Los diarios de Madrid | Ημέρα 8η

About

Η Κ. κάνει βαλίτσες και φεύγει Μαδρίτη για δύο εβδομάδες κι εμείς ζηλεύουμε παράφορα. Για να αισθανθούμε κάπως καλύτερα, μας στέλνει καθημερινή ανταπόκριση (τώρα αυτό ήταν όντως για καλό;). Η Χριστίνα Νεδέλκου μένει Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει να λινκάρει όλες τις πληροφορίες για τις Μαδρίτη (ηρωίδα!). Εμείς, μένει να ταξιδέψουμε, έστω και νοερά!


Publisher: Κ.

Μια όμορφη βροχερή μέρα ξεκίνησε στην πόλη που τόσο με έχει μαγέψει… Έχω αποφασίσει ότι σήμερα θα πάω στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Reina Sofia, ήγγικεν η ώρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Έτσι, φορτώθηκα την τσάντα μου, την ομπρέλα και την καλή μου διάθεση και να’ μαι, μετά από ένα μισάωρο περπάτημα, μπροστά από το μουσείο – που, επιτέλους, το πέτυχα ανοιχτό.

Κόσμος πολύς – άλλωστε άρχισε η semana santa εδώ και ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατακόρυφα – παίρνω το εισιτήριο (6 ευρώ), αφήνω μπουφάν και τσάντα στο βεστιάριο και ξεκινάω την ξενάγησή μου, πάντα με οδηγό το χάρτη του μουσείου. Αυτή τη φορά το πώς πέρασε η ώρα ούτε που το κατάλαβα! Έκλεισα τρίωρο και το χάρηκα πραγματικά! Είδα και την Guernica του Pablo Picasso. Είναι τόσο μεγάλο και τόσο επιβλητικό έργο, σε μαγνητίζει. Φυσικά είχε απίστευτα πολύ κόσμο και περίμενα αρκετά μέχρι να «αδειάσει » λίγο ο χώρος, ώστε να μπορέσω να το απολαύσω με την ησυχία μου. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πόσο, μα πόσο, όμορφο είναι αυτό το μουσείο. Η E.είναι φανατική, έχει πάει ήδη 3 φορές.

Όταν έφυγα είχα μια υπέροχη διάθεση. Ένιωθα ευτυχισμένη, αλλά και απέραντα πεινασμένη -όπως πάντα άλλωστε από τότε που ήρθα εδώ. Όμως επιστρέφοντας (και αφού είχα σταματήσει για γρήγορο φαγητάκι) σκέφτηκα ότι διέθετα και το χρόνο και την κατάλληλη διάθεση να δω άλλη μια έκθεση.

Φτάνοντας στην Plaza de Cibeles, αντί να συνεχίσω αριστερά για Gran Via, πέρασα απλά το δρόμο προς τα δεξιά και τσουπ βρέθηκα μπροστά στο CentroCentro Cibelles, ένα επιβλητικό κτίριο όπου εκτός από το υπόγειο που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, οι υπόλοιποι όροφοι είναι καφέ- εστιατόριο. Εγώ έβγαλα εισιτήριο (10 ευρώ) για την έκθεση “El Legado Casa de Alba” (ισπανική οικογένεια ευγενών που είχε στην κατοχή μία συγκλονιστική συλλογή έργων τέχνης, μεταξύ των οποίων έργα του Goya, του Tiziano και άλλων).

Η περιήγηση στην έκθεση δεν κράτησε πολύ αλλά τα εκθέματα, στο σύνολό τους, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Βέβαια, η πιο ωραία εικόνα από όλη την έκθεση ήταν μια μαμά που, καθισμένη σ’ ένα παγκάκι, θήλαζε το μωρό της. Και κανέναν δεν ενόχλησε αυτή η εικόνα, πιστέψτε με!

Είχε έρθει πια η ώρα να πάρω τον δρόμο του γυρισμού, νομίζω φτάνει για σήμερα, πήρα μεγάλη και έντονη δόση τέχνης!! Έτσι τριγυρίζοντας αμέριμνα στην Gran Via βρέθηκα να περπατάω σε μια κάθετο της, την Calle de Fuencarral. Ο δρόμος αυτός αποτελεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ Malasaña και Chueca και στεγάζει πλήθος εμπορικών μαγαζιών, η πλειονότητα των οποίων με εγχώριες μάρκες, πχ. Custo Barcelona, Adolfo Dominquez κ.ά.

Όπως ήταν αυτονόητο, για ακόμα μία φορά έφτασα πίσω στο σπίτι κομμάτια. Ευτυχώς, το βράδυ αποφασίσαμε να μείνουμε μέσα. Φάγαμε αρκετά, αφουγκραστήκαμε τη βροχή και…όνειρα όμορφα!

Υ. Γ. Εγώ είμαι η Κ., 31, φαρμακοποιός. Η φίλη μου είναι η Ε. Κ. Αγαπημένη, από το πανεπιστήμιο, που για 8 μήνες διαμένει στη Μαδρίτη.

Marianna says: «Extra hint: Μπες στο Artsy και τσέκαρε τα πάντα για τον Pablo Picasso  (βιογραφία, έργα, άρθρα).  Διάβασε τις εντυπώσεις της Κ. από τις προηγούμενες ημέρες στη Μαδρίτη εδώ» !