Γιώργος Χατζημαρκάκης | Reset Greece!

Μαρία-Άννα Τανάγια

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» ήταν η προτροπή του Καζαντζάκη και το ταραγμένο καλοκαίρι του 2011 ήταν η αφορμή του Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος ανέλαβε την «ευθύνη» μέσω της πρωτοβουλίας Reset Greece. Ο «πρεσβευτής» της χώρας μας στη Γερμανία κατά την «Bild» μας μίλησε για το όραμά του και μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες που εμπνέουν!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Θα ήθελα να μου πείτε πως προέκυψε η ανάγκη για το Reset Greece. Μπορείτε να μου περιγράψετε τη μέρα που πήρατε την απόφαση για τη δημιουργία του;

Το Reset Greece είναι μια ιδέα που ξεκίνησε στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2011. Όταν κανείς στην Ευρώπη δεν μπορούσε να κατανοήσει την ιδιόμορφη ικανότητα των Ελλήνων, να δημιουργούν ακόμα κι από τις στάχτες. Η ανάγκη να δημιουργηθεί το Reset Greece προήλθε μέσα από την ίδια δύσκολη κατάσταση που άρχισε να βιώνει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κρίση κατάφερε να καλύψει όλους τους τομείς. Το 2011 η Ελλάδα αντιμετώπιζε αναμφίβολα μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Η χώρα βρισκόταν στην επικαιρότητα ολόκληρου του πλανήτη, δεχόμενη σκληρές κριτικές. Η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων, ήταν μόνο αρνητική κι αυτό πλήγωνε αφάνταστα τόσο τους Έλληνες εντός συνόρων, όσο και εμάς τους απόδημους.

Το Reset Greece είναι μια ιδέα που ξεκίνησε ακριβώς τότε. Έπρεπε να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πως οι Έλληνες μπορούν να δημιουργούν ακόμα κι από τις στάχτες και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων στην Ελλάδα που παρά την καταιγίδα αντιστέκονταν και δούλευαν σκληρά. Μέσα από την προσπάθεια αυτή επιθυμούμε να ανατρέψουμε τα κακόβουλα στερεότυπα που έχουν στιγματίσει την Ελλάδα, δίνοντας μια νέα πνοή. Βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι ο επαναπροσδιορισμός του κράτους και της κοινωνίας. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει -ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης-, αν δεν ανατραπεί ο τρόπος σκέψης και της αναποτελεσματικής λειτουργίας κράτους και πολιτικής της Ελλάδας.

Ποιος είναι ο στόχος του Reset Greece;

Στόχος είναι να ενδυναμώσει την προσπάθεια της επανεκκίνησης του τόπου, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Το Reset Greece δημιουργήθηκε για να ενώνει φωνές και δυνάμεις που πιστεύουν στην “επανεκκίνηση” του τόπου. Για να προβάλλει, να αναδείξει, να στηρίξει και να μεγαλώσει κάθε καλή πρακτική που ξεφυτρώνει και μας δείχνει πως οι Έλληνες ξέρουν και μπορούν να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες κρίσεις. Παράλληλα, όμως – κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- περιμένουμε να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε τα εγχειρήματα των νέων ανθρώπων, τα οποία αποδεικνύουν πως η Ελλάδα στη χειρότερη κρίση, δημιουργεί.

Αυτή η περιβόητη ανάπτυξη-χρησιμοποιείται από πολιτικούς, επιχειρηματίες, κτλ-είναι εφικτή σε μια χώρα που τόσο από οικονομικής, όσο και από ψυχολογικής πλευράς δεν μπορεί να ορθοποδήσει;

Στόχος είναι να στηριχτεί μια πολιτική που να εξασφαλίζει την αυτάρκεια της ελληνικής οικονομίας. Η αυτάρκεια πρέπει να αποτελεί την βασική αρχή της Ελλάδας μετά την κρίση, καθώς μας επιτρέπει να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η βιωσιμότητα της Ελληνικής οικονομίας είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που βαραίνουν τη χώρα.

Προσβλέπουμε στην ανάδειξη όλων των καλών πρακτικών που προωθούν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Για να μπορέσει όμως να φτάσει η Ελλάδα στην αυτάρκεια και στην βιωσιμότητα της οικονομίας της πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η βάση υπάρχει και είναι το ανθρώπινο δυναμικό που έχει γνώσεις, έκανε σημαντικές σπουδές και έχει όρεξη για δουλειά και καλές ιδέες. Οι δυνατότητες της είναι απεριόριστες, όμως αυτό που πρέπει να κινηθεί εξ αρχής είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης αυτών των δυνάμεων μέσα από έναν νέο τρόπο λειτουργίας.

Η αυτοτέλεια και η αυτάρκεια πρέπει να γίνουν οι βασικές αξίες όλων, μα κυρίως του ίδιου του συστήματος. Αυτές είναι και οι αξίες του Reset Greece. Το Reset Greece παρουσιάζει τις νέες ευκαιρίες και δυνατότητες που είναι ήδη υπαρκτές, αλλά ανεκμετάλλευτες. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναδιαρθρωθεί σε όλους τους τομείς, ώστε να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματική ανάπτυξη και παραγωγικότητα.

Ποια ιστορία ενός Έλληνα που κατάφερε κάτι σπουδαίο σας συγκίνησε ή σας ενέπνευσε;

Είναι πολλές οι ιστορίες που εμπνέουν. Θα σας πω για εκείνη που αποδεικνύει το μέγεθος της ανθρώπινης θέλησης. Μιλώ το επίτευγμα του κύριου Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance – IDA). Ως παγκόσμια φωνή των Α.Μ.Ε.Α. τον θαυμάζω για την ενεργητικότητα που διαθέτει. Ανέλαβε αυτό το ρόλο έχοντας όραμα το οποίο επιθυμεί να υλοποιήσει. Προσωπικά ξεχωρίζω την ιστορία του γιατί ανακαλύπτω έναν άνθρωπο που δεν αρκείται στις τιμές, τους τίτλους και σε κάθε είδους επαίνους, αλλά ένα άνθρωπο που μέσα από πράξεις επιθυμεί να κάνει δημιουργικές ανατροπές. Μέλημα του είναι να δώσει έμφαση στο αναπηρικό κίνημα μεταφέροντας το από εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα να φτάσει σε παγκόσμιο.

Η εικόνα μιας Ελλάδας με αξιοπρέπεια, αρχές και αξίες που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παλεύει για αυτά εντός αλλά κι εκτός των συνόρων, αποτελεί τεράστιο μήνυμα για την Ευρώπη σήμερα. Το μήνυμα, που ο ίδιος πρότεινε για πρώτη φορά, «αναπηρία ορατή παντού», όχι ως πρόβλημα αλλά ως ανθρώπινο δικαίωμα, γίνεται σήμερα μέσα στο «καμίνι» της κρίσης πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο μας μειονέκτημα και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουμε ως λαός;

Πιστεύω πως η διχόνοια υπήρξε ιστορικά το μεγάλο πρόβλημα που συγκλόνισε την ελληνική ιστορία. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, έριδες, πόλεμοι, συγκρούσεις και άγριες αντιπαραθέσεις υπήρξαν στον ελληνισμό. Μάλιστα του στέρησαν πολλές φορές την Ελευθερία. Αυτή είναι μια κρίσιμη αρνητική πλευρά που αποτελεί κατά τη γνώμη μου μεγάλο μειονέκτημα.

Στον αντίποδα, πιστεύω πως υπάρχει το “Φιλότιμο”. Δεν υπάρχει ως λέξη σε άλλη γλώσσα και αποτελεί μια μοναδική αξία και μεγάλο πλεονέκτημα του Έλληνα. Είναι μια αρετή που σχετίζεται με αξίες όπως αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, αίσθηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μέσα από την πραγμάτωση της λέξης αποκαλύπτονται αρετές που οδηγούν σε αληθινά θαύματα.

Ο Γερμανός ελληνολάτρης Andreas Deffner, ανώτερο στέλεχος του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας, θέλοντας να εξηγήσει σε βιβλίο του στον μέσο Γερμανό αναγνώστη τη λέξη “Φιλότιμο”, την περιγράφει με μια συνταγή. Τα υλικά: δυο τρεις θετικές σκέψεις, ένα λίτρο αίσθηση για τη ζωή, 500 γραμμάρια φιλοξενία, μια ολόκληρη ώριμη φιλία χωρίς τη φλούδα, δέκα σταγόνες εξυπηρετικότητα, λίγη υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και αίσθηση καθήκοντος. Για τη σάλτσα του το φιλότιμο χρειάζεται 5 κουτάλια της σούπας αυτοθυσία, 5 κουτάλια στέρηση και φρεσκοτριμμένο σεβασμό.

Υποκινούμενη από το φιλότιμο και βασισμένη στις αναγεννημένες ελληνικές αξίες η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πραγματικό πρότυπο, εάν αντιδράσει σωστά σε αυτή την κρίση.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποια πετυχημένα παραδείγματα Ελλήνων που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, τις ιστορίες των οποίων φιλοξενήσατε στην ιστοσελίδα σας;

Πολλές ιστορίες κατάφεραν να μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Η κάθε ιστορία κρύβει από πίσω της μια συνταγή επιτυχίας και μας κάνουν να νιώθουμε περηφάνια για την κάθε μια ξεχωριστά. Ιστορίες που κατάφεραν να μας αποδείξουν ότι τα πράγματα για την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά και ότι οι Έλληνες έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα αλλά και τις ικανότητες να διαπρέψουν. Όπως για παράδειγμα η ιστορία με τις ελληνικές ομάδες που κατάφεραν να βραβευτούν σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας, και οι δυο ελληνικές ομάδες κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι δυνατότητες και οι ιδέες υπάρχουν οι οποίες μπορούν να «επανεκκινήσουν» τον τόπο. Αντίστοιχα ξεχωρίσαμε όλες τις ιστορίες που μας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει έξοχους επιστήμονες, όπως για παράδειγμα η ιστορία του Έλληνα επιστήμονα δρ Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τιμήθηκε για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στην έρευνα σε ιογενείς νόσους, με το βραβείο Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και η ιστορία των Ελλήνων που ανακάλυψαν το εργαλείο του πρώιμου Αλτσχάιμερ.

Εξαιρετικές είναι και οι ιστορίες τεσσάρων Ελληνίδων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Θαυμάσαμε την 28χρονη ελληνοαμερικανίδα Σοφία Αμορούσο που κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει το χόμπι της μια εξαιρετικά επικερδή εταιρεία, τραβώντας την προσοχή των διεθνών επενδυτών. Λατρέψαμε την ιστορία της Μαριάννας Κολοκοτρώνη η οποία κατάφερε να κάνει θραύση πουλώντας ελληνικά προϊόντα (γκουρμέ γαστρονομικά), στο δικό της μικρό περίπτερο με την επωνυμία OLIVEOLOGY στην καρδιά του Λονδίνου. Και τέλος, μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι ιστορίες της μικρής Χριστίνας Λεβέντη, η οποία κατάφερε και συγκέντρωσε 80.000 δολάρια από την ομογένεια για την Ελλάδα ή η ιστορία της Ελληοαμερικανίδας, Πένι (Πανωραία) Παναγιωσούλη, η οποία καθιέρωσε τα ελληνικά ως τη μόνη ξένη γλώσσα, στο πρότυπο δημόσιο σχολείο KAPPA IV του Χάρλεμ.

Τι είναι εκείνο που θα μας κάνει πραγματικά να ξεχωρίσουμε, να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και να ξανά «χτίσουμε» μια υγιή Ελλάδα;

Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι επιθυμεί να αλλάξει ουσιαστικά. Και αυτό όχι μόνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά κυρίως για την ίδια τη χώρα. Πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μαζί με ένα νέο όραμα για τη χώρα μας, να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας και να ορθοποδήσουμε. Λάθη του παρελθόντος μας παρέδωσαν ένα καλό μάθημα το οποίο μας κοστίζει και θα μας κοστίζει ακόμα και στο μέλλον. Όμως μέσα από τα λάθη οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να προχωρήσουμε. Οι δυνατότητες είναι υπαρκτές, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις εφαρμόσουμε ώστε να επανεκκινηθεί η χώρα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα μας, διότι δεν είναι πια τόσο » φιλόξενη» για εκείνον;

Είναι πραγματικά μεγάλο πλήγμα το γεγονός πως οι νέοι μεταναστεύουν εκτός χώρας για να καταφέρουν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει αλλά η ίδια τους η χώρα τους το έχει στερήσει. Θα τους παρότρυνα να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο να παραμείνουν στη χώρα, γιατί η Ελλάδα θα τους λείψει, όσο κι αν τους πληγώνει τώρα. Στην περίπτωση που αυτό δε γίνεται θα τους παρακαλούσα να φεύγουν έχοντας στο μυαλό τους να διαπρέψουν στο εξωτερικό και μέσα από την επιτυχημένη πορεία τους να μπορέσουν να  βοηθήσουν την Ελλάδα από εκεί που θα βρίσκονται. Εύχομαι δε μια μέρα η πατρίδα να τους υποδεχθεί ως επιτυχημένους απόδημους που θα επιστρέψουν για να προσφέρουν στον τόπο τους.