Φερέοικος | «Όταν δεν βλέπουμε ευκαιρίες, θα πρέπει να τις δημιουργήσουμε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή»!

Η Μαρία Βλάχου, μαζί με την αδερφή της Πένυ αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που σπούδασαν. Έτσι, πριν περίπου πέντε χρόνια ανέπτυξαν και καθιέρωσαν την εκτροφή σαλιγκαριών στη χώρα μας. Σήμερα, έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, έχουν επεκτείνει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, έχουν δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και στέλνουν το καλύτερο μήνυμα: «Όταν δεν βλέπουμε ευκαιρίες, θα πρέπει να τις δημιουργήσουμε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή»!

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να μου πείτε την ιστορία σας εν συντομία. Πώς δύο κορίτσια με πτυχία στις ξένες γλώσσες, αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν αυτό που σπούδασαν και να δημιουργήσουν μια δική τους εντελώς άσχετη με τις σπουδές τους αντικείμενο; 
Παρά το ακαδημαϊκό μας υπόβαθρο, το οποίο βασίζεται στις ξένες γλώσσες, αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να ασχοληθούμε με κάτι τελείως διαφορετικό. Το έναυσμα δόθηκε ένα βράδυ ξαφνικά σε ένα εστιατόριο στην Ελβετία, όπου το μενού περιλάμβανε σαλιγκάρια. Κι έτσι ύστερα από έρευνας αγοράς και πολλά ταξίδια ιδρύσαμε το 2007 την εταιρία FEREIKOS-HELIX. Βασικό για εμάς ήταν να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, κάτι καινοτόμο και να επενδύσουμε στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια των υπηρεσιών και των προϊόντων μας.

Έκτοτε, η πορεία σας είναι κάτι παραπάνω από θεαματική. Μπορείτε να μου πείτε κάποιες στιγμές που ξεχωρίζετε και που σας έκαναν να αισθάνεστε ότι η προσπάθειά σας ανταμείφθηκε; 
Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η συμμετοχή της Fereikos Helix στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες». Η Fereikos Helix ήταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που συμμετείχε στο παραπάνω πρόγραμμα και εκτός από το να χρησιμοποιηθεί ως case study, έχει επίσης αναφερθεί ως μια ιστορία επιτυχίας από τη DG Enterprise και Europarliament television. Το 2009 βραβεύθηκε με το “Χρυσό σαλιγκάρι” για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 με το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας. Το 2011 είχαμε τη τιμή να βραβευθούμε με Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου – Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς» για την αύξηση των σαλιγκαροτροφικών μονάδων και για τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας.
Γενικά αισθανόμαστε πολύ τυχερές και φυσικά ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς σε όλους εκείνους που μας πίστεψαν, μας πιστεύουν και καθημερινά μας στηρίζουν. Mας δίνουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε και να εξελισσόμαστε.


Την προηγούμενη χρονιά δημιουργήσατε το «Φερέοικος γεύσεις». Σε μια εποχή ρευστή από πολλές απόψεις, πώς τολμήσατε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα;

Τώρα απαιτείται τόλμη για κάτι καινούριο. Κι εμείς θεωρήσαμε φυσική εξέλιξη την Φερέοικος Γεύσεις στον τομέα της εμπορίας τυποποιημένων προϊόντων σαλιγκαριών.
Τα προϊόντα «Φερέοικος Γεύσεις» προέρχονται αποκλειστικά από ανοιχτά εκτροφεία ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, προσφέρονται σε πρακτικές και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, είναι καθαρισμένα, προβρασμένα και έτοιμα για μαγείρεμα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, χωρίς την χρονοβόρο διαδικασία του καθαρίσματός τους.

Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να βάλει στη διατροφή του τα σαλιγκάρια; 
Σύμφωνα με μελέτες, το σαλιγκάρι περιέχει 80% νερό, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, πρωτεϊνών και ω3 λιπαρών οξέων. Σκεφθείτε ότι περιέχουν 9 από τα 10 αμινοξέα που χρειάζεται ο άνθρωπος. Κάνει καλό σε διάφορες καρδιοαγγειακές παθήσεις, νευρικό σύστημα, ρευματοπάθειες και είναι κατάλληλο και για τους διαβητικούς.

Τι θα προτείνατε σε όσους δεν τα αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό (όπως εγώ καλή ώρα); 
Τα σαλιγκάρια είναι ένα έδεσμα ελαφρύ, νόστιμο, υγιεινό με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αξίζει να το δοκιμάσετε σε παραδοσιακές αλλά και gourmet συνταγές και να το εντάξετε στις διατροφικές σας επιλογές.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Σας φοβίζει το κλίμα αβεβαιότητας της χώρας; 
Έχοντας στόχο τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, πρόσφατα ξεκινήσαμε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία Βλάχου ΕΠΕ, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις εκτάσεως 4.000τμ. Η εταιρία Βλάχου Ε.Π.Ε. ασχολείται με την τυποποίηση και την συσκευασία προϊόντων σαλιγκαριών. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια “πράσινη” επιχείρηση. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής συνείδησης για σχολεία.
Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι το ότι φεύγουν πολλά νέα παιδιά για το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό βλέπω ότι η επιχειρηματικότητα είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα.

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να μείνετε σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού, έτσι ώστε να έχετε περισσότερες ευκαιρίες; 
Έζησα για πολλά χρόνια στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση τη βρήκα στην Ελλάδα. Εξάλλου όταν δεν βλέπουμε ευκαιρίες θα πρέπει να τις δημιουργήσουμε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Από την εμπειρία σας, τι είναι εκείνο που κάνει επιτυχημένο έναν επιχειρηματία ή κάποιον που θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του; 
Επιτυχημένος άνθρωπος και επιχειρηματίας για εμένα είναι όποιος κάνει κάτι που αγαπά. Όταν αγαπάς κάτι και το πιστεύεις θα το κάνεις καλά. Από εκεί και πέρα έρχεται η έρευνα αγοράς, το business plan, το marketing, η σκληρή δουλειά….

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έδωσαν ποτέ; 
Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση: είτε είσαι μέρος του προβλήματος, είτε είσαι μέρος της λύσης. Κι εγώ θέλω να είμαι μέρος της λύσης.

Ποιο είναι το ρίσκο που χαρήκατε εκ των υστέρων που πήρατε; 
Χαίρομαι που ρίσκαρα για να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που είχα σπουδάσει και χαίρομαι πολύ που ασχολήθηκα με τον πρωτογενή τομέα. Κάθε τι νέο λογικό είναι να μας τρομάζει και σίγουρα εμπεριέχει ρίσκο. Το θέμα είναι να μην μετανιώνεις για το ρίσκο που παίρνεις.