Ειρήνη Νικολαΐδου | Ιστορίες coaching και μαθήματα ζωής

Μαρία-Άννα Τανάγια

Το νέο σεμινάριο coaching της Pro Seminars σε αιφνιδιάζει. «Τι χρειάζεσαι για ν’ ασκηθείς στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκπλήρωση; Πώς θα γνωρίσεις και θα κατανοήσεις τη μοναδικότητά σου;», είναι μερικές μόνο από τις βιωματικές ερωτήσεις που θ’ απαντηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από μία εισηγήτρια-coach με εντυπωσιακή πορεία. Για περισσότερα από 25 χρόνια, η Ειρήνη Νικολαΐδου κατείχε διευθυντικές θέσεις σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στο κομμάτι των συμβουλευτικών υπηρεσιών «μετρά» περισσότερα από 1.500 εκπαιδευόμενα στελέχη και πάνω από 1.000 ώρες coaching. Ήθελα πολύ να την συναντήσω. Ν’ ακούσω ιστορίες, να «κλέψω» κάποιες απ’ τις σκέψεις της, να μάθω περισσότερα για τη στάση ζωής της, να τη ρωτήσω για τους δικούς της στόχους. Γι’ αυτό, ακολουθεί η δική της εξιστόρηση μιας ολόκληρης ζωής και κατ’ επέκταση κοσμοθεωρίας. Τις υπόλοιπες απαντήσεις, θα τις αναζητήσω μαζί με τους υπόλοιπους coachees στις 2 Απριλίου!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Το κομμάτι του coaching δεν προέκυψε συνειδητά. Αν και -με δεδομένο ότι η εξειδίκευση μου ήταν η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού- ήταν κάπως αναμενόμενο.  Το coaching σαν επάγγελμα είναι μια μετά-καριέρα. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αλλά και με το ίδιο το επάγγελμα, ένας coach πρέπει να έχει διανύσει μια διαδρομή.

Έχοντας διανύσει τη δική μου διαδρομή, ήταν πολύ εύκολο να συνειδητοποιήσω ότι οι εργαζόμενοι που περίμεναν αρκετή ώρα έξω απ’ την πόρτα μου για να με δουν ή να με συμβουλευτούν, έβρισκαν λύση και έφευγαν ανακουφισμένοι. Ουσιαστικά, εκείνοι με οδήγησαν ν’ ασχοληθώ συνειδητά με όλα όσα έκανα άτυπα εδώ και 25 χρόνια στα τμήματα HR όπου εργαζόμουν. Άλλωστε, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού δεν αφορά μόνο σε μισθοδοσίες. Περιλαμβάνει συμπεριφορικά θέματα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση, επίλυση κρίσεων.

Μετά το 2009, συνειδητά πια αποφάσισα να επενδύσω στο coaching. Ήταν κάτι πολύ καινούργιο στην Ελλάδα, κάτι που μου ταίριαζε. Αισθανόμουν μεγάλη ικανοποίηση με το γεγονός ότι μπορούσα να βοηθήσω ή να υποστηρίξω ανθρώπους που πίστευα εγώ περισσότερο από τους ίδιους στο δυναμικό τους. Ακόμα αντλώ μεγάλη χαρά όταν ακούω μετά από λίγο καιρό να μου λένε «είχες δίκιο Ειρήνη που επέμενες γιατί τελικά τα κατάφερα» ή «ήταν τόσο απλό;». Αυτή η λέξη με ταξιδεύει. Γιατί όλα, τελικά, στη ζωή μας είναι τόσο απλά. Εμείς τα κάνουμε δύσκολα, δυστυχώς.

Η απόφαση

Η στιγμή για να πάρεις μια απόφαση είναι εύκολη. Η στιγμή για να την πραγματοποιήσεις είναι δύσκολη. Για εμένα, αυτό που σε κρατά συνεχώς σε άμεση σύνδεση με το στόχο σου είναι η ξεκάθαρη εικόνα του μελλοντικού σου  εαυτού.

Εάν συνειδητοποιήσεις πώς θέλεις να είσαι μελλοντικά -με φοβερή ακρίβεια και με δυναμική στη σκέψη και στην εικόνα-, δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσεις.

Οτιδήποτε είμαστε ή γινόμαστε, ξεκινάει από τις σκέψεις μας, από αυτό που εγκαθιστούμε εμείς μέσα στην προσωρινή μας μνήμη. Αν λοιπόν, σκεφτώ το μελλοντικό μου εαυτό μέσα στο πλαίσιο που θέλω, είναι βέβαιο πως θα πάω προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Οι σκέψεις, άλλωστε,  γίνονται πράξεις, αφού μας προκαλέσουν πρώτα τ’ ανάλογα εσωτερικά συναισθήματα (όπως επιτυχία, νικηφορία, κτλ).

Εάν, αντίθετα, μπω σ’ ένα αρνητικό κλίμα ή αφήσω τοξικούς ανθρώπους να μ’ επηρεάζουν, εάν δεν πιστέψω σ’ εμένα,  γιατί να πιστέψουν οι άλλοι; Όλα ξεκινάνε, λοιπόν, απ’ την εσωτερικότητά μας και από το πόσο θέλουμε εμείς να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας ή να μας διαχειρίζεται ο εσωτερικός μας παρατηρητής.  Αν επιτρέπουμε στον εσωτερικό μας παρατηρητή να μας λέει: «δεν είσαι αρκετά καλή», «δεν είσαι αρκετά ικανή»,  «αυτό που θέλεις δε θα γίνει», τότε ναι, δε θα γίνει. Πώς θέλεις να σε θυμούνται;  Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να δουλέψει ο καθένας μας συστηματικά. Εμείς το χτίζουμε αυτό.

12801647_1677385052503224_9067918008432954497_n

Το μυαλό

Όλα ξεκινούν απ’ το μυαλό μας. Σύμφωνα με μελέτες, το 15 έως και 30% από εμάς, στερείται της αντικειμενικής διάστασης της αυτοεικόνας και της αυτοαντίληψής του.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως εάν κάποιος χάσει 15 κιλά, τα αρνητικά συναισθήματα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης που ένιωθε πριν τα χάσει, τον ακολουθούν για άλλα 2 χρόνια.

Το μυαλό αντιστέκεται. Γι’ αυτό, όταν κάνουμε αλλαγές είναι καλό να τις επιλέγουμε. Ένας coach μπορεί να μας βοηθήσει στην ομαλοποίηση αυτών των αλλαγών. Δεν προσπαθώ ν’ αλλάξω το χαρακτήρα κάποιου, αλλά  τον βοηθάω να συνειδητοποιήσει σε ποια πράγματα μπορεί ν’ αλλάξει τη στάση ζωής του.

Για ν’ αλλάξει κάποιος στάση ζωής πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο. Αναζητώ σε κάθε coachee τον ισχυρό σκοπό. Εκείνον που θα καθορίσει την ποιότητα ζωής του και το μερίδιο αυτοπεποίθησης. Συνήθως, πρόκειται για μία συναισθηματική ή βιολογική ανάγκη κι όχι επιφανειακή.

Το σώμα

Το σώμα μας έχει μνήμη. Τα τελευταία χρόνια έχω ειδικευτεί στις τεχνικές Multiple Brain Integration. Σύμφωνα μ’ αυτό, εκτός από το iq και το eq (συναισθηματική νοημοσύνη), έχουμε και τη σπλαχνική νοημοσύνη. Από εκεί προέρχεται η πίστη στον εαυτό μας, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους, η διαίσθηση. Είναι η πρώτη αντίδραση που ενεργοποιείται μέσα μας σε περίπτωση κινδύνου, δίψας, πείνας, έλλειψης εμπιστοσύνης.

Λέμε στην καθημερινότητά μας «αυτόν δεν τον χωνεύω», θέλοντας να περιγράψουμε πώς αντιδρά το σώμα μας. Τώρα, όλα αυτά έχουν αποκρυπτογραφηθεί. Η επιστήμη των νευροεπιστημών έχει  κάνει άλματα. Αν παρατηρήσουμε το σώμα μας και δώσουμε προσοχή στα σημάδια που μας δίνει, τότε ξέρουμε τα πάντα. Δουλεύω πολύ αυτό το κομμάτι, ενεργοποιώ αυτό το τμήμα στους coachee μου. Τους κάνω ευαίσθητους σ’ αυτά τα «σήματα». Και σιγά-σιγά, αυτό τους δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση και βέβαια υψηλή αυτοεκτίμηση γιατί σχεδόν πάντα μπορούν και αναγνωρίζουν τι χρειάζονται και τι τους λείπει.

Αυτός που λείπει στον καθένα πρέπει να φωτιστεί. Να γίνει αυτοσκοπός, είτε πρόκειται για θέμα υγείας, συναισθηματικής σχέσης ή βιολογικής ανάγκης. Να γίνει ένα εσωτερικό alert το οποίο θα σχετίζεται με όλη του τη λειτουργία. Μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται συνήθως 20 έως 30 μέρες συστηματικής επεξεργασίας. Ένας καλός coach μπορεί να το καταφέρει σε 6 συνεδρίες.

To μάθημα

Στο coaching δε δίνεις μόνο. Παίρνεις και σπουδαία μαθήματα. Πραγματικά, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη που έχω την ευκαιρία να γνωρίσω τόσο ενδιαφέροντες και διαφορετικούς ανθρώπους.  Όσες φορές προσπάθησα να τους ομαδοποιήσω ή να βρω κοινά χαρακτηριστικά, συνειδητοποίησα πόσο μοναδικός είναι ο κάθε άνθρωπος.

12674195_1683485558559840_1160181940_n

 

Η ζωή της

Στη ζωή μου, δεν υπάρχει κάτι που το έχω επιθυμήσει ή στοχοθετήσει και να μην το έχω πετύχει. Στρέφομαι και αντλώ δύναμη εσωτερικά και δεν ξεχνάω ποτέ  να πω ένα «ευχαριστώ», ένα «παρακαλώ» κι ένα «συγγνώμη» στους ανθρώπους που με στηρίζουν.

Έχοντας βρεθεί σε διευθυντικές θέσεις και δουλεύοντας πολλές ώρες, είχα την καθημερινή ανάγκη ν΄ αντισταθμίζω ισορροπίες. Αν έχεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις, οι άνθρωποι που σ’ αγαπούν –ο σύζυγός σου, ο φίλος σου, ο πατέρας σου, η μητέρα σου-  θα σε υποστηρίξουν. Γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό σε ισορροπεί και σε εξελίσσει.

Τα τελευταία 25 χρόνια, δεν αισθάνθηκα ότι αδίκησα την οικογένειά μου ή αδίκησα τα παιδιά μου. Ποτέ δεν ήμουν ενοχική μ’ αυτό. Απλά προσπαθούσα να τα συνδυάσω. Εξηγούσα στα παιδιά μου τους λόγους που κάποιες φορές έπρεπε να λείπω. Ο σύζυγός μου πάντα στηρίζει ό,τι κάνω και είναι δίπλα μου, όπως είμαι κι εγώ πάντα δίπλα του. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να τα ισορροπήσουμε, αρκεί αυτό που κάνουμε να είναι μια μακροπρόθεσμη επιλογή και να πιστεύουμε με πάθος σ’ αυτό. Τότε υπάρχει μια εσωτερική υποκίνηση. Βλέποντας πόσο δεμένη είναι η οικογένειά μου, συνειδητοποιώ πως με δικαίωσε η επιλογή μου.

Ο επόμενος στόχος

Όταν βάζω έναν νέο στόχο να κάνω κάτι για πρώτη φορά έχω πάντα άγχος. Τρελαίνω τους πάντες γύρω μου, αν και έχω μάθει να το ρυθμίζω σε σημαντικό βαθμό με αναπνοές και κάποια άλλα κόλπα. Ωστόσο, θεωρώ πως το δημιουργικό άγχος είναι ωφέλιμο. Με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερη.

Ο μεγαλύτερος στόχος που θα ήθελα να πετύχω είναι να δουλεύω έξι μήνες και τους υπόλοιπους να σπουδάζω, να μαζεύω εμπειρίες, να αποσυμπιέζομαι, να ταξιδεύω και ν’ αντλώ έμπνευση. Έχω δημιουργήσει, επίσης, έναν πολύ όμορφο χώρο στην Αθήνα. Ονομάζεται «Γείωση» και επικεντρώνεται στο ground coaching. Όπως λέει μια κινέζικη παροιμία «Αν θέλεις να φυτέψεις για ένα χρόνο, φύτεψε ρύζι. Αν θέλεις να φυτέψεις για πέντε χρόνια, φύτεψε δέντρα. Αν θέλεις να φυτέψεις για 10 χρόνια, εκπαίδευσε ανθρώπους».   Για εμένα, η εκπαίδευση και η παιδεία είναι το φως. Πρέπει να μη σταματάμε να εκπαιδευόμαστε και να… παιδευόμαστε.

Marianna says: «Η Ειρήνη Νικολαΐδου είναι εισηγήτρια του σεμιναρίου coaching της Pro Seminars το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30/3 στην Αθήνα και στις 2/4 στη Θεσσαλονίκη. Μάθε περισσότερα εδώ»