Η οίκο-λίστα μου για τον Άγιο Βασίλη

Camille Delcour

Έρχονται οι γιορτές, οι βιτρίνες λάμπουν και τα μπαλκόνια φωτίζουν τους δρόμους με τα λαμπάκια τους στα χρώματα των Χριστουγέννων. Είναι και η εποχή που έχουμε τάση να ξεχνάμε τις καλές μας προθέσεις και συνήθειες ως προς το περιβάλλον και την οικολογία, τρώμε γελάμε και περνάμε ωραία με τους αγαπημένους μας. Η δική μου λίστα για τον Άγιο Βασίλη θα είναι πιο πράσινη από ποτέ, και θα είστε οι πρώτοι που θα τη διαβάσετε…

Camille Delcour

“Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη,
Ένα πράγμα επιθυμώ φέτος πάνω από όλα. Σε παρακαλώ, κάνε κάθε άνθρωπο να αντιλαμβάνεται πόσο χρειάζεται ο Πλανήτης μας την προσοχή όλων. Κάνε τους ανθρώπους να πετάνε λιγότερα σκουπίδια στους δρόμους και την κοινωνία να δρα πραγματικά και αποτελεσματικά για ένα καλύτερο αύριο για όλους, κι όχι για μία συγκεκριμένη ομάδα. Άγιε Βασίλη, φέτος δε θέλω ούτε πλαστικά, ούτε συνθετικά ούτε χημικά δώρα, φέτος θα κάνω Οικολογικά Χριστούγεννα. Πρώτα από όλα, να ξέρεις, φέτος αγόρασα ζωντανό έλατο μέσα σε γλάστρα. Έτσι, όλο το χρόνο θα το προσέχω μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, όπου θα μπορέσεις να δεις πόσο μεγάλωσε το ελατάκι. Λαμπάκια δεν άντεξα να μη κρεμάσω γιατί Χριστούγεννα χωρίς φωτάκια δεν γίνεται, αλλά όταν θα έρθεις θα είναι κλειστά, γιατί κάθε βράδυ που πάμε για ύπνο, δεν ξεχνάω ποτέ να τα κλείσω. Ξέρεις, Άγιε Βασίλη επιθυμώ τόσα πολλά για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Αλλά ας δούμε τι προτείνω να μου δωρίσεις φέτος…

Άγιε Βασίλη, ανακάλυψα τελευταία μία καινοτομία που πραγματικά με μάγεψε: το «πράσινο τοίχο», ένα εσωτερικό φυτικό κάδρο. Η καινοτόμα εταιρεία που το δημιουργεί είναι ελληνική και ονομάζεται «Οικοστέγες» και έχει και πατέντα. Τι πιο ωραίο από ένα πίνακα φτιαγμένο από αληθινά, ζωντανά φυτά που κάθε μέρα μεγαλώνουν και καθαρίζουν το αέρα του χώρου όπου είναι κρεμασμένο (δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου πότισμα ή ιδιαίτερη προσοχή).

Για επίσημες εξόδους ή επαγγελματικές συναντήσεις, θα ήθελα πολύ ένα ωραίο φόρεμα από την αγαπημένη μου Ελληνική Οικολογική σχεδιάστρια, «Mumu Organic», η Αθηνά προτείνει μία ολόκληρη συλλογή φορεμάτων κατασκευασμένα με οικολογικά υφάσματα και φανταστικά χρώματα.

Σαν όλες τις κοπέλες προσέχω το σώμα και την υγεία μου, εδώ και κάποια χρόνια προσπαθώ να μην αγοράζω προϊόντα με βλαβερές χημικές ουσίες, για αυτό το λόγο, θα ήθελα πολύ κρητικά βιολογικά καλλυντικά «Bioselect». Παράγονται στην Κρήτη από Ελληνικά συστατικά και είναι προσιτά ποιοτικά προϊόντα. Προσφέρουν μία τόσο μεγάλη γκάμα προϊόντων: από σαμπουάν, κρέμες, αντρικά καλλυντικά μέχρι και βιολογικά αιθέρια έλαια, οπότε μπορείς να διαλέξεις ό,τι θέλεις και προτιμάς (ή ό,τι βολεύει στο έλκηθρο ☺).

Άγιε Βασίλη, να ξέρεις ότι ιδέες σου δίνω και δεν περιμένω να μου τα φέρεις όλα, επιλέγεις εσύ τι να μου φέρεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.

Υπάρχουν τόσα πράσινα οικολογικά δώρα και hi tech. Εκτός από τα γαλλικά ξύλινα οικολογικά πληκτρολόγια της «Orée» – Ορέ που είναι φανταστικά, θα μου άρεσε εξίσου ένα gadget για εξοικονόμηση ενέργειας ή νερού. Στο MarketNet , υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων που επιτρέπουν ή τον έλεγχο της κατανάλωσης ή την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, δεν θα έλεγα όχι σε έναν ηλιακό φορτιστή της Contax ή ακόμα όμορφα οικολογικά σημειωματάρια που δημιουργούν Έλληνες σχεδιαστές ειδικά για αυτούς.

Τέλος, Άγιε Βασίλη, μην ξεχάσεις να αφήσεις το συνηθισμένο μου πακέτο μαγειρικής σόδας, το μαγικό φίλτρο που με βοηθάει σε όλα. Ευχαριστώ Άγιε Βασίλη μου για την προσοχή σου και μακάρι να έχουμε όλοι μαγικά οικολογικά Χριστούγεννα”.

Εσείς σκεφτήκατε τι θα πάρετε στους αγαπημένους σας; Ελπίζω να σας έδωσα ιδέες ή τουλάχιστον μία άποψη για τι μπορεί να είναι οικολογικό δώρο. Βέβαια, δεν χρειάζεται να σας προτείνω λουλούδια και φυτά για κήπους και μπαλκόνια. Μπορεί να σας φανεί απλό, αλλά δεν υπάρχει πιο ωραίο δώρο για το περιβάλλον. Ένα επιπλέον ζωντανό φυτό είναι ένας επιπλέον σύμμαχος κατά τη ρύπανση και τη γκρίζα ζωή!

Photo Credit:© Tammy Hanratty/Corbis