Γιάννης Καρακασίδης: Η νυχτερινή έξοδος της Παρασκευής και η γνωριμία με τον κύριο Γιώργο

Γιάννης Καρακασίδης

Η νυχτερινή έξοδος της Παρασκευής ήταν μία από τις Going-Out-Alone που πολύ αγαπώ (και όλοι μας θα έπρεπε αλλά θα το συζητήσουμε άλλη φορά αυτό το καυτό θέμα κύριες και κύριοι πάμετώρασέναμπρέικ) και που για ακόμη μια φορά μου έδωσε στο τέλος λίγη τροφή για σκέψη.

Γιάννης Καρακασίδης

Κάπου, λοιπόν, στο κέντρο της πόλης γνώρισα τυχαία τον Γιώργο, έναν ευγενέστατο και γεμάτο ζωή άνθρωπο, ο οποίος, παρόλο που είχε πια περάσει το κατώφλι των 50, είχε την όψη και την διάθεση ενός γοητευτικού 35χρονου άντρα (δηλαδή κάτι σαν αρσενική Άννα Βίσση σκεφτείτε).

Παιδί Ελλήνων μεταναστών της Αυστραλίας, κατασταλαγμένος και πλήρης εμπειριών, άρχισε μόνος του να μου διηγείται γεγονότα και καταστάσεις της ζωής του: τα παιδικά του χρόνια στη Μελβούρνη, τις βόλτες με τους φίλους του (τον Φιλ και τον Θανάση), τον χαμό της κολλητής και γειτόνισσάς του το 1981 από λευχαιμία, τη γνωριμία και το γάμο του με την Ρεμπέκα, την γέννηση της αξιολάτρευτης κόρης τους, Μακένζι, τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ, την Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία, τον υγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθεί, το επικείμενο ταξίδι του στην Αγγλία για να παρακολουθήσει αγώνες της επί 30 χρόνια αγαπημένης του ομάδας (Derby), τα προβλήματα υγείας της μητέρας του, την πρώτη γνωριμία του με τα ξαδέρφια του εδώ στην Ελλάδα αλλά και το πόσο τρομακτικά διαφορετική του φάνηκε η χώρα, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια. Όλα αυτά συνοδεύονταν από οικογενειακές φωτογραφίες και φωτογραφίες ταξιδιών, που δεν δίστασε να μοιραστεί μαζί μου (δηλαδή με έναν άγνωστο).

«Ξέρεις, η γυναίκα μου δεν με αφήνει εδώ και έναν χρόνο να δω την κόρη μου. Βρέθηκα χωρίς δουλειά για λίγο και νόμιζε ότι θα καταλήξουμε στο δρόμο. Είμαστε μαζί 12 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που νιώθω χαμένος. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο πολύ με πονάει αυτό. Δεν θα καταλάβεις».

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν σε θέση να καταλάβω αλλά βλέποντας τον ενθουσιασμό των περιγραφών του σε κάθε φωτογραφία και ακούγοντάς τον να λέει: «Τώρα πρέπει να είναι 11 το πρωί στη Μελβούρνη. Θα έχει ξυπνήσει η Μακένζι, ίσως έχουν βγει στο πάρκο ή έχουν πάει επίσκεψη σε κάποιους φίλους. Της αγόρασα κι έναν σκύλο, γιατί μου το ζητούσε σαν τρελή. Όμως, δεν μπορώ πια να της τηλεφωνήσω», τότε το ένιωσα για τα καλά.

«Να τις κυνηγάς τις ευκαιρίες στη ζωή σου όσο μπορείς αλλά ξέρεις κάτι; Μόνο αυτές που έχουν προοπτική να γίνουν αξίες. Οι άλλες είναι σκέτο χάσιμο στο ζύγισμα. Στο ζύγισμα της ζωής εννοώ. Όταν είσαι 22, δεν το σκέφτεσαι ακριβώς έτσι».

Και τώρα στο παρασύνθημα. Μέσα από αυτή την εφήμερη γνωριμία επιβεβαίωσα για πολλοστή φορά πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε ως άτομα να βρούμε κάποιον να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας. Έστω κι αν δεν μας «ακούει» πραγματικά. Ο άνθρωπος αυτός ήρθε για 3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, μπήκε σε ένα μαγαζί να πιει το κρασί του και χωρίς κανέναν ενδοιασμό έπιασε κουβέντα με τον πρώτο άνθρωπο που έκατσε τυχαία δίπλα του στο μπαρ, μιλώντας για πράγματα που ήθελε ενδεχομένως να βγάλει από μέσα του καιρό τώρα.

Σε δεύτερο επίπεδο, συνειδητοποιώ ότι όσο άφθονη και ανυπόκριτη κι αν είναι η αγάπη που έχεις και θέλεις να δώσεις σε έναν άνθρωπο, αυτό δεν σημαίνει ότι και το αντίκρισμα θα έχει το ίδιο ατόφιο συναισθηματικά βεληνεκές. Θα μου πείτε «δεν ελέγχουν όλοι οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους με τον ίδιο τρόπο, ούτε και τα εξωτερικεύουν με την ίδια δύναμη και στην ίδια ποσότητα». Ναι, κι αυτό θα είναι πάντα το ζητούμενο στις ανθρώπινες σχέσεις: το σωστό ζύγισμα στην ισορροπία των ποσοτήτων.

«Το ακούς αυτό το κομμάτι που παίζει; (το True των Spandau Ballet). Ήταν το πρώτο κομμάτι που χόρεψα ένα βράδυ με την Ρεμπέκα και, είτε το πιστεύεις είτε όχι, ήταν το κομμάτι που έπαιζε στο ραδιόφωνο την στιγμή που μου είπε πως θέλει λίγο χρόνο για να σκεφτεί. Ήταν λες και έκλεισε ένας κύκλος στη σχέση μας. Ελπίζω σύντομα να ανοίξει ένας δεύτερος. Πρέπει να σε αφήσω τώρα. Έχει πάει αργά. Καλή συνέχεια και χάρηκα πολύ».

Εγώ να δεις, Γιώργο.

Marianna says: «Ο Γιάννης Καρακασίδης είναι δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Το παραπάνω κείμενο ήταν status του στο Facebook, το οποίο διάβασα, ενθουσιάστηκα και του ζήτησα να φιλοξενήσω στο publiSHIT. Εάν θέλεις κι εσύ να γίνεις συντάκτης του περιοδικού, πέρνα μια βόλτα απ’ την αίθουσα σύνταξης».