Happy 40!

Όλγα Μαρία Τσιλιγκίρογλου

Τα 40 υπήρχαν πάντα σαν ορόσημο στο μυαλό μου. Το τέλος μιας επιτυχημένης νιότης και η αρχή μιας σπουδαίας ζωής. Από τα 20 έχτιζα τα 40 με μεθοδικότητα και προγραμματισμό. Επαγγελματικά, προσωπικά, οικονομικά. «Φρόντιζα» τον εαυτό μου και τη ζωή μου για να την απολαύσω στα σαράντα. Είκοσι χρόνια μετά, η ζωή με δίδαξε ότι δεν της χωρούν προγραμματισμοί, μόνο ανατροπές. Ανατροπές που με βοήθησαν να βλέπω πιο καθαρά και να κοιτάω κατάματα. Έτσι λοιπόν, στη συμβατότητα πως όλα έγιναν με κάποια σειρά και σε κάποιο χρόνο, σήμερα που κλείνω τα υπέροχα σαράντα η τεκνοποίηση είναι το κομμάτι του πάζλ που λείπει από τη ζωή μου και για την οποία έχω απολογηθεί πολλάκις.

Όλγα Μαρία Τσιλιγκίρογλου Jewellery Designer & Creator at OlgaMaria Jewel Inspirationshttps://www.etsy.com/shop/JewelInspirations?fbclid=IwAR3eVHp4zJ-lNQKfX0gzUllO0sIN7lDgpYRMg6ztJpc97Gx-YLSLw7WpGAE

 

Ανάμεσα στις αντιδράσεις κάποιων ανθρώπων με τους οποίους είχα να μιλήσω μήνες ή και χρόνια υπάρχουν και αυτοί, οι κοντινοί, που με αμήχανη λύπηση θα σου πουν τον καλό τους λόγο διανθισμένο με ένα υπονοούμενο για το κακό της μοίρας που σε βρήκε. Η δική μου συλλογή περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες, όπως το «δεν προσπαθείτε», το «αν το ήθελες πραγματικά», το «μια γνωστή μου, μετά από 15 εξωσωματικές, τα κατάφερε», το «θα γίνεις καταπληκτική μάνα», το «ανοησίες», το «ποτέ δεν είναι αργά» και άλλα τέτοια άσματα τα οποία με έχουν πείσει ότι η φυσική ευγένεια δεν είναι ένα ένστικτο που διαθέτουν όλοι και η επίκτητη είναι καταδικασμένη να χάνει στα σημεία.

Και αυτό, γιατί ακόμη και σήμερα, δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα ενός ανθρώπου στην ατεκνία, αλλά αντιμετωπίζουμε με περίσσεια καχυποψία μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι που δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Στην πραγματικότητα, θεωρείται πιο φυσιολογικό για ένα ζευγάρι να γίνει  εμμονικό για την τεκνοποίηση ακολουθώντας από γιατροσόφια μέχρι τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις, επί χρόνια, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, χάνοντας την ουσία της σχέσης τους, παρά ένα ζευγάρι που με ψυχραιμία αντιμετωπίζει της φύσης τα μελλούμενα και έχει συμφιλιωθεί με οποιοδήποτε πλάνο έχει η ζωή γι’ αυτούς.

Μια γυναίκα χωρίς παιδιά, λοιπόν, μπορεί να είναι φυσιολογική, ισορροπημένη και ευτυχισμένη. Και αυτή είναι μια φρικτή αλήθεια που πέφτει σαν τούβλο και θρυμματίζει το πιο ιερό ταμπού της κουλτούρας μας ότι μόνο η απόκτηση παιδιού «ολοκληρώνει» τη γυναίκα. Και όχι ο χρόνος που δίνει στον εαυτό της, η ζωή, ο έρωτας, η δουλειά και τα ταξίδια. Και πως μπορεί η ζωή σου να είναι καταπληκτική και γεμάτη, χωρίς να χρειάζεται να την κρύβεις πίσω από άλλους ανθρώπους (βλέπε «παιδιά»). Το να μην έχεις παιδιά δεν σε κάνει προβληματικό, αλλά μπορεί να είναι μια ώριμη επιλογή την οποία έχεις αποφασίσει για εσένα, χωρίς να πληγώνεις ή να ενοχλείς κάποιον άλλο.

Οι γυναίκες χωρίς παιδιά είναι απολύτως ικανές να είναι ευτυχισμένες. Και αυτό που τους λείπει δεν είναι τα παιδιά, αλλά μια κοινωνία και μία κουλτούρα που θα τις περιβάλλει με σεβασμό και εκτίμηση.

Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Marianna says: «Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ συντάκτης του publiSHIT, σε περιμένω στην Αίθουσα Σύνταξης».