Φώτης Μπάλας | Ένα διαδραστικό workshop στο Thessaloniki Fashion Project!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Το περιμένω πώς και πώς: Μία ημέρα αφιερωμένη στη μόδα, με σεμινάρια και workshops, πρωτοποριακά trends και φρέσκες ιδέες. Λίγο πριν επισκεφτώ το 3ο Thessaloniki Fashion Project, μυήθηκα στο μαγικό κόσμο του Φώτη Μπάλα, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά μ’ ένα ενδιαφέρον workshop. Μιλήσαμε για τέχνη, μόδα και δημιουργία. Θα τα πούμε ξανά σίγουρα το Σάββατο 13 Μαΐου!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Στο 3ο Thessaloniki Fashion Project θα παρουσιάσεις ένα workshop για τη σχέση της μόδας με την τέχνης. Ποια ήταν η έμπνευση γι’ αυτό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έμπνευση. Αυτή η σχέση είναι κάτι που με απασχολούσε ανέκαθεν. Κάτι που κατά κάποιον τρόπο διερευνώ ακόμη και στο μάθημά μου. Με την τέχνη έχω αγάπη και με τη μόδα έχω έρωτα. Το γεγονός ότι ασχολούμαι επαγγελματικά και με τα δύο ήταν και ο λόγος να συμμετέχω. Με προσέγγισαν από την διοργάνωση και το βρήκα υπέροχο.

Πόσο έχει εμπνευστεί η μόδα απ’ την τέχνη και το αντίστροφο; Και πόσο δελεαστικό είναι αυτό για έναν νέο σχεδιαστή μόδας;

Αρκετά. Αν δεν υπήρχε η τέχνη, η μόδα θα ήταν βαρετή: θα ήταν σαν μαξιλάρι δίχως μαξιλαροθήκη! Ένας νέος σχεδιαστής μόδας, οφείλει να γνωρίζει ιστορία της τέχνης. Όχι μόνο στο επίπεδο των γνώσεων που του προσφέρει η σχολή του. Πρέπει να κάνει έρευνα και μελέτη σε ατομικό επίπεδο. Αλλιώς δεν πάει πουθενά. Αν ένας σχεδιαστής δεν είναι σε θέση να διακρίνει τι κοινά θα μπορούσαν να έχουν για παράδειγμα: ένα φόρεμα, ένα πλακάκι, ένα κόσμημα, ένα σιντριβάνι, μία πόρτα, μία ταινία, ένα πιάτο, τότε διάλεξε λάθος επάγγελμα….

Το workshop σου θα κλείσει με μια live performance από εσένα. Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάτι γι’ αυτό;

Θα είναι κάτι το οποίο ούτε εγώ το έχω προσχεδιάσει ακριβώς. Θα είναι κάτι διαδραστικό. Έκπληξη, ακόμη και για εμένα….

Μίλησε μου για το 3ο Thessaloniki Fashion Project. Τι εξαιρετικό έχει να παρουσιάσει φέτος και γιατί θα προσκαλούσες κάποιον να έρθει να το παρακολουθήσει;

Θεωρώ ότι το Thessaloniki Fashion Project έχει γίνει πλέον θεσμός. Έχει να παρουσιάσει φρέσκα πράγματα απ’ το χώρο της μόδας που θα ενδιέφεραν το κοινό της πόλης. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη ως πόλη έχει δύσκολο και απαιτητικό κοινό και αυτό το βρίσκω υπέροχο! Εγώ συμμετέχω πρώτη φορά σ’ αυτήν τη διοργάνωση. Είναι χαρά μου και τιμή μου να κάνω πράγματα στην πόλη μου.

Θα ήθελα να μου πεις τους αγαπημένους σου “art” σχεδιαστές μόδας, δηλαδή ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί και ενσωματώνουν στις δημιουργίες τους εικαστικά στοιχεία.

Αρκετοί είναι οι σχεδιαστές που λειτουργούν έτσι. Κυρίως στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα θαυμάζω κυρίως νέους σχεδιαστές, διότι είναι τολμηροί, δεν έχουν επαναπαυτεί, ούτε μιζεριάζουν. Οι περισσότεροι σχεδιαστές που σκέφτονται και λειτουργούν ως καλλιτέχνες είναι και φίλοι μου. Απεχθάνομαι τη μιζέρια σ’ έναν δημιουργό.

Εικαστικός καλλιτέχνης και σχεδιαστής κοσμημάτων: Θεωρείς ότι κάποια ιδιότητά σου υπερτερεί έναντι της άλλης;

Δεν θεωρώ ότι κάτι υπερτερεί. Ως εικαστικός, έχω το πλεονέκτημα της έκφρασης με κάθε μέσο. Είτε αυτό είναι χρώματα και πινέλα, είτε είναι η κάμερα μου, είτε ένα σκίτσο, είτε ένα κόσμημα, είτε ένα γλυπτό, είτε ένα καπέλο… Όλα συνθέτουν αυτό που είμαι. Άλλωστε, ακόμη και τα κοσμήματα μου, κατά κάποιον τρόπο αποτελούν μικρογραφίες έργων μου. Άνετα θα μπορούσαν να είναι γλυπτά στο σπίτι μίας κούκλας barbie 🙂

 

Για ποια δουλειά σου ως εικαστικός και ως σχεδιαστής νιώθεις περισσότερο περήφανος;

Για όλες τις δουλειές μου μέχρι τώρα είμαι περήφανος. Δεν έχω μετανιώσει για καμία. Ως εικαστικός, είμαι περήφανος για όλες τις εκθέσεις που έχω συμμετάσχει. Ως σχεδιαστής, είμαι περήφανος για όσες φορές συμμετείχα στο axdw αλλά και για όσες φορές ζήτησαν κοσμήματα μου στο εξωτερικό. Είμαι περήφανος που είμαι συνεργάτης της γκαλερί Lola Nikolaou και καθηγητής στη σχολή μόδας Veloudakis από μικρή ηλικία.

Ως καθηγητής μόδας ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που δίνεις στους μαθητές σου;

Δεν μπορώ να μοιραστώ αυτά που λέω στους μαθητές μου. Σκοπός του μαθήματος είναι να τους βοηθήσω να δουν τη ζωή διαφορετικά, να σκέφτονται ως καλλιτέχνες. Κάτι που θα τους βοηθήσει μετέπειτα. Επειδή, ηλικιακά συνήθως είμαστε πολύ κοντά με τους περισσότερους, μοιράζομαι μαζί τους προβληματισμούς και απορίες. Προσπαθώ να τους ξεκλειδώσω και να ανακαλύψουν ικανότητες και τι πραγματικά θέλουν…

Marianna says: «Αν θέλεις να κερδίσεις ένα free pass για το 3o Thessaloniki Fashion Project μπορείς να πάρεις μέρος στην κλήρωση εδώ».