Ένα μικρό μαγικό αγόρι… Ένας Μικρός Πρίγκιπας

Ιωάννα Δανδέλια

Ένας Μικρός Πρίγκιπας ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για δύο μέρες… Τον πρίγκιπα των παιδικών μας χρόνων, το ανήσυχο παιδί με την αθωότητα, την αγάπη για το τριαντάφυλλο και την αγωνία για τον κόσμο που τον περιβάλλει, ζωντάνεψε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τρεις μοναδικές παραστάσεις η Λένα Παπαληγούρα στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Η αγαπημένη στο κοινό της πόλης, ηθοποιός κέρδισε για μία ακόμη φορά το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας σε κάθε της εμφάνιση.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Λένα Παπαληγούρα με μια αέρινη σχεδόν εμφάνιση και ταυτόχρονα κυριαρχική στη σκηνή, χάρισε μια δική της ερμηνεία στον αγαπημένο ήρωα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης σχεδόν, τους πρωταγωνιστές πλαισιώνει στη σκηνή μια ομάδα χορευτών που με τις κινήσεις, τις χορογραφίες και την εικόνα τους θυμίζουν έναν «χορό» που τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα, σε κάθε κίνηση.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος, συνεργάστηκε με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, για να αφηγηθεί στο κοινό την πανέμορφη, πασίγνωστη και αγαπημένη, μικρών και μεγάλων, ιστορία του παιδιού που δεν θα μεγαλώσει και θα βλέπει για πάντα τον κόσμο με το αθώο του βλέμμα.

Η Λένα Παπαληγούρα ερμηνεύει με σχεδόν άυλο και απόκοσμο τρόπο τον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα. Ο Γιωργής Ταμπουράκης, τον «χαμένο» στο διάστημα πιλότο, αφηγητή που συγκινεί όταν συγκινείται από το νέο του νεαρό φίλο. Οι πλανήτες, οι παράξενοι ήρωες των ονείρων που συναντά συνθέτουν το σκηνικό που όλοι αγαπήσαμε στο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα. Ο ίδιος μπορεί να χάθηκε με το αεροπλάνο που πέτουσε πάνω από τη Μεσόγειο, το έργο του όμως, που έγραψε λίγο πριν πεθάνει, έμεινε στην αιωνιότητα παρέα με τα αστέρια και τα ηλιοβασιλέματα που κοιτάζει κάθε μέρα και κάθε βράδυ στον πλανήτη του ο Μικρός Πρίγκιπας. Το «παραμύθι» του με στοιχεία φιλοσοφίας θα μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά πιο πετυχημένη έκδοση μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο.

Η παράσταση που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατάφερε με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της να αποδόσει όσο καλύτερα μπορούσε το πνεύμα του Εξυπερύ, την ανάγκη του να επικοινωνήσει με το μυθικό, το υπαρξιακό και απόκοσμο. Αγγίζει τη λυρικότητα του κειμένου και πλαισίωνει με την ατμόσφαιρα του λιτού σκηνικού, των χορογραφιών και της μουσικής τα νοήματα που ο συγγραφέας ήθελε να μεταδώσει στους αναγνώστες του.

Τα πράγματα δεν είναι όπως είναι, αλλά όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα μεγάλα νοήματα. Ξεχνούν τον μεγαλείο του να είσαι μικρός, μας θυμίζει ο Μικρός Πρίγκιπας.

Η παράσταση ξεκινά από ένα παραμύθι και δίνει τη δική της ενήλικη διάσταση στη ματιά του μικρού ήρωα. Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα μόνο όταν τα θυμόμαστε, λέει ο Μικρός Πρίγκιπας. Το σίγουρο είναι ότι θα θυμόμαστε για καιρό αυτή την παράσταση…με την ανήλικη ματιά των ενήλικων πρωταγωνιστών.

 

«Αν κάποιος αγαπάει ένα λουλούδι που δεν υπάρχει όμοιο του ανάμεσα σε εκατομμύρια αστέρια, αυτό αρκεί για να αισθάνεται ευτυχισμένος όταν το κοιτάζει… Μα αν το αρνάκι φάει το λουλούδι, θα είναι γι’ αυτόν σαν να έχουν σβήσει απότομα όλα τα αστέρια! Και αυτό δεν είναι τίποτα σοβαρό;», ρώτησε με απορία ο Μικρός Πρίγκιπας

 

*από τη μουσική της παράστασης…