Los diarios de Madrid | Ημέρα 2η

About

Η Κ. κάνει βαλίτσες και φεύγει Μαδρίτη για δύο εβδομάδες κι εμείς ζηλεύουμε παράφορα. Για να αισθανθούμε κάπως καλύτερα, μας στέλνει καθημερινή ανταπόκριση (τώρα αυτό ήταν όντως για καλό;). Η Χριστίνα Νεδέλκου μένει Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει να λινκάρει όλες τις πληροφορίες για τις Μαδρίτη (ηρωίδα!). Εμείς, μένει να ταξιδέψουμε, έστω και νοερά!

Publisher: Κ.

Πρωινό ξύπνημα στο υπερυψωμένο κρεβάτι – σχεδόν ακουμπάει ταβάνι – στο μικρό, αλλά πανάκριβο, σπιτάκι της Ε. Και βέβαια η φίλη μου έχει ήδη κάνει τον καφέ που με περιμένει στο τραπέζι με μπισκότα!

Ο καιρός σήμερα το πάει για βροχή, αλλά αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Άλλωστε το διαδίκτυο με έχει ενημερώσει ότι ο καιρός θα ήταν κρύος και σχετικά βροχερός όλο αυτό το διάστημα. Δεν πτοούμαι. Σχεδιάζω τη μέρα μου. Και σε ποιο μουσείο να πάω σήμερα;

Επέλεξα αυτό της Reina Sofia. Πήρα το χάρτη μου, τα πόδια μου και ξεκίνησα. (Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι το σπίτι βρίσκεται κεντρικά και τα πιο σημαντικά μνημεία μουσεία κτλ. είναι πολύ κοντά, οι αποστάσεις γίνονται άνετα περπατώντας. Άλλωστε τι καλύτερο από το να αφουγκράζεσαι τους ρυθμούς της πόλης;)

Φτάνοντας, λοιπόν, στο μουσείο διαπίστωσα ότι τις Τρίτες είναι απλά κλειστό…Και τώρα; Ε τώρα θα πάω στο Prado…που είναι και στα πέριξ! Πρώτα όμως μια στάση για ένα καφέ και ένα bocadillo με jamon να πάρω δυνάμεις! Και να, η είσοδος -14 ευρώ το εισιτήριο- αφήνω τα πράγματα μου στο ειδικό ντουλαπάκι, παίρνω και το χάρτη του μουσείου και ξεκινάω…

Μετά από 3 ώρες και κάτι, μια στάση για τουαλέτα καθώς και μερικές γρήγορες στάσεις στα παγκάκια των αιθουσών – μακράν οι μεγαλύτερες στον El Greco και στη συλλογή Pinturas negras του Goya – έφτασα στην έξοδο με το καφέ-βιβλιοπωλείο και τα τεράστια παγκάκια-θείο δώρο για όλους τους ημιλιπόθυμους επισκέπτες. Kαι τι να δω; Βροχή. Καταρρακτώδης βροχή και εγώ χωρίς ομπρέλα! Περίμενα ώσπου να σωπάσει για να πάρω το δρόμο της επιστροφής, κουρασμένη και πεινασμένη!

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν κατάφερα να τα δω και να τα θαυμάσω όλα με την ίδια ζωντάνια, ενέργεια και περιέργεια. Κάπου κουράστηκα, κάποια με κούρασαν από μόνα τους. Ευτυχώς η Ε είχε μαγειρέψει. Συναντηθήκαμε στην εξώπορτα. Εγώ γυρνούσα, αυτή πήγαινε στην σχολή της ( α, ναι, είναι εδώ με υποτροφία σε μια σχολή). Καταβρόχθισα για άλλη μια φορά το φαγητό, έκανα ένα μπάνιο και σωριάστηκα στον καναπέ! Ανάκτηση δυνάμεων.

Και μετά; Βόλτα και ξανά βόλτα.. Στην Gran Via, στα στενά, στην Puerta del Sol, ώσπου πήγε αργά, η Ε θα γύριζε από την σχολή. Λίγο φαγητό, αρκετό μπλα μπλα και ύπνο…

Υ. Γ. Εγώ είμαι η Κ., 31, φαρμακοποιός. Η φίλη μου είναι η Ε. Κ. Αγαπημένη, από το πανεπιστήμιο, που για 8 μήνες διαμένει στη Μαδρίτη.

Marianna says: «Διάβασε τις εντυπώσεις της Κ. από τις προηγούμενες ημέρες στη Μαδρίτη εδώ» ! 

Στα links η Χριστίνα Νεδέλκου! (Την ευχαριστούμε τόσο, μα τόσο πολύ!)