Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου #9 | «WE»: Πάγος και θεάματα στη Θεσσαλονίκη!

Κωστής Κοτσώνης

Καλώς σας βρίσκω και πάλι, δυνητικοί αποδέκτες των αστικών μου ημερολογίων. Ελπίζω να είστε καλά και να μην έχετε σαπίσει ακόμα από το διηνεκές βροχομούλιασμα των τελευταίων εβδομάδων. Λες και δεν έχουμε ήδη αρκετή σαπίλα στην καθημερινότητά μας. Αλλά, εχμ, ας τα αφήσω αυτά γιατί στο κάτω-κάτω το συγκεκριμένο ημερολόγιο έχει σαν σκοπό να δείξει ότι, μέσα στην απόλυτη ακινησία που έχει κατακλύσει την πόλη και τη χώρα τον τελευταίο καιρό, οι όμορφες πρωτοβουλίες συνεχίζονται.

Κωστής Κοτσώνης

 

Την περασμένη Κυριακή, 29 του Μάρτη, επισκέφθηκα τις φρέσκες κι ανολοκλήρωτες ακόμα εγκαταστάσεις του «WE», ενός νέου πολυχώρου που στοχεύει στη συνύπαρξη αθλητισμού και πολιτισμού κάτω από την ίδια στέγη. Το ρόλο της στέγης έχει αναλάβει το εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου, απέναντι από το πολεμικό μουσείο.

 

Η μεταμόρφωση του χώρου των 1200 τ.μ. είναι εμφανής ήδη από την πρόσοψη. Mεγάλα παράθυρα χαρίζουν άπλετο φως στο χώρο λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τους περαστικούς. Η παλιά, κιτς πόρτα που είχε απομείνει από την παλιότερη χρήση του χώρου (κέντρο, διασκέδασης) έχει δώσει τη θέση της σε μία μοντέρνα, γυάλινη και μεταλλική.

 

Με το που έσπρωξα αυτήν την πόρτα, βρέθηκα σε ένα πολύβουο και πολύχρωμο περιβάλλον. Η μεγάλη έκταση του χώρου-1.200 τ.μ.- δημιουργεί αρχικά ένα ξάφνιασμα στον αμύητο επισκέπτη.

Το ίδιο ακριβώς πράγμα μου δημιούργησε και το ετερόκλητο πλήθος που ή θα εξερευνούσε κάθε γωνιά του κτιρίου ή θα συζητούσε με τους ευγενικότατους συντελεστές.

«Δεν γίνεται… χρειάζομαι έναν μπούσουλα. Χρειάζομαι έναν οδηγό», σκέφτηκα. Το ρόλο του οδηγού ανέλαβε η Αριάδνη, μέλος της ομάδας του «WE», της οποίας την πολύ όμορφη ξενάγηση θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω.

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

«Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από πέντε με έξι περίπου χρόνια από μία ομάδα φίλων» μου είπε. »Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μία επταμελή εταιρεία Α.Ε., την «Alpika», η οποία δραστηριοποιείται σε indoor και outdoor activities και βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια. Κάποια στιγμή μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να φέρουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν προσομοιωτή χιονοδρομίας και να φτιάξουμε ένα εναλλακτικό αθλητικό κέντρο. Το κομμάτι του πολιτισμού και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων ήρθε αργότερα, όταν η ομάδα πλαισιώθηκε και από ανθρώπους που κινούνται στο χώρο αυτό. Είχαμε, λοιπόν, την ανάγκη εύρεσης ενός μεγαλύτερου χώρου απ’ όσο αρχικά υπολογίζαμε. Τελικά,  προ τριετίας καταλήξαμε στην επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου μιας και πληροί τις προϋποθέσεις μας και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο».

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Βρεθήκαμε στη βόρεια πλευρά του κτιρίου. Ένα μεγάλο λευκό μηχάνημα, που φάνταζε σαν έναν τεράστιο, κεκλιμένο διάδρομο γυμναστικής, δέσποζε στο χώρο. Ήταν ο εξομοιωτής  χιονοδρομίας και προφανώς ήταν αυτός που έκλεβε την παράσταση.

 

Η Αριάδνη ήταν και ως προς αυτό κατατοπιστικότατη: «Ο εξομοιωτής αποτελείται ουσιαστικά από έναν τάπητα που κινείται και ανυψώνεται ανάλογα με τη δυσκολία της εκάστοτε προπόνησης. Βασικοί στόχοι είναι η εκμάθηση των βασικών τεχνικών του ski και του snowboard ή η τελειοποίησή τους. Δεν αποκλείουμε κανέναν, απευθυνόμαστε και σε αρχάριους και σε πεπειραμένους αθλητές».

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τον προσομοιωτή παρείχε σ’ εμένα, όπως και σε άλλους παρευρισκόμενους, ο Κώστας, προπονητής χειμερινών αθλημάτων και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο κομμάτι του «WE»:

 

«Η προσομοίωση της ολίσθησης στο χιόνι δημιουργείται λόγω του ειδικού υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ο ιμάντας. Απέναντι από τον ιμάντα υπάρχει ένας μεγάλος καθρέφτης, ο οποίος επιτρέπει στον αθλητή να παρατηρεί το σώμα και τις κινήσεις του κατά την προπόνηση. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό στα χειμερινά αθλήματα».

Πολλοί σίγουρα θα αναρωτιούνται για το πόσο ασφαλής είναι ο προσομοιωτής. Όμως, σύμφωνα με τον Κώστα δεν χρειάζεται ανησυχία. Κοντά στο μηχάνημα θα υπάρχει πάντα κάποιος εκπαιδευτής, που θα το χειρίζεται με τηλεχειριστήριο άμεσης απόκρισης. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τρία άτομα θα μπορούν να χρησιμοποιούν συγχρόνως τον προσομοιωτή όπως και το ότι η χρήση του τελευταίου θα απαιτεί μία ελαφριά διαμόρφωση του εξοπλισμού (λ.χ. των χιονοπέδιλων).Βέβαια, όλα τα απαραίτητα θα παρέχονται στους επισκέπτες προς ενοικίαση χωρίς επιπλέον χρέωση. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει και ειδικό κατάστημα λιανικής, δίπλα στα αποδυτήρια, που θα πουλά εξοπλισμό σχετιζόμενο με τις δραστηριότητες του »WE», για όσους θέλουν να αγοράσουν.

 

Μιας και είπαμε για χρέωση,  τι γίνεται με τη… λυπητερή; Ο Κώστας είπε ότι η χρήση του προσομοιωτή στο εξωτερικό μπορεί να κυμαίνεται από είκοσι πέντε μέχρι και τριάντα πέντε ευρώ την ώρα. «Εκεί μιλάμε, όμως, για άλλες οικονομίες και δεδομένα. Εμείς προσπαθούμε να καταστήσουμε την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο φτηνή για τον κόσμο προκειμένου να έχει και το εγχείρημα επιτυχία. Χωρίς να είναι τίποτα οριστικό ακόμα, πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για κόστος χρήσης οχτώ ευρώ την ώρα, σε περίπτωση που κάποιος έρχεται για προπόνηση σε τακτική βάση».

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Έχοντας ακούσει όλα αυτά, συνεχίσαμε την ξενάγηση. Δίπλα στον εξομοιωτή υπήρχε μία πίστα αναρρίχησης υπό κατασκευή.

 

«Λίγο κοντή δεν είναι;» ρώτησα γελώντας.

 

«Μην την βλέπεις έτσι», μου απάντησε η Αριάδνη. Είναι μία πίστα τύπου «μπούλντερ». Δεν αποσκοπεί στο γρήγορο σκαρφάλωμα αλλά στη μελέτη και βελτίωση της προσωπικής τεχνικής του κάθε αθλητή. Για αυτό, αν και μικρή σε ύψος, η πίστα θα έχει εκατόν πενήντα πιασίματα προκειμένου οι αναρριχώμενοι να εξασκηθούν σε κάθε πιθανή πορεία αναρρίχησης. Ούτως ή άλλως, προορίζεται και για αρχάριους οπότε το μεγάλο ύψος πάλι δεν θα βοηθούσε».

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

Αρχάριοι και έμπειροι. Αθλητισμός και πολιτισμός. Όλοι οι καλοί χωράνε εδώ μέσα! Κοίταξα την απέναντι πλευρά του κτιρίου. Παρατήρησα ότι δεν υπήρχε κανενός είδους χώρισμα ή μεσοτοιχία ανάμεσα στις διάφορες χρήσεις του χώρου. «Αυτό είναι σκόπιμο», είπε η ξεναγός μου. «Θέλουμε ο αθλητισμός και ο πολιτισμός να συνυπάρχουν αρμονικά».

 

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Σε κάθε κτίριο υπάρχουν χρήσεις ανεπιθύμητες, που ο αρχιτέκτονας θέλει να κρύψει. Και στο «WE» το κατάφεραν με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο. Ένα μεγάλο μαύρο κοντέινερ με το λογότυπο του «WE» δέσποζε στο κέντρο, πίσω από ένα μικρό μπαρ. Το μπαρ που βλέπεις χρησιμεύει στη δημιουργία μίας μικρής καφετέριας απέναντι από την κεντρική είσοδο. Το κοντέινερ στεγάζει τις τουαλέτες και την αποθήκη της καφετέριας.

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

Μιας και είπαμε για κοντέινερς και καφετέρια, στη μικρή αυλή του κτιρίου θα υπάρχει και ένα δεύτερο μπαράκι, που θα λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και μαντέψτε πού θα στεγάζεται. Ωωω ναι, σε ένα κοντέινερ!

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

Ευχαρίστησα την Αριάδνη και προχώρησα στη νότια πλευρά του κτιρίου. Εκεί όπου πριν από λίγο έφηβοι επεδείκνυαν τις ικανότητες τους στο skate, το BMX και τοbreak-dancing, ένας τύπος με καπέλο και μαύρο τζάκετ μιλούσε στον κόσμο που καθόταν στις ξύλινες εξέδρες. Ήταν ο Γιώργος, μέλος και αυτός της ομάδας του «WE», o οποίος μιλούσε για το πολιτιστικό κομμάτι που το project θέλει να καλύψει:

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

«Στο «WE» θα λειτουργούν ουσιαστικά δύο σκηνές: ένα μεγάλο stage εξήντα πέντε τετραγωνικών μέτρων και ένα μικρό πλάτωμα, απευθυνόμενο σε παραστάσεις μειωμένης εμβέλειας. Γενικότερα θα υπάρχει μεγάλη προσαρμοστικότητα στη διάταξη του χώρου και των αντικειμένων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μέρας».

 

Όπως έμαθα στη συνέχεια, το stage θα φιλοξενεί κυρίως μεγάλες συναυλίες, με το κοινό να βρίσκεται όρθιο από κάτω.  Αντίθετα, οι θεατές του πλατώματος θα κάθονται απέναντι, στις ξύλινες εξέδρες όπου βρισκόμασταν εμείς.

 

Παρατήρησα ότι δύο πεζούλια που βρίσκονταν παραπέρα ήταν επενδυμένα με μέταλλο. «Αυτά τα πεζούλια,» εξήγησε ο Γιώργος, «θα λειτουργούν ως εμπόδια για σκεϊτάδες και αναβάτες BMX. Προς το παρόν δεν προβλέπεται να μπουν άλλα μόνιμα εμπόδια στο σημείο αυτό. Σε περίπτωση ανάγκης, μπορούμε να τοποθετούμε επιπλέον φορητά εμπόδια στο μέσο του συναυλιακού χώρου».

 

Στη συνέχεια, ο Γιώργος μάς μίλησε με προθυμία για το ιστορικό της ιδέας τους και το ποσοστό στο οποίο αυτή είναι ολοκληρωμένη:

 

«Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία του κτιρίου, αυτό λειτουργούσε αρχικά ως υπόστεγο για στρατιωτικά οχήματα του Γ΄ Σώματος Στρατού. Τη δεκαετία του ’60 το αγόρασε ο Οργανισμός της Διεθνούς Έκθεσης και σύντομα άρχισε να το παραχωρεί για ψυχαγωγική χρήση. Τη δεκαετία του ’80 λειτουργούσε εδώ η θρυλική ντισκοτέκ «Traffic» . Aρχές του ’90 έγινε εδώ το πρώτο παγοδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά εγκαταστάθηκε το γνωστό μπουζουκτσίδικο «Μούσες» και ακριβώς δίπλα το στριπτιτζάδικο «Platinum». Aυτά μέχρι το 2005-2006 περίπου. Από τότε το κτίριο στέκεται ερειπωμένο. Ελπίζουμε εμείς να καταφέρουμε να του δώσουμε ζωή. Μέχρι και μαθήματα ακροβασίας και ζογκλέρ θα γίνονται εδώ».

 

Ο Οργανισμός της Δ.Ε.Θ. παραχώρησε σε πρώτη φάση για έξι χρόνια το κτίριο. Η διαδικασία της ενοικίασης, παρά την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών, πήρε ενάμιση χρόνο.

 

«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κατά την κατασκευή του  «WE», συνεχίζει ο Γιώργος. «Μαζέψαμε συνολικά είκοσι δύο τόνους σκουπίδια και σίδερα. Υπήρχαν άστεγοι συμπολίτες μας μέσα ενώ έξω, στην αυλή, γινόταν χρήση ναρκωτικών».

 

Ο χώρος είναι έτοιμος σε ποσοστό εβδομήντα πέντε με ογδόντα τοις εκατό. Τι απομείνει να γίνει; Η τοποθέτηση όλου του εξοπλισμού και κυρίως ηχητικού συστήματος για τις συναυλίες. Πρώτα πρέπει, όμως, να μελετήσουμε την ακουστική του χώρου».

 

Ολοκληρώνοντας, έγινε αναφορά από το Γιώργο και στο ύψος της επένδυσης των παιδιών: τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων ο προσομοιωτής χιονιού μόνο κοστίζει τις εκατό. Το 50% αυτού του ποσού επιδοτείται από τον κορβανά του ΕΣΠΑ.

«Έχουμε business plan τεσσάρων ετών για την απόσβεση της επένδυσης. Θέλω να σας τονίσω ότι έχουμε βάλει πολλά χρήματα από την τσέπη μας. Δεν υπάρχει τράπεζα ή μεγαλοεταιρεία από πίσω».

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

Πωω! Πώς είχε περάσει έτσι η ώρα;! Πριν φύγω έκανα ένα πέρασμα και από τον τ πάνω όροφο, όπου θα εγκατασταθούν τα γραφεία της «Alpika» , του περιοδικού «Εξώστης» και διαφόρων ομάδων της πόλης όπως τα «Παδιά Εν Δράσει», η κολεκτίβα «desthess»και οι «Κιρκο».

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Θα κλείσω το σημερινό «Ημερολόγιο» με τα λόγια που μου είπε η Αριάδνη πριν χαιρετηθούμε: «Δεν θεωρούμε ότι το «WE» έρχεται να καλύψει κανένα κενό.  Ίσως το μόνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η συνύπαρξη αθλητισμού και πολιτισμού. Υπάρχουν κι άλλοι πολύ αξιόλογοι πολυχώροι στη Θεσσαλονίκη.  Όπως και να ’χει, το εγχείρημα γίνεται με μεράκι και… είναι δικό μας. Ωστόσο, θέλουμε ο χώρος να είναι ανοιχτός. Μακάρι κάποτε το «WE» να δημιουργεί τάσεις πολιτισμού και δράσεων στην πόλη».

 

Ημερολόγια ενός συμπρωτευουσιάνου 9: we

 

Καλορίζικο, καρντάσια!

 

**Οι εγκαταστάσεις του «WE» θα είναι διαθέσιμες στο κοινό από τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, με εξαίρεση το συναυλιακό χώρο, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί περίπου από Σεπτέμβριο.**

Know More:

Διεύθυνση: Λεωφόρος Γ’ Σεπτεμβρίου και Γρηγορίου Λαμπράκη γωνία

Τ:  2310 284.700

SITE: http://www.weskg.gr/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/weskg.gr