Eleni’s Handmade Greeting Cards: Η ιστορία μου

Eλένη Πολυματίδου

Το 2007 άρχισα να φτιάχνω ευχετήριες κάρτες για προσωπική μου ευχαρίστηση με σκοπό να τις χαρίζω στα αγαπημένα μου πρόσωπα, σε συγγενείς, φίλους και στους μαθητές μου. Έχω σπουδάσει Αγγλική γλώσσα και φιλολογία και εδώ και 8 χρόνια εργάζομαι σε φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών. Αγαπώ πολύ τη διδασκαλία και είναι η δουλειά από την οποία βιοπορίζομαι. Όμως, το μικρόβιο και το μεράκι της χειροτεχνίας το κουβαλάω από μικρή.

Eλένη Πολυματίδου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να καταπιάνεται με διάφορα καλλιτεχνικά και κυρίως μου άρεσε πολύ να γράφω ραβασάκια, σημειώματα και γράμματα. Κάπως έτσι πιστεύω συνδυάστηκε η χειροτεχνία με το γραπτό λόγο.

Μεγαλώνοντας και καθώς αφουγκραζόμουν την ανάγκη μου για την καλλιτεχνική-δημιουργική μου πλευρά, ξεκίνησα να φτιάχνω ευχετήριες κάρτες. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να έχει κάποιος στα χέρια του κάτι που έχω φτιάξει με τα δικά μου χέρια και μέσα να έχει λόγια, ευχές, στίχους από ποιήματα ή τραγούδια ή τέλος πάντων ό, τι  θα εξέφραζε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.

Έτσι, πριν από 2 χρόνια περίπου και με την παρότρυνση μιας καλής μου φίλης και της μητέρας μου, πήρα την απόφαση να βγάλω τις κάρτες από τον μικρόκοσμο μου, να τις συστήσω σε περισσότερο κόσμο και στη συνέχεια να τις πουλάω.

Δημιούργησα το προσωπικό μου site, την σελίδα μου στο Facebook και Ιnstagram

Έχω κάνει ήδη δυο ατομικές εκθέσεις (στο Βρυσάκι Χώρο Τέχνης & Δράσης, στην Πλάκα και στο χώρο Τέχνης & Παιχνιδιού Δελφών 13, στο Περιστέρι) και ετοιμάζομαι για την τρίτη μου έκθεση στον Εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου Περιστερίου από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2017.

 

Συχνά με ρωτάνε από πού αντλώ έμπνευση για τις κάρτες μου. Και η αλήθεια είναι από παντού. Από τη φαντασία μου- που είναι και το καταφύγιο μου- αλλά και από πολλά εξωτερικά ερεθίσματα, εικόνες, μουσικές, βιβλία ακόμα και από συζητήσεις με την αδερφή μου, με γνωστούς και φίλους. Και επειδή βαριέμαι εύκολα, μου αρέσει συνέχεια να δημιουργώ καινούργια σχέδια. Ό,τι είναι για έναν ζωγράφο ένας λευκός καμβάς, είναι για μένα τα χαρτόνια που πάνω τους κάνω τις διάφορες συνθέσεις, με κολάζ, προσωπικά σχέδια, πολλά και διαφορετικά υλικά και υφάσματα.

Μια ευχετήρια κάρτα είναι για εμένα μια κίνηση συμβολική και συναισθηματική- μια κίνηση αγάπης. Δυστυχώς, οι άνθρωποι πάσχουμε από το πώς να εκφράζουμε το συναίσθημά μας και θεωρώ πως μια κάρτα βοηθάει πολύ στο να έρθουμε κοντά με το πρόσωπο που θέλουμε και να του «ανοιχτούμε». Είναι σαν να του αφήνουμε το αποτύπωμά μας- κάτι σαν ενθύμιο που αντέχει στον χρόνο, ακόμα και όταν εμείς θα έχουμε φύγει.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γράφουν κάρτες- δεν τους αρέσουν ή δεν ξέρουν τι να πουν μέσα σ’ αυτές. Για αυτό και θα ήθελα μέσα από τη δουλειά μου να κινητοποιήσω τους πιο «δύσπιστους», να βρουν κάτι που να τους ταιριάζει ή να ακούσω την ιδέα τους και να της δώσω μορφή για να δημιουργήσω μια κάρτα  όπως την έχουν φανταστεί.

Θεωρώ πως ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς της τέχνης- της οποιασδήποτε μορφής τέχνης- είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να σμίξουν, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν μ’ έναν τρόπο. Και το κυριότερο: Να τους κάνει χαρούμενους, να γεμίζει το μέσα τους. Για εμένα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση όταν μπορώ να κάνω έναν άνθρωπο χαρούμενο- να δω το πρόσωπο του να χαμογελάει.

Οι δημιουργίες της Ελένης:

Marianna says: «Βρες τις δημιουργίες της Ελένης στην ιστοσελίδα της, στο Facebook αλλά και στο Instagram. Η Ελένη μοιράστηκε την ιστορία της κι έτσι έγινε συντάκτρια του περιοδικού συμμετέχοντας στη συνδιαμόρφωση της ύλης του περιοδικού. Αν θέλεις κι εσύ να έχεις ενεργό ρόλο πέρνα μια βόλτα απ’ την Αίθουσα Σύνταξης».