Journalists Acting | Δημοσιογράφοι ενωμένοι και δραστήριοι!

Η Κυριακή είναι 14 χρονών. Αν την ρωτήσεις τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, σού λέει με βεβαιότητα: “αστροφυσικός”. Καθημερινά, η Κυριακή παίρνει το λεωφορείο και διανύει 35 χιλιόμετρα, συχνά σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες, προκειμένου να πάει στο σχολείο. Το μικρό χωριό όπου κατοικεί, κοντά στα σύνορα, δεν έχει γυμνάσιο. Το Σάββατο, που έχει ελεύθερο χρόνο, κάνει την ίδια διαδρομή, προκειμένου να κατέβει στη βιβλιοθήκη “της μεγάλης πόλης” για να διαβάσει βιβλία εκτός σχολικής ύλης ή να αναζητήσει πληροφορίες για το όνειρό της στο Διαδίκτυο. Τόσο πολύ λαχταράει να μάθει, που ο λίγος ελεύθερος χρόνος της μετατρέπεται σε διαδρομή με το λεωφορείο. Η Κυριακή δεν είναι η μόνη. Εκατοντάδες παιδιά εν έτει 2014, βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Γνωρίσαμε πολλές “Κυριακές” στη διαδρομή μας. Τα μάτια μας συνάντησαν παιδικά βλέμματα γεμάτα φως και δίψα. Παιδιά που ελπίζουν, επιθυμούν και έχουν δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση -χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το λεωφορείο και να διανύσουν χιλιόμετρα για να την αποκτήσουν- δίπλα στο σπίτι τους. Αυτά τα βλέμματα ήταν η έμπνευσή μας για την πρώτη μας δράση και τα χαμόγελα που ελπίζουμε να δούμε, η ανταμοιβή μας.

Journalists Acting http://journalistsacting.org/

 

«Ως δημοσιογράφοι καταγράφουμε καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι γύρω μας. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη να περάσουμε από την καταγραφή στη δράση. Να γίνουμε μέρος μιας αλλαγής, που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη ζωή πολλών ανθρώπων -ή έστω και μόνο ενός».

 

«Λόγω της δουλειά μας ερχόμαστε σε επαφή με φορείς που έχουν παρεμβατικό ρόλο, με επιχειρήσεις που διαθέτουν τα υλικά μέσα, με ενεργούς πολίτες που έχουν τη διάθεση προσφοράς. Σκεφτήκαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις επαγγελματικές μας διασυνδέσεις για να αναπτύξουμε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Έτσι γεννήθηκε το δίκτυο εθελοντών δημοσιογράφων Journalists Acting».

 

«Το πρώτο μας project  είναι η δημιουργία 10 παιδικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, εκεί όπου τα παιδιά ανακάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με το λεωφορείο, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο, αλλά ακόμη και για να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή ή να διαβάσουν ένα εξωσχολικό βιβλίο».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Η προσπάθεια μας άρχισε την άνοιξη του 2014. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει τέσσερις πανέμορφες βιβλιοθήκες. Ξεκινήσαμε από ένα χωριό με το όνομα ενός δέντρου, την Κρανιά Γρεβενών. Για τη δεύτερη βιβλιοθήκη φτάσαμε σε ένα ολόκληρο λιβάδι, το Λιβάδι Ελασσόνας. Μετά πήγαμε στους Κουκλιούς, που έχουν και το όνομα και τη χάρη. Το 2015 μας βρήκε πάλι κάτω από δέντρα- η 4η βιβλιοθήκη μας λειτουργεί στις Μουριές του Κιλκίς. Κι αφού τα φύλλα από τις μουριές είναι η τροφή για τους μεταξοσκώληκες, ακολουθήσαμε τις μεταξένιες κλωστές που μας οδήγησαν μέχρι τους Μεταξάδες του Έβρου, εκεί όπου θα δημιουργηθεί η 5η βιβλιοθήκη».

mouries2

«Ας προσγειωθούμε λίγο στους αριθμούς: 4 βιβλιοθήκες, με σχεδόν 6.000 βιβλία συνολικά, διαθέσιμα για περίπου 500 παιδιά. Για μας υπάρχει ένας ακόμη πιο σημαντικός αριθμός: το “δέκα με δύο τόνους”, που μας έβαλε ένα από τα παιδιά, όταν προετοιμάζαμε τη βιβλιοθήκη στο χωριό του. Μέχρι το τέλος του 2015 έχουμε βάλει στόχο  να έχουμε θέσει σε λειτουργία συνολικά δέκα παιδικές και νεανικές βιβλιοθήκες, για πάνω από 1000 παιδιά που ζούν σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

LIVADI 1

«Το δίκτυο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ο κάθε ένας από εμάς διαθέτει το… υστέρημα του ελεύθερου χρόνου του. Όσο για τις δυσκολίες, πάντα ξεπερνιώνται με έναν μαγικό τρόπο! Εκεί που θα βρεθούμε σε αδιέξοδο θα βρεθεί πάντα κάποιος από τους δεκάδες φίλους και υποστηρικτές του Δικτύου να δώσει τη λύση. Μέσα από αυτή την προσπάθεια είδαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι γίνονται συμμέτοχοι. Χρειάζονται απλώς μια παρότρυνση, μια μικρή ώθηση που θα τους κάνει να σηκωθούν από τον καναπέ, να γεμίσουν μια τσάντα με βιβλία και να τα προσφέρουν. Η πιο όμορφη στιγμή για μας είναι όταν φτάνουμε στο χώρο της βιβλιοθήκης, λίγο πριν από τα εγκαίνια, κουβαλώντας τις κούτες με τα βιβλία. Συνήθως βρίσκουμε μαζεμένα τα πιτσιρίκια, που ανυπομονούν να βγάλουν τα βιβλία από τις κούτες, να τα ξεφυλίσσουν, να τα τακτοποιήσουν στα ράφια. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι όταν βλέπουμε ότι οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε ζωντανά κύτταρα πολιτισμού σε κάθε χωριό».

 

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ 

«Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλής αγκάλιασε την ιδέα μας και αποφάσισε να αναλάβει την πλήρη επίπλωση και των δέκα βιβλιοθηκών που σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε. Ουσιαστικά παραλαμβάνουμε άδειους χώρους, οι οποίοι, με τη βοήθεια χορηγών, επιπλώνονται και διακοσμούνται εξαρχής για να μεταμορφωθούν σε πανέμορφες βιβλιοθήκες με τουλάχιστον 1500 βιβλία η κάθε μια, με υπολογιστές και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και με ένα χώρο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στη συνέχεια η κάθε βιβλιοθήκη παραδίδεται έτοιμη προς χρήση στον φορέα που αναλαμβάνει τη λειτουργία της- είτε πρόκειται για το οικείο δήμο, είτε για κάποιον πολιτιστικό σύλλογο ή σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

 

Mouries1

Εκτός από τον μέγα χορηγό που είναι η ΙΚΕΑ, τους υπολογιστές και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό προσφέρουν επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), μεταξύ των οποίων οι εταιρείες MLS Πληροφορική, DOTSOFT AE και City College/University of Sheffield. Την προσπάθεια στήριξαν με χορηγίες ηλεκτρονικών υπολογιστών Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), εκπαιδευτικών παιχνιδιών ΑS Company, η AMF Mεταφορική συνέδραμε με τη μεταφορά των βιβλίων, ενώ το Σωματείο «Δεσμός» διαθέτει τους χώρους του για τη συγκέντρωση των βιβλίων.

LIVADI2

Στις πρώτες βιβλιοθήκες τα βιβλία πρόσφεραν οι εξής εκδοτικοί οίκοι και φορείς: Διάπλους, Ιανός, Καλέντη, Καστανιώτης, Κέδρος, Κέρκυρα, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μίνωας, Susaeta, Ψυχογιός, Ωκεανίδα και Kindersley (όμιλος Penguin), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα “Μακεδονία”, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ο  σύλλογος παλαιών μαθητών και φίλων Γαλλικού Ινστιτούτου «Nouvelle Amicale, Εργαζόμενοι του ομίλου Olgivy & Mather, το φροντιστήριο «Lord Byron», το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το The Tango Bar που διοργάνωσε βραδιά τάγκο με “εισιτήριο” ένα βιβλίο, σύλλογοι γονέων και εθελοντές που αγκάλιασαν την προσπάθεια.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Μπορεί η προσπάθεια βασίζεται στις προσφορές χορηγών (εκδοτικών οίκων, εταιρειών πληροφορικής κλπ) όμως τα  περισσότερα βιβλία προέρχονται από τις δωρεές πολιτών. Κάθε βιβλίο είναι για εμάς πολύτιμο.

Η βιβλιοθήκη στους Μεταξάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσει περίπου στα τέλη Απριλίου και  ο στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε 1.500 βιβλία. Χρειαζόμαστε βιβλία καινούρια ή μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση, κυρίως παιδικά και εφηβικά βιβλία, αλλά και βιβλία για ενήλικες, παραμύθια, μυθιστορήματα, εγκυκλοπαιδικά, επιστημονικής φαντασίας, κόμικς, σχολικά βοηθήματα, CD-ROM.

Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν την προσπάθεια της ομάδας “Δημοσιογράφοι σε Δράση” θα πρέπει να έρθουν σε τηλεφωνική επαφή με το σωματείο ΔΕΣΜΟΣ το οποίο διαθέτει το χώρο για τη συγκέντρωση των βιβλίων (Τηλέφωνο:2310 527620, Email:thessaloniki@desmos.org, Ιστοσελίδα: www.desmos.org).

 

Marianna says: «Την ιστορία των Journalists Acting αφηγήθηκε η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου, την οποία εκτός από την εφημερίδα «Μακεδονία» μπορείς να διαβάζεις και στο blog της «Sophie’s Stories» . Για να μάθεις όλα τα νέα του δικτύου Journalists Acting πέρνα μια βόλτα από την ιστοσελίδα τους ή ακολούθησέ τους στη Fan Page τους»!