξεις, σχήματα, εικόνες και κινήσεις, όχι πάντα μακριά από τα πρωτότυπά τους. Και κάπως έτσι στήνεται μια σχέση, όπου η οmerta επιτρέπει την κίνηση μέχρι τα μισά της απόστασης. Το άλλο μισό, με όλο το αστυνομικό σασπένς που το περιβάλλει, μένει να αποκαλυφθεί από τους «άλλους» τη στιγμή της συνειδητοποίησης ότι η σκιά στο λόφο δεν είναι παρά το συμβολικό καθρέφτισμα του εαυτού μας που πλησιάζει.

Οmerta theater. Ένα θέατρο αφοσίωσης για τους συντελεστές του και ανακάλυψης για όσους το συναντάνε λοιπόν… ή μήπως και το αντίθετο»;

 Διαγωνισμός! 

Τρεις παραστάσεις, τρεις (3) μονές προσκλήσεις για κάθε παράσταση (20, 21 και 22 Απριλίου), δήλωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα που ακολουθεί και πάρε μέρος στις κληρώσεις!