Ελεονώρα Σιαράβα | The story behind the «Smini Movement Performance»

Το στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά μου είναι η αφαίρεση, ο πειραματισμός με τη φόρμα και η έμφαση στην ερευνητική διαδικασία. Το μόνο πράγμα που γνωρίζω όταν ξεκινάω μια καινούρια δουλειά είναι η αίσθηση που θα αποπνέει και η ατμόσφαιρα που θα ήθελα να δημιουργεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι θολά και ομιχλώδη. Δεν πατάς κάπου, σε ένα κείμενο ή μια μουσική. Ακόμη και την κινητική γλώσσα την ανακαλύπτεις. Δεν την προκαλείς, δεν την εκβιάζεις, απλά κάποια στιγμή προκύπτει.

Ελεονώρα ΣιαράβαΧορογράφος, χορεύτρια, θεωρητικός χορού*

Γι’ αυτό και «movement performance». Ο χορός ως λέξη αλλά και ως δημιουργική πρακτική φέρει συχνά αναφορές, μπορεί να παραπέμπει κάπου συγκεκριμένα.

Ήθελα να κάνω σαφές πως σε αυτή την παράσταση το επίκεντρο είναι η καθαρότητα και η απλότητα της κίνησης, χωρίς δεξιοτεχνία και εντυπωσιασμό. Θέλω ο θεατής να μπορεί να “ενσωματώνει” αυτό που βλέπει και όχι να το θαυμάζει. Κιναισθητική ενσυναίσθηση θα το ονόμαζα πιο δόκιμα.

Στην ουσία, οι χορευτές διανοίγουν το χώρο κυριολεκτικά και μεταφορικά για να αναδυθούν παράλληλοι προσωπικοί συμβολισμοί. Δεν υπάρχει μία αφήγηση, συγκεκριμένο περιεχόμενο, κάποια ιστορία.

Η smini θα ήθελα να είναι μια αδιαμεσολάβητη αισθητηριακή εμπειρία.

Γι’ αυτό και δεν θέλω να πω άλλα γι’ αυτήν. Να μην τη φορτώσω με περιττά νοήματα.

Smini movement performance

*Η Ελεονώρα Σιαράβα είναι χορογράφος, χορεύτρια και θεωρητικός του χορού. Έχει αποφοιτήσει με Άριστα από το Πανεπιστήμιο του Coventry λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο “Dance Making and Performance”. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο χορογραφικό κέντρο της La Rochelle καθώς και το πρόγραμμα on-line Εκπαίδευσης του California Institute of Arts με θέμα “Creating Site-Specific Dance and Performance Works”. Έχει παρουσιάσει δουλειά της στο Make>Shift Festival (Coventry, 2010), Moving Out Festival (Coventry, 2010), Espacio 3 – Kodra Festival (Θεσσαλονίκη, 2011), ContACT#3 – Cross my Art Festival (Θεσσαλονίκη, 2011), στις “Ημέρες Χορού” (Χανιά, 2012), στο 11o και 13ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων (Αθήνα 2012, Θεσσαλονίκη 2014), στο CEDEFOP (Θεσσαλονίκη, 2015). Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας ως καλλιτεχνική υπεύθυνη με ειδικότητα το χορό καθώς και με την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. με αντικείμενο έρευνας “Εφαρμογές Θεωριών Αντίληψης και Νευροαισθητικής στη Χορογραφία”.

Marianna says: «Κέρδισε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Smini Movement Performance» που θα παρουσιαστεί 23 και 26 Απριλίου στο Blackox δηλώνοντας συμμετοχή εδώ»