Ειρήνη Νικολαΐδου | Invite Your Best στο Coaching Injections Conference της Pro Seminars

Μαρία-Άννα Τανάγια

H Pro Seminars συνεχίζει τη σειρά Smart Conferences «Φέτος είναι η Χρονιά μου» με την ενότητα Coaching Injections που στοχεύει να μας δώσει χρήσιμες «ενέσεις» καθοδήγησης και ενδυνάμωσης στην καθημερινότητά μας. Η coach Ειρήνη Νικολαΐδου, PCC, μου μίλησε για τη δική της ομιλία “Invite Your Best” και τις τεχνικές στις οποίες πρόκειται να μας μυήσει:

Μαρία-Άννα Τανάγια

Τι θα παρουσιάσετε στο νέο conference Coaching Injections”;

Η αλλαγή είναι ένα απ’ τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα θέματα στο coaching. Αλλαγή μπορούμε να έχουμε μόνο εάν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε όλη μας τη ζωή, αλλάζοντας απλώς τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Έχει σημασία, λοιπόν, να σηματοδοτήσουμε και να νοηματοδοτήσουμε την αλλαγή. Τι σημαίνει για τον καθένα, ποια είναι εν τέλει η αλλαγή και πώς αυτή εξασφαλίζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ποιος επιθυμεί, άλλωστε, μια αλλαγή που ξεκλειδώνει τον “κακό”του εαυτό;

Η ομιλία“Invite your Best», έχει στόχο να προσκαλέσει και να προκαλέσει την καλύτερή μας εκδοχή.  Θέλω να δώσω, λοιπόν, στην αλλαγή ουσία, νόημα, αξία, σκοπό και προοπτική.

Γιατί θεωρείτε ότι ο περισσότερος κόσμος φοβάται τόσο τις αλλαγές;

Γιατί χρειάζεται να βγεις απ’ την comfort zone σου, όπως λέμε στο coaching. Όταν  έχεις μπροστά σου το άγνωστο, δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος. Πάντα κάτι υπάρχει που μπορεί να μην το ξέρεις. Ο φόβος για το καινούργιο είναι που τρομάζει τους ανθρώπους κι όχι αυτή καθεαυτή η αλλαγή. Ο φόβος που υποθηκεύει το παρόν για κάτι που θα έρθει στο μέλλον.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας δίνοντάς της θετικό πρόσημο μέσω coaching; Θα μας δείξετε αυτές τις τεχνικές στο Smart Conference;

Φυσικά και είναι εφικτό. Εγώ εφαρμόζω μια τεχνική που ονομάζεται By Pass. Με απλά λόγια, προσπαθώ να δημιουργήσω μία συλλογή από θετικά μοτίβα σκέψης για τον καθένα. Αυτά είναι εξατομικευμένα. Ο καθένας από εμάς έχει κάποιες λέξεις-κλειδιά, κάποια σημεία αναφοράς και επαναφοράς, τα οποία μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε μια κατάσταση.

Το άτομο, λοιπόν, μπαίνει σε μία διαδικασία να διερευνήσει μέσα στην εσωτερικότητά του αυτές τις λέξεις-κλειδιά, αυτά τα by pass. Μόλις τα συνειδητοποιήσει, κάνει μία αυτόματη αναφορά και μπορεί να εκτοπίσει το μοτίβο σκέψης που δεν υποστηρίζει την αλλαγή με αυτό που την υποστηρίζει.

Αξίζει να τονίσω ότι πρόκειται για  μία διαδικασία δέσμευσης που προϋποθέτει ισχυρή βούληση. Έχουμε ως προϋπόθεση ότι το άτομο θέλει να χαράξει ένα «καινούργιο μονοπάτι».  Ανοίγοντας  αυτό το μονοπάτι, είναι πιο εύκολο να αποφύγει πισωγυρίσματα, όταν εγκατασταθεί το νέο μοτίβο.

Είναι εύκολο να σκεφτόμαστε θετικά;

Οι νευροεπιστήμες έχουν αποδείξει ότι είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Θα στο πω πολύ απλά. Ο εγκέφαλός μας έχει την πλαστικότητα ν’ αλλάξει μοτίβα και συνήθειες επειδή τα εγκαθιστά. Σκέψου ότι έχεις έναν υπολογιστή ο οποίος έχει φορτωθεί στην προσωρινή του μνήμη με χιλιάδες πληροφορίες, τις οποίες δεν τις χρειάζεται.Πρέπει να κάνει ένα reboot για να λειτουργήσει σωστά. Το ίδιο ακριβώς χρειάζεται και ο εγκέφαλός μας: να πετάξει ό,τι δε χρειάζεται και να εγκαταστήσει αυτά που εξυπηρετούν την ανάγκη και την επιθυμία του. Συνειδητοποιημένα πλέον.

Το coaching ενθαρρύνει και βοηθά το άτομο να δει πώς θα κάνει αυτή την εγκατάσταση, να δει αποτελέσματα και να τ’ αναγνωρίζει. Κι αυτό είναι κυρίως το σημαντικό. Να μπορεί να πει «ναι, το κατάφερα».

 

Λέτε ότι ο αξιακός κώδικας είναι σημαντικό σημείο που μας βοηθά να ορίζουμε την εξέλιξή μας.

Ο κώδικας αξιών είναι εξατομικευμένος. Έχει να κάνει με τις καταβολές, με τον τρόπο που μεγάλωσε κάποιος, με το πώς έχει εκπαιδευτεί, με το πώς έχει ζήσει και πώς θέλει να ζήσει. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν τις αλλαγές γιατί συγκρούονται οι αξίες τους εσωτερικά.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι θέλω να χάσω βάρος. Ποια αξία κρύβεται πίσω από αυτή την ανάγκη; Η αξία της αισθητικής ή η αξία της υγείας; Είναι και οι δύο πολύ σημαντικές και καθοριστικές. Άλλη παρακίνηση, όμως,  έχει κάποιος που εγκαθιστά μία αλλαγή για λόγους υγείας κι άλλη παρακίνηση όταν το κάνει για ν’ αρέσει σε κάποιον άλλον ή στον εαυτό του.

Αν προσδιοριστούν οι αξίες που στοχεύουν στο αποτέλεσμα του σκοπού, τότε μπορούμε να προσελκύσουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Μια απλή παραδοχή όπως «θέλω να χάσω βάρος», δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν υπάρχει μία αξία που χρειάζεται να ικανοποιηθεί πίσω από αυτό. Πρέπει να έχει νόημα η κάθε αλλαγή. Πολλές φορές λέμε ότι θέλουμε κάτι, αλλά δεν ξέρουμε πόσο πολύ το θέλουμε ή αν το χρειαζόμαστε πραγματικά.

Κατά τη διάρκεια του conference, οι συμμετέχοντες θα μπουν στη διαδικασία να ξετυλίξουν το νήμα και να φτάσουν εκεί που ξεκινά η ανάγκη για την αλλαγή. Μπορεί να εκπλαγούν με το τι χρειάζονται πραγματικά και να ξεδιαλύνουν όσα νομίζουν ότι χρειάζονται.

Πόσο μας βοηθά η αυτοπαρατήρηση; Και πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε;

Πόσο συχνά οι άνθρωποι μένουν μόνοι με τον εαυτό τους ή διαθέτουν μία ώρα με τον εαυτό τους;

Νομίζω πως σπάνια. Οι περισσότεροι ίσως το αποφεύγουν κιόλας.

Σκέψου, όμως, αν μπορούσες να μείνεις έστω και μισή ώρα με τον εαυτό σου, πόσα πράγματα θα μάθαινες. Το σώμα μας δίνει συνέχεια μηνύματα. Απλώς, έχουμε μάθει να κλείνουμε τ’ αυτιά μας.

Η αυτοπαρατήρηση είναι η νούμερο ένα παραδοχή στην εξέλιξη. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε κάτι αν δεν το παρατηρήσουμε πρώτα.  Αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, πού ορίζουμε να πάει, τι συνέπειες έχει, πώς μας κάνει και νιώθουμε…Κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας αποτυπώνει ένα συναίσθημα, ενεργοποιεί μία αίσθηση. Ένας coach μας δείχνει τον τρόπο για να μπορούμε να τα εντοπίσουμε.

Σε ποιον απευθύνεται το Smart Conference; Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο;

Άπαντες. Στο προηγούμενο Conference «Φέτος είναι η χρονιά μου στο Digital Marketing», μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι είχε έρθει μία οικογένεια μαζί με το δωδεκάχρονο παιδί τους. Τους έδωσα συγχαρητήρια διότι έδωσαν την ευκαιρία στο παιδί να ζήσει μία τέτοια βιωματική εμπειρία. Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη να ξετυλίξουν το κουβάρι της σκέψης τους και είναι πολύ πιο φιλοπερίεργα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Είναι ένα σεμινάριο που μπορεί να ωφελήσει τον οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στον εαυτό του, να εξελίξει τη ζωή του,  να κατακτήσει ποιοτικότερες αλλαγές. Δε μιλάω για γενικές αλλαγές, γιατί όπως προείπα, θεωρώ ότι θα επενδύσουμε την προσοχή μας στην αλλαγή  που μας κάνει να προχωράμε μπροστά.

 

Η διαδικασία που θ’ ακολουθήσετε είναι διαδραστική;

Ναι, με βάση τις τεχνικές coachingθα δουλέψουμε με ομάδες και ασκήσεις. Είναι ένα εισαγωγικό κομμάτι για να πάρουν μια πολύ καλή ιδέα για το πώς ενεργοποιείσαι για ν’ αλλάξεις τρόπο σκέψης. Γιατί από εκεί ξεκινά η αλλαγή.

 

Ποιο είναι το feedback που έχετε από άτομα που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια coaching για πρώτη φορά;

Συνήθως αυτό που λαμβάνω κατά τη διάρκεια της διάδρασης είναι ένα πλατύ χαμόγελο και μία σπίθα στο βλέμμα. Έχω ακούσει πολλά «ευχαριστώ» από ανθρώπους που συνειδητοποίησαν πράγματα που ήταν μπροστά τους αλλά δεν μπορούσαν να τα δουν.

Είμαι πάρα πολύ τυχερή και ευγνώμων που είχα την τύχη και την ευλογία να βοηθήσω μέσω του coaching πολύ κόσμο, ο οποίος μου το αναγνωρίζει και μ’ ευχαριστεί γι’ αυτό.

Για εμένα η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι όταν μου λένε πως κατάφεραν αυτό που ήθελαν και πλέον λογοδοτούν στον εαυτό τους. Η επίτευξη έχει να κάνει με μία σειρά από θετικά συναισθήματα που αποκομίζει κάποιος για τον εαυτό του.

Όταν κάποιος πετυχαίνει ένα στόχο,  αισθάνεται ότι αξίζει και καταφέρνει ν’ ανεβάσει τον πήχη της αυτοεκτίμησής του.

Τι θ’ αποκομίσει όποιος συμμετάσχει στο “Coaching Injections”;

Όλοι αναζητούμε ερεθίσματα για να γίνουμε καλύτεροι. Εμείς, στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα του δώσουμε την επιλογή και μία πρόσκληση: να μπει στη διαδικασία ν’ απελευθερώσει δυναμικό και  ενέργεια για να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

 

Marianna says: «Μάθε περισσότερα για το Smart Conference “The Coaching Injections” της Pro Seminars εδώ»!