Γιαγιά | Για εκείνη θα είσαι για πάντα δυο φορές παιδί της

 

Πίστη Παυλίδου

Για εσένα λοιπόν, που την έχεις ζήσει από μικρό παιδί.  Είναι αυτή που περιμένει τον ερχομό σου στη ζωή πιο πολύ και από τη μαμά σου. Που ο όρος «γιαγιά» για εκείνη είναι τόσο συγκινητικός που αρχίζει τα ψώνια της  από τις πρώτες, ίσως, ώρες που μαθαίνει πως θα αποκτήσει εγγόνι.

Πίστη Παυλίδου Δημοσιογράφος https://pistipaulidou.wordpress.com

 

 

Είναι ο άνθρωπος που θα σε πάρει αγκαλιά καθώς έρθεις στη ζωή και θα σου πει «Μη φοβάσαι τίποτα. Είμαι δίπλα σου». Θα είναι παρούσα στα πρώτα σου βήματα να σε κρατάει για να μην πέσεις.

Είναι αυτή η γυναίκα, η τόσο σημαντική στη ζωή σου, που μεγαλώνοντας μαζί της, θα την αγαπάς ακόμα περισσότερο. Που η αγκαλιά της θα σου προφέρει όσα επιθυμείς για τις άσχημες στιγμές που περνάς, αλλά και για να σε επιβραβεύσει για τις επιτυχίες σου.

Αυτή που θα σε φροντίζει όταν θα λείπουν οι γονείς σου και θα σου μαγειρεύει φαγητά που θα λες πως είναι πολύ καλύτερα και από της μαμάς σου. Που θα σε κάνει να φας ακόμα και αυτά που δε σου αρέσουν.

Είναι αυτή που θα καταφεύγεις πάντα όποτε σε στεναχωρεί κάτι και δε θα μπορείς να το πεις στους γονείς σου. Επίσης σε αυτήν θα πηγαίνεις όταν μαλώνεις με τους δικούς σου, σε εκείνη θα τρέχεις για να σε αγκαλιάσει και να σου πει πως πέρασε και όλα είναι καλά. Πάντα θα έχει τον τρόπο να σε καθησυχάζει και να σε κάνει να την ακούς με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Μαζί της θα δημιουργήσεις μια ιδιαίτερη σχέση. Τις συνήθειες σας, τους τρόπους επικοινωνίας  σας, τις αναμνήσεις σας, τις συζητήσεις σας. Κάθε φορά θα έχει να σου πει ιστορίες από το παρελθόν, που ξέρει πόσο σου αρέσουν. Θα σου διηγείται ιστορίες από τότε που ήσουν μικρή και θα σου τις λέει ξανά και ξανά χωρίς να βαριέσαι, γιατί είναι ο άνθρωπός σου, η δεύτερη μαμά σου.

Καθώς τα χρόνια θα περνούν, θα εύχεσαι να μην φύγει ποτέ από τη ζωή σου και θα προσεύχεσαι να μην έρθει εκείνη η στιγμή ποτέ. Όταν έρθει όμως η ώρα, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική ήταν. Θα νιώσεις πως έχασες την αγάπη της και αυτό είναι που θα σου λείψει. Όμως αυτή θα συνεχίσει να σε αγαπάει και δε θα πάψει να στο δείχνει και από εκεί ψηλά.

Σε γέμισε με τόσο όμορφες στιγμές, για να τη θυμάσαι σαν να μην έφυγε ποτέ. Γνώριζε πως την είχες δεδομένη στη ζωή και φρόντισε να σε κάνει να μη νιώθεις μόνη ποτέ. Φρόντισε το σπίτι και η αγκαλιά της να είναι πάντα εκεί για εσένα, ακόμα και αν δεν την βλέπεις και αν δε μπορείς να την ακούσεις.

Θα είναι για πάντα ο φύλακας άγγελός σου. Θα σε βλέπει από ψηλά και θα σε καμαρώνει. Και ας μην πρόλαβε να σε δει νύφη όπως υποσχέθηκε.

Αφιερωμένο σ’ όλες αυτές τις γιαγιάδες, λοιπόν, που ήταν, είναι και θα είναι για πάντα δεύτερη μαμά σου.

Photo by Cristian Newman on Unsplash