Δήμητρα Διδαγγέλου: «Σκοπός μου είναι να φέρω τον κόσμο σ’ ένα μέρος όπου μπορεί να έρθει για να φροντίσει την ψυχή του και να φύγει με μεγαλύτερη αυτογνωσία»

Μαρία-Άννα Τανάγια

Εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου με πολύ δυνατή ιστορία: Δημοσιογράφος, με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία & ΜΜΕ. Άφησε τη ζωή και τη δουλειά της στην Αθήνα με σκοπό να ζήσει στις Πινακάτες Πηλίου και να δημιουργήσει το Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης «Ψ-Χ», το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ψυχο-γραφήματα», αλλά και online μαθήματα θεραπευτικής γραφής.  Με αφορμή το δεύτερο τριήμερο αυτογνωσίας «Ψυχής Άκος» που διοργανώνει το Μάιο, αλλά και το συγγραφικό retreat που έρχεται τον Ιούνιο ήθελα να την γνωρίσω καλύτερα και να μάθω περισσότερα για όσα σπουδαία ετοιμάζει. Τελικά, κατέληξα να σκέφτομαι πώς θα ετοιμάσω βαλίτσες για Πήλιο!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Θα ήθελα να πάμε λιγάκι πίσω. Όταν αποφάσισες να διοργανώσεις το πρώτο τριήμερο αυτογνωσίας με τίτλο «Ψυχής Άκος» στο Πήλιο. Θα ήθελα να θυμηθείς τη στιγμή που σκέφτηκες τη δημιουργία αυτού του τριημέρου και πώς αποφάσισες να το βάλεις σε εφαρμογή.

Η ιδέα αυτού του τριημέρου γεννήθηκε το 2013, όταν αποφάσισα να κάνω την έδρα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ψυχο-γραφήματα» και του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης στο χωριό Πινακάτες στο Πήλιο. Στην πράξη κατόρθωσα να το διοργανώσω λίγα χρόνια μετά, το 2016, καθώς μεσολάβησαν οι χρονιές με την έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να φέρω τον κόσμο σ’ ένα μέρος όπου μπορεί να έρθει για να φροντίσει την ψυχή του, να βρει γαλήνη και να φύγει πιο ήρεμος, με μεγαλύτερη αυτογνωσία. Να δημιουργηθεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς ως προς την ψυχική υγεία κι ευεξία. Αυτό το τριήμερο θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο. Πιστεύω επίσης ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα σ’ ένα μέρος που συνδέεται άμεσα με τη φύση, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον έχει μόνο ευεργετικές ιδιότητες. Και ζούμε σε μια εποχή που μας λείπει περισσότερο από ποτέ η επαφή με τη φύση.

Όσον αφορά στον τίτλο του τριημέρου, η έμπνευση ήρθε από την ομώνυμη βιβλιοθήκη στο διπλανό χωριό, τις Μηλιές. Όταν την πρωτοεπισκέφτηκα σε πολύ μικρή ηλικία, μου είχε κάνει εντύπωση η λέξη «άκος», η οποία σημαίνει θεραπεία, ανακούφιση, ωφέλεια. Σκέφτηκα πόσο ταιριαστή είναι μ’ αυτό το μέρος και τον στόχο μου.

Πώς θα περιέγραφες αυτό το τριήμερο σε κάποιον που δεν είχε έρθει πέρσι και ποιες είναι κατά τη γνώμη σου οι «δυνατές» στιγμές της φετινής διοργάνωσης;

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου διεξάγονται εργαστήρια ψυχολογίας με σκοπό την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Πιστεύω πολύ στις συνεργασίες διάφορων ειδικοτήτων, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πολύπλευρη η δουλειά που θα κάνουμε. Πέρυσι είχαμε εστιάσει στις τρεις διαστάσεις του ατόμου, την ψυχή, το νου και το σώμα, ενώ φέτος η θεματική περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργική διάσταση του εαυτού. Τα φετινά εργαστήρια θα είναι δραματοθεραπείας, θεραπευτικής γραφής, παιγνιοθεραπείας και αυτογνωσίας. Επίσης, θα υπάρχουν πολλές παράλληλες δραστηριότητες, όπως γιόγκα, μαθήματα κι έκθεση ζωγραφικής, σεμινάρια διατροφής, βόλτες με άλογα και πεζοπορία.

 

Ποιος είναι ο ιδανικός συμμετέχων και τι θα κερδίσει ως εμπειρία μετά από το τριήμερο;

Τα εργαστήρια απευθύνονται κυρίως σε όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξή τους ως άνθρωποι κι επιθυμούν ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία. Αυτό το τριήμερο μπορεί να προσφερθεί και ως δώρο αγάπης προς τον εαυτό τους ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Επιδιώκουμε φεύγοντας από το χωριό οι συμμετέχοντες να αισθανθούν πιο ανάλαφροι από τα βάρη που τυχόν κουβαλούσαν πριν έρθουν και ότι έχουν έρθει πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, στους άλλους και -αν μη τι άλλο- στον εαυτό τους.

Διαβάζω στο πρόγραμμα  ότι θα είσαι η εισηγήτρια του εργαστηρίου θεραπευτικής γραφής, μια υπηρεσία που παρέχεις και μέσω του Ινστιτούτου Ψυχικής Έκφρασης «Ψ-Χ». Τι ακριβώς είναι η θεραπευτική γραφή, ποιους μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο λειτουργεί;

Στη θεραπευτική γραφή ουσιαστικά χρησιμοποιούμε το γράψιμο ως εργαλείο έκφρασης των συναισθημάτων και των σκέψεων. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τη ζωή του και δεν χρειάζεται προηγούμενη συγγραφική εμπειρία.

Με τη θεραπευτική γραφή μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα τη ζωή του, ν’ αλλάξει οπτική, να επεξεργαστεί το παρελθόν και το παρόν του, ν’ αυξήσει τη συνειδητότητά του, να οργανώσει τη ζωή του, ν’ αυξήσει τη δημιουργικότητά του.

Επίσης, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπευτική γραφή μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, άμβλυνση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες, βελτίωση της καταθλιπτικής διάθεσης, μείωση του άγχους, εξισορρόπηση των συναισθηματικών σκαμπανεβασμάτων, μείωση των έμμονων σκέψεων, ελάττωση του πόνου κ.ά.

Προσωπικά δουλεύω κυρίως με ομάδες και εργαστήρια και πλέον λιγότερο -αναγκαστικά λόγω έλλειψης χρόνου- με ατομικές συνεδρίες. Επίσης, καθώς περνώ μεγάλο μέρος του χρόνου μου στο χωριό, στις Πινακάτες, δουλεύω πολύ και μέσω ίντερνετ.  Πολλά εργαστήρια διεξάγονται εξ’ αποστάσεως σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και μ’ αυτό τον τρόπο συμμετέχει κόσμος που για διάφορους λόγους δεν έχει ευκαιρία να παρακολουθήσει εργαστήρια ψυχολογίας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με Έλληνες του εξωτερικού ή όσους ζουν σε απομακρυσμένα μέρη ή άτομα που έχουν δυσκολία στη μετακίνηση.

Τον Ιούνιο διοργανώνεις στις Πινακάτες κι ένα συγγραφικό retreat  με την Αγγλίδα συγγραφέα Victoria Gosling. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι ως εισηγήτρια εργαστηρίων με το THE READER στο Βερολίνο,  έναν οργανισμό για συγγραφείς. Όταν πρότεινα στην διευθύντρια, τη Victoria, να κάνουμε το retreat στον τόπο μου ενθουσιάστηκε με την ιδέα και όλη η διαδικασία προχώρησε πολύ γρήγορα κι οργανωμένα. Το ίδιο γρήγορα προχώρησαν και οι συμμετοχές από τους ξένους συγγραφείς, οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες μας και πλέον έχουμε και λίστα αναμονής για επόμενο. Αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα έρθει στο χωριό κόσμος από πολλές χώρες του κόσμου και θα γίνει μια όμορφη μίξη πολιτισμών και ιδεών.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη που είχες δώσει στη Lifo το 2014 προσπαθώ να κάνω εικόνα την ιστορία σου: Εν μέσω κρίσης φεύγεις από την Αθήνα και εγκαθίστασαι μόνιμα στις Πινακάτες. Βάζεις σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ψυχο-γραφήματα», αρχίζεις online μαθήματα θεραπευτικής γραφής, διοργανώνεις ομιλίες και γράφεις ένα βιβλίο. Για ποια στιγμή αισθάνεσαι περισσότερο περήφανη και δικαιωμένη;

Η αλήθεια είναι ότι τότε ξεκίνησα πολλά πράγματα συγχρόνως. Μάλλον ήταν το άγχος μου για να πετύχει τουλάχιστον ένα από αυτά! Σε όλη την πορεία συνάντησα αρκετές δυσκολίες, όμως νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή έρχονταν οι στιγμές της δικαίωσης για να μου δώσουν ώθηση. Μία από αυτές που ξεχωρίζω ήταν όταν με κάλεσαν σε εκδήλωση της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο για να μιλήσω για τις δραστηριότητές μου και να εμπνεύσω νέους απ’ όλη την Ευρώπη να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Στο ίδιο επίπεδο όμως τοποθετώ και τις στιγμές που κάποιος μ’ ευχαριστεί για τις αλλαγές που έκανε στη ζωή του έπειτα από κάποιο εργαστήριο ή συνεδρίες μαζί μου.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα στο ηλεκτρονικό περιοδικό και ποια τα πιο δημοφιλή; Με άλλα λόγια, τι είναι εκείνο βάσει της εμπειρίας σου που αναζητά να μάθει το αναγνωστικό κοινό, σχετικά με θέματα ψυχολογίας;

Τα θέματα ψυχολογίας γενικότερα είναι τόσα πολλά, όσο και οι ψυχικές διακυμάνσεις μας! Εκείνο, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών είναι οι άνδρες. Αυτό ήταν μια έκπληξη, καθώς θεωρούσα ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα ψυχολογίας. Ίσως οι άντρες συζητούν λιγότερο για ό,τι τους απασχολεί και γι’ αυτό το λόγο ψάχνουν περισσότερο μόνοι τους στο ίντερνετ.

Είμαστε προκατειλημμένοι σε θέματα που αφορούν στην ψυχολογία και τις ψυχικές ασθένειες ως λαός; Ή έχουν γίνει βήματα ώστε να συζητάμε πλέον αυτά τα ζητήματα πιο ανοιχτά;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ψυχικής υγείας κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Τα βήματα προόδου είναι ως προς την αποδοχή και την παραδοχή των ψυχικών ασθενειών και τη μεγαλύτερη ευκολία του να πάει να ζητήσει κανείς τη βοήθεια του ειδικού. Πιστεύω ότι η κρίση μας απελευθέρωσε από την κουλτούρα του «όλα καλά».  Απ’ την άλλη όμως, δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει κάποιος στο κόστος της ψυχοθεραπείας, ούτε η αντίστοιχη μέριμνα από το κράτος. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι επισκέψεις στους ψυχολόγους καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία ή σε άλλες δομές. Ακόμη και στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εκεί που είχαμε κάνει αρκετά και σημαντικά βήματα με την κρίση άρχισαν πάλι να πηγαίνουν όλα προς τα πίσω. Με τα ειδικά σχολεία το ίδιο και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Dimitra Didangelou by Tilman Vogler

Διάβασα πως στόχος σου είναι να φέρεις σιγά-σιγά όλο τον κόσμο στο Πήλιο. Τι μαγικό έχει αυτός ο τόπος και πρέπει όλοι να τον ανακαλύψουμε;

Ωραία ερώτηση. Μ’ έκανες να το σκεφτώ κι εγώ περισσότερο (γέλιο)! Κατ’ αρχήν πιστεύω πολύ στο συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα, καθώς είναι λίγα τα μέρη που μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Επίσης, είναι το εξαιρετικό κλίμα που έχει και το πολύ πράσινο. Το ορμητικό νερό που τρέχει παντού από τις πηγές και τα ρυάκια. Ο φρέσκος, καθαρός αέρας και το πυκνό οξυγόνο. Η ηρεμία την ημέρα και η ησυχία το βράδυ. Το βαθυκόκκινο χρώμα τ’ ουρανού όταν ανατέλλει ο ήλιος και το μαβί όταν πέφτει. Τ’ αστέρια που συναγωνίζονται το φεγγάρι σε λάμψη. Τα σημάδια από τις εναλλαγές των εποχών. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη με τα χρόνια. Το αναγκαστικά αργό περπάτημα στα καλντερίμια. Τα γευστικά τοπικά προϊόντα. Η θέα της θάλασσας από ψηλά. Τα ζώα που κόβουν το δρόμο στ’ αυτοκίνητα. Οι βουτιές στη θάλασσα ανεβαίνοντας από το Βόλο. Η δροσιά του αιωνόβιου πλάτανου στην πλατεία του χωριού. Να πω κι άλλα;

Τέλος, θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την σκέψη που σε απασχολεί αυτή την στιγμή σχετικά με την προετοιμασία του τριημέρου!

Να καταφέρω να μεταφέρω αυτό τον ενθουσιασμό μου και στον κόσμο που θα έρθει!

Marianna says: «Μάθε περισσότερα για το τριήμερο αυτογνωσίας εδώ, αλλά και για το συγγραφικό retreat εδώ. Αν θέλεις να μου προτείνεις κάποιο άτομο που αξίζει να δώσει συνέντευξη μπορείς να περάσεις μια βόλτα απ’ την Αίθουσα Σύνταξης»!