Διεθνής Ημέρα Μουσείων | 8 λόγοι για να επισκεφτείς ένα μουσείο

 Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, συγκεντρώνουμε οκτώ πολύ καλούς λόγους για να επισκεφτείς ένα μουσείο. Όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο το χρόνο!

Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 

1. Η είσοδος στα μουσεία είναι δωρεάν
Κάθε χρόνο, την 18η Μαΐου, η είσοδος στα μουσεία είναι δωρεάν, όπως καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM) το 1977.

2. Η ατζέντα των μουσείων σήμερα είναι πλούσια
Με αφορμή την ημέρα αυτή, τα μουσεία οργανώνουν ενδιαφέρουσες ομιλίες, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

3. Ένα μουσείο σίγουρα βρίσκεται κοντά σου
Η χώρα μας έχει ένα τόσο πλούσιο και αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν που σίγουρα θα βρεις ένα μουσείο κοντά σου, σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεσαι. Παρακάτω θα βρεις τον κατάλογο των μουσείων της Ελλάδας ανά κατηγορία, με τις διευθύνσεις και τις ηλεκτρονικές τους σελίδες!

4. Τα Μουσεία αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο εκμάθησης
Μετά από κάθε επίσκεψη, φεύγεις πάντα πιο «πλούσιος», πιο γεμάτος και σίγουρα έχοντας αποκομίσει μια μοναδική ευκαιρία εκμάθησης.

5. Τα Μουσεία αποτελούν έμπνευση
Βγαίνοντας από ένα μουσείο, γεμάτος από εικόνες, πλημμυρίζεις από πρωτόγνωρα και αναπάντεχα συναισθήματα.
Το SPARK είναι ένα βίντεο που καταγράφει τις αυθόρμητες εντυπώσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα Μουσεία της Φιλαδέλφειας καθώς και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα-μουσεία.

6. Τα Μουσεία συμβαδίζουν αρμονικά με την παιδική φύση και την περιέργεια των παιδιών
Με την πληθώρα εκθεμάτων, χρωμάτων και σχεδίων, τα παιδιά μπορούν να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τους γονείς τους, ικανοποιώντας την έμφυτη τάση τους για ανακάλυψη του κόσμου που τα περιτριγυρίζει.

7. Οι περιοδικές εκθέσεις μας ταξιδεύουν πολλές φορές χιλιόμετρα μακριά
Με τις εκάστοτε περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνουν τα μουσεία, μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε τα έργα ενός καλλιτέχνη, ενώ σε άλλη περίπτωση ίσως και να χρειαζόταν να ταξιδέψουμε ίσως και σε άλλη χώρα για να τα δούμε.

8. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, μη χάσεις τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτείς το κοντινότερο μουσείο
Όπου κι αν ζεις, τα μουσεία αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψεις το παρελθόν της περιοχής που ζεις. Θα σε βοηθήσουν να μάθεις την ιστορία και τη λαογραφία, καθώς και να κατανοήσεις τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής.

Αναφερόμενη στα μουσεία του εξωτερικού, το 2012 η εφημερίδα «The Art Newspaper» δημοσίευσε ένα βίντεο με τα 20 μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο:

Τι είναι ένα μουσείο για ‘μένα;
Σίγουρα όχι ένας άχαρος χώρος όπου τα εκθέματα μένουν στατικά εξιστορώντας το μεγαλείο ενός λαμπρού παρελθόντος. Αλλά το μέρος όπου το παρελθόν μάς προσφέρει μια νέα οπτική για να αντικρίσουμε το παρόν και το μέλλον μας.