10 χρήσιμα hints για να γνωρίσουμε το Coaching με αφορμή το Coaching Injections της Pro Seminars!

Η Pro Seminars συνεχίζει την άκρως επιτυχημένη σειρά Smart Conferences «Φέτος είναι η χρονιά μου» με την ενότητα “Coaching Injections” αφού όλοι χρειαζόμαστε συχνές δόσεις ενδυνάμωσης μέσα στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε, τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα, όταν απλά αλλάξουμε τη δική μας ματιά προς αυτά. Λίγο πριν, η Ειρήνη Νικολαΐδου (έχουμε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που μπορείς να διαβάσεις εδώ κι εδώ) μας δίνει δέκα χρήσιμα hints για το coaching, καθώς και τα οφέλη που μπορούμε ν’ αποκομίσουμε από αυτή τη μέθοδο.

1.Τι είναι το Coaching;

 

Η ICF (Διεθνής Συνομοσπονδία Coaching), ορίζει το Coaching ως μια συνεργασία με τους coachees. Αυτή προκύπτει μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, η οποία προκαλεί τη σκέψη και τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους δυναμική, που είναι εξαιρετικά σημαντική στο περίπλοκο σύγχρονο περιβάλλον αβεβαιότητας.

 

Κάθε Coach, τιμά τον coachee του ως ειδικό/ επαγγελματία όσον αφορά στην προσωπική του/ της ζωή και το επαγγελματικό του/ της αντικείμενο και πιστεύει πως κάθε ένας πελάτης είναι δημιουργικός, ευρηματικός και αποτελεί μια ολότητα. Με βάση όλα τα παραπάνω, ένας Coach έχει ευθύνη να:

 

 • Ανακαλύψει, να ξεκαθαρίσει και να ευθυγραμμιστεί με όσα ο coachee θέλει να καταφέρει
 • Ενθαρρύνει την αυτό-ανακάλυψη
 • Εκμαιεύσει από τον πελάτη, λύσεις και στρατηγικές
 • Διατηρήσει τον πελάτη υπεύθυνο και αυτο- λογοδοτούμενο

Η παραπάνω διαδικασία, βοηθά τους coachees να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές/ επιλογές τους στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, βελτιώνοντας παράλληλα τις ηγετικές τους δεξιότητες και απελευθερώνοντας το δυναμικό τους.

2. Το Coaching σε επιχειρήσεις

 

Το Executive Coaching είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, που βοηθά τον οργανισμό και τα ηγετικά του στελέχη, να εξελίξουν τις επιδόσεις τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί υποστηρικτικά με σκοπό την επίτευξη ολοένα και υψηλότερου επίπεδου αριστείας. Πρόκειται για μια διαδικασία ζωτικής σημασίας που σκοπό έχει να ξεκλειδώσει τα φυσικά πλεονεκτήματα, το θάρρος, την έμπνευση, τις ηγετικές δεξιότητες και την επινοητικότητα κάθε ατόμου.

 

Με εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη, τη διεύρυνση ορίων, την ενδυνάμωση και την αυτοπαρακίνηση προκαλούμε την ενεργή συμμετοχή των Coachees. Mε τη μέθοδο  προκλητικών για τη σκέψη ανταλλαγών, τα ηγετικά στελέχη κινητοποιούνται, διερευνούν και αξιοποιούν τις διαθέσιμες επιλογές. Όπου χρειάζεται κινητοποίηση και ώθηση για την βελτίωση της απόδοσης  και την ενίσχυση δεξιοτήτων, παρέχεται  υποστήριξη με τη διαδικασία της εστίασης, καταγραφής και διάγνωσης αναγκών με μεθοδολογία και εργαλεία όπως π.χ. το mBraining, Zoom In & Zoom Out και το SF Model.

 Το Coaching έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τους εργαζόμενους, τους ηγέτες, τις ομάδες και ολόκληρους οργανισμούς από απλά καλούς, σε άριστους.

 

 

3. Το Life Coaching για όλους

 

Η επιθυμία να επιτύχετε τους στόχους σας και το όραμα της ζωής σας, είναι απόλυτα υγιής. Ειδικά όταν το Σώμα, και το Πνεύμα σας το υποστηρίζουν, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εσωτερική σας Αρμονία.

Όταν μπορείτε και επιτυγχάνετε αυτήν την ευθυγράμμιση, εξασφαλίζετε υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σας και φυσικά ποιότητα και ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Δεν έχει σημασία αν είστε επιχειρηματίαςπολιτικόςδιευθύνων σύμβουλοςδημόσιο πρόσωποελεύθερος επαγγελματίας, αθλητής, καλλιτέχνης ή απλά ένα άτομο που επιθυμεί να εξελιχθεί και να επιτύχει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αξίζει να μάθετε πόσο σπουδαίοι είστε και πόσο σπουδαιότεροι μπορείτε να γίνεται!

Η εμπειρία και τα πραγματικά παραδείγματα, μας δείχνουν πως όσοι έχουν κορυφαίες επιδόσεις, συνεργούν με Coaches προκειμένου να κινηθούν ταχύτερα και να ξεκλειδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.Οι υπηρεσίες Coaching προσαρμόζονται και προκύπτουν από τις δικές σας ανάγκες. Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας, να ξεκλειδώσει τις δυναμικές σας και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους σας!

4.Ο ορισμός των στόχων

Είναι σημαντικό για όποιον θέλει να επωφεληθεί απ’ το coaching να μπορεί ν’ αναγνωρίσει τους στόχους του. Μπορεί να είναι ορισμένοι από τους ακόλουθους:

 • επιχειρησιακοί,
 • οικονομικοί,
 • δημιουργικοί,
 • ανάπτυξης δραστηριοτήτων ή συμπεριφορών,
 • αναδιάταξης προτεραιοτήτων,
 • αλλαγής της επιχειρηματικής τους ταυτότητας,
 • μετάβαση σε ένα άλλο επάγγελμα.

Όσο πιο ξεκάθαροι είναι οι ατομικοί στόχοι, τόσο καλύτερα θα εστιάσουμε τη νοητική μας ενέργεια και θα δομήσουμε στέρεα στηρίγματα και πάνω στις οποίες, στη συνέχεια θα ανεβάσουμε το οικοδόμημα της επίτευξης.

Επειδή ο άνθρωπος έχει την τάση να εμπλουτίζει και να διασπά την νοητική του δυναμική με πάρα πολλές αρνητικές σκέψεις, στο coaching χρησιμοποιούμε εργαλεία και τεχνικές για να αποτρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις και να τις μετατρέψουμε σε ουδέτερες ή και θετικές. Έτσι, κάθε φορά που ένα νοητικό εμπόδιο υπεισέρχεται στη διαδικασία της υλοποίησης, να το κάνουμε πίσω. Με αυτόν τον τρόπο το περιορίζουμε και χάνει την ορμή και τη δύναμή του, μέχρι να εγκαταστήσουμε ένα καινούριο μονοπάτι στη διαδικασία της σκέψης και της λήψης απόφασης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δέσμευσης και της πειθαρχίας

5. Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα του coaching

Για να εγκατασταθεί μία αλλαγή, χρειάζεται από τρεις εβδομάδες έως τρία χρόνια. Αυτός είναι ένας παράγοντας που έχει μετρηθεί για διάφορες αλλαγές που εγκαθιστούμε στην καθημερινότητά μας. Από πολύ απλά πράγματα, μέχρι και τα πιο σύνθετα (για παράδειγμα να κόψεις το κάπνισμα ή να χάσεις βάρος).

Ακόμη κι αν χάσεις βάρος, αν αυτό δε σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ουσιαστικά δεν το έχεις χάσει, απλά το έχεις αποβάλλει. Έχεις ακόμη μία σχέση εξάρτησης με αυτή την πρότερη κατάσταση

6. Τα τρία στάδια της αλλαγής

Το στάδιο της πληροφόρησης – γνώσης: Μαθαίνω κάτι για το πώς θα το αλλάξω και με ενδιαφέρει. Έρχομαι σε κάποια σεμινάρια, αλλάζω το περιοριστικό σύστημα της αντίληψής μου, το διευρύνω. Έτσι, στη συνέχεια μπορεί να δεχθεί και να χωρέσει το γεγονός ότι μπορώ να το αλλάξω. Αποφασίζω λοιπόν να εγκαταστήσω αυτή την καινούργια δράση στην καθημερινότητά μου.

Το στάδιο της επίγνωσης: Αυτή η δράση που επέλεξα, να περάσει στην βιολογική μου λειτουργία. Να μην παραμείνει μόνο στη νοητική μου επεξεργασία, αλλά να εγκατασταθεί στο βιολογικό μου σύστημα. Εδώ ενεργοποιείται το κιναισθητικό σύστημα, αυτό που κάνει τις ενέργειες και τις δράσεις.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Όλοι ακούμε καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες που μας ωφελούν. Πόσοι τις κάνουμε επίγνωση και αυτεπίγνωση;

Επίγνωση σημαίνει ότι αυτό που έμαθα το εγκαθιστώ στην καθημερινότητά μου, στον τρόπο ζωής μου και στις πρακτικές μου. Βγαίνουν από τη μέση η δεύτερη σκέψη και η επεξεργασία.

Παράδειγμα: Αποφασίζω να πίνω χυμό κάθε μέρα. Παίρνω αυτή την απόφαση γιατί μαθαίνω ότι ο χυμός από παντζάρι κάνει καλό. Το εφαρμόζω για δύο μήνες και ξαφνικά μία ημέρα δε βρίσκω παντζάρια για να φτιάξω τον χυμό μου. Και σταματάω αυτή μου τη δράση και για τις επόμενες ημέρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί τη γνώση δεν την έκανα αυτεπίγνωση. Χρειάζεται να περάσω το κρίσιμο στάδιο της αυτεπίγνωσης, εκεί όπου η γνώση συντονίζεται κι ευθυγραμμίζεται με το σύστημά μου. Σε εκείνο το σημείο, το βιολογικό μου σύστημα έχει αποδεχθεί αυτή τη δράση και αναπαράγει αυτή τη συνήθεια καθημερινά και αυτόματα.

Το στάδιο της αυτογνωσίας: Όταν η δράση γίνεται μία κατάσταση που δε θυμάσαι από πού την έμαθες, νομίζεις ότι τη γνώριζες από πάντα και την είχες στην καθημερινότητά σου. Εκεί πια μιλάμε για ένα κομμάτι που είναι δικό σου και δεν μπορεί να σου το πάρει κανείς. Δεν έχει σημασία το πότε ξεκίνησε και το πότε έγινε. Είναι σα να υπήρχε από πάντα.

Αυτά είναι τα τρία στάδια. Προσπαθώ να ενεργοποιήσω και να δώσω σοβαρά εφόδια στην πρακτική μου, στο κομμάτι της αυτεπίγνωσης. Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το δικό μου δυνατό κομμάτι, αυτό είναι να μεταδίδω και να καθοδηγώ τον κόσμο ώστε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο της αυτογνωσίας.

Έχω τον τρόπο να σε «σκαλίζω» βαθιά και να βρίσκω πώς μπορεί να κουμπώσει η αλλαγή στα δικά σου κύτταρα

7. Ο «καμβάς» του coachee

Στο coaching λέμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε τον καμβά του coachee.

Απλώνουμε ένα λευκό πανί μπροστά στον coachee και του λέμε: «έλα να φτιάξεις τον καμβά της ζωής σου».

Εσύ θα τον φτιάξεις. Ό,τι βάλεις εκεί μέσα, αυτό θα βλέπεις. Αυτό έχει να κάνει ακόμη και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, που εμείς θέλουμε να βρίσκονται εκεί. Όπως, για παράδειγμα, αν έχεις στον τοίχο σου ένα κάδρο, είναι γιατί εσύ το έχεις επιλέξει να βρίσκεται εκεί. Από αυτό παίρνεις ενέργεια, σε εκφράζει, ταυτίζεσαι μαζί του και σου δίνει βαθιές ανάσες.

Ό,τι επιλέξεις να βάλεις στον καμβά σου κι ό,τι επιλέξεις να έχουν οι προσλαμβάνουσές σου σε καθημερινή βάση, αυτό μετουσιώνεις.

Αν θέλεις να είσαι μέσα στη μιζέρια, θα είσαι με μίζερους ανθρώπους, σε μίζερα περιβάλλοντα, με μίζερες προσλαμβάνουσες και θα προσπαθείς συνεχώς και απεγνωσμένα να βγεις από εκεί.

Αν επιλέξεις να εγκατασταθείς μέσα σε ένα περιβάλλον με προσλαμβάνουσες θετικές, με ανθρώπους που σε βοηθάνε να απελευθερώσεις πάντα τον καλύτερό σου εαυτό, τότε μετουσιώνεις και το αντίστοιχο. Και γιατί να προσπαθήσεις να φύγεις από εκεί;

Είναι πολύ σημαντικό ο καμβάς σου να έχει όλα αυτά που σε εμπνέουν και όλα αυτά που σε οδηγούν προς τα εκεί. Αυτό εμπεριέχει, το περιβάλλον, τα χρώματα, τα αρώματα, τις συνθήκες, τις συνήθειες, τους ανθρώπους που επιλέγεις καθώς και  τις εμπειρίες και τα βιώματα που ζεις…

Ό,τι κι αν είναι αυτό, αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του και αν δε σε προχωράει και αν δε σε εξελίσσει, γιατί το κρατάς;

Εκτός κι αν έχεις αποφασίσει ότι το κρατάς και το τίμημά του, για να το κρατήσεις αυτό, το ισοσκελίζεις με κάτι άλλο. Είμαστε όμως τόσο ευέλικτοι για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό συνεχώς;

8. Ο προσδιορισμός των αξιών μας

Ζούμε σε μία εποχή που υπάρχουν μεν οι Αξίες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρες. Μία σημαντική νίκη στο άτομο που επενδύει στην προσωπική του ανάπτυξη, είναι στο να κατακτήσει με σαφήνεια, τις αξίες που το προσδιορίζουν. Γι’ αυτό και το να ανακαλύψουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας αποτελεί ένα ακόμη βασικό κομμάτι του coaching.

Όταν αντιλαμβάνεσαι τις δικές σου αξίες έχεις ένα βασικό κίνητρο.  Το να κατανοήσεις τις αξίες σου δεν είναι κάτι που προκύπτει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μπορεί να ξεκινήσεις με μία πρώτη συνεδρία, για παράδειγμα, και στην πορεία όταν βρίσκεσαι στην τρίτη, να χρειαστεί να επιστρέψεις πίσω και να επαναπροσδιορίσεις κάτι. Αυτό, γενικά είναι ένας τεράστιος αποπροσανατολισμός, αρκετά συνηθισμένος στις μέρες μας. Να νομίζεις ότι έχεις κάποιες αξίες δικές σου, οι οποίες όμως είναι απλά του συλλογικού περιβάλλοντος στο οποίο έχεις ζήσει κι έχεις εξελιχθεί.

Όσο ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, συνειδητοποιείς ότι η προτεραιοποίηση τους μπορεί και να αλλάζει ωστόσο κάποιες αξίες μπορούν και παραμένουν κυρίαρχες ακόμα κι αν είναι καλά κρυμμένες πίσω από πρόσκαιρους στόχους ή αλλαγές..

‘Έτσι όμως αποκτάς αυτογνωσία και μπορείς να προσδιορίσεις ξεκάθαρα τα οφέλη ή τις επιπτώσεις μιας επιλογής ή μιας αλλαγής…. Όταν οι επιλογές ή οι αλλαγές έχουν αυτεπίγνωση «κουμπώνουν» με μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητα σου…

Και τελικά, οι Αξίες μας είναι  αυτές που μας υποκινούν, αυτές που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

9. Η σημασία της βούλησης

Αυτό που διακρίνει έναν άνθρωπο που θέλει να καταφέρει μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή του μέσω του coaching είναι η ισχυρή βούληση, για την οποία μίλησε ο Αριστοτέλης. Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό και ισχυρό από τη θέληση. Έχει να κάνει με όλο το σύστημά μας, καθώς κατευθύνεται από εκεί.

Η θέληση, από την άλλη, έχει να κάνει με κοινωνικά πρότυπα, εκ των οποίων, πολλά μας τα επιβάλλει το περιβάλλον. Για παράδειγμα μία γυναίκα μπορεί να σκεφτεί για μία άλλη: «Είναι όμορφη! Είναι ψηλή, αδύνατη, φοράει κόκκινο κραγιόν. Θα το βάλω και εγώ». Δε σκεφτόμαστε ότι η ομορφιά, το αποτέλεσμα, η λάμψη, η εξέλιξη είναι εσωτερική υπόθεση. Αν δε δουλέψεις με τον εαυτό σου, όσα χρήματα και να επενδύσεις στην εμφάνισή σου δεν έχει σημασία, αν δεν επενδύσεις πρώτα σε αυτά που πηγάζουν από μέσα σου.

Έρχομαι λοιπόν να πω εδώ: Η ισχυρή βούληση, να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου είναι ουσιαστική. Να μπορείς να λες: «Θέλω να γίνω το καλύτερο που μπορώ, που δύναμαι». Εκεί ο προσανατολισμός είναι ένας: η Αριστεία.

Αν αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος, δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς. Έχει σημασία να βρούμε την ισχυρή μας βούληση και το σημείο στο οποίο αυτή συντονίζεται με τις αξίες μας.  Κάτι ακόμη σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τα οφέλη, να τα έχουμε ξεκάθαρα, από αυτή την καινούρια δράση που θέλουμε να μας εγκαταστήσουμε. Πως αυτά τα οφέλη συνδέονται τελικά με τις αξίες μας;

 

 10. Το περιεχόμενο του Coaching Injection: “Invite Your Best”

Το Coaching Injection: “InviteYourBest” προσφέρει στους συμμετέχοντες εξοικείωση με την μεθοδολογία του Coaching, προκειμένου τα άτομα να αναπτύξουν, να καλλιεργήσουν, να ενισχύσουν ικανότητες και ήπιες δεξιότητες και να απελευθερώνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Με το πέρας του σεμιναρίου θα είναι σε θέση να επαναπροσδιορισθούν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, να τοποθετήσουν τον εαυτό τους στη θέση που του αξίζει, να ξεκλειδώσουν προσωπικές κλίσεις και δυναμικές και κατευθυνθούν με πίστη, δέσμευση και αισιοδοξία στην αλλαγή που επιθυμούν.