Luca De Angelis, Fabio De Biase | Δυο ιταλοί φοιτητές έγιναν viral σ’ όλο τον κόσμο επειδή απλά το ζήτησαν μέσω μιας απλής φωτογραφίας!  

Μαρία-Άννα Τανάγια

Το αγαπώ το Facebook. Ένας από τους λόγους είναι αυτά τα δύο παιδιά που έγιναν παγκόσμιο viral επειδή απλά ανέβασαν μια φωτογραφία τους στην οποία ζητούν likes και shares θέλοντας να μελετήσουν τη δύναμη του πιο ισχυρού δικτύου κοινωνικής δικτύωσης. Ένας άλλος, είναι ότι μέσω του αυτού του δικτύου μπόρεσα, μέσα σε λίγα λεπτά, να τους βρω και να μιλήσω μαζί τους!

Μαρία-Άννα Τανάγια

 

Αυτή τη στιγμή, βλέπω στο Facebook πως η φωτογραφία σας έχει 18.895 likes και 6.443 κοινοποιήσεις. Περιμένατε ότι θα γίνετε viral τόσο γρήγορα;

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε αυτή την ανταπόκριση! Γνωρίζαμε τη δύναμη του κοινωνικού δικτύου και αναμέναμε ένα κάποιο αποτέλεσμα, αλλά όχι σ’ αυτό το μέγεθος.

Ποιος είναι ο σκοπός και τι θέλετε ν’ αποδείξετε;

Θέλουμε να μελετήσουμε τη δύναμη του Facebook και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να γίνει viral. Γιατί ένας χρήστης του Facebook κοινοποιεί, σχολιάζει ή κάνει απλά like στη δική μας απλή φωτογραφία. Θέλουμε να μελετήσουμε τη δυναμική και τις αδυναμίες του περιεχομένου του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου.

 12631468_10207645234385168_3863115123769584217_n

Η φωτογραφία σας «ταξίδεψε» από Ανκόνα σε Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Ρωσία και άπειρα ακόμα μέρη σ’ όλο τον κόσμο. Ποια κοινοποίηση ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Ναι, έγιναν κοινοποιήσεις από αναπάντεχα μέρη όπως  Γροιλανδία, Χαβάη, Γαλλική Πολυνησία, Αλάσκα, Σρι Λάνκα, Κιργιστάν, Λάος, Ουζμπεκιστάν. Έχουμε στ’ αλήθεια ενθουσιαστεί βλέποντας αυτά τα μέρη. Το καλύτερο, ωστόσο, είναι ότι λαμβάνουμε «live» φωτογραφίες από κόσμο μέσω Facebook. Για παράδειγμα, έχουμε λάβει ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα από το Μαϊάμι, μια συγκλονιστική εικόνα από τη Γροιλανδία γεμάτη με χιόνια και μια υπέροχη ανατολή ήλιου στην Αυστραλία.

Υπάρχει κάποια προθεσμία για το πείραμά σας;

Ναι, το «πείραμα» θα διαρκέσει ένα μήνα. Στη συνέχεια, θα συγκεντρώσουμε όλα τα μέρη και θα φτιάξουμε ένα χάρτη. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί είχαμε περισσότερα σχόλια από Ευρώπη, Αργεντινή, Βραζιλία, Ταϊλάνδη ή γιατί, ενώ αρχικά δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από την Ταϊλάνδη, τώρα έχουμε πάρα πολλά σχόλια από Μπανγκόκ.  Θέλουμε να κάνουμε μια τέτοιου είδους σύγκριση και να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα σχετικά με τη δύναμη του Facebook, του περιεχομένου, του networking και των social media γενικότερα.

Είστε φανατικοί με το Facebook; Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε σ’ αυτό το κοινωνικό δίκτυο;

Όχι, δεν είμαστε φανατικοί και συνήθως δεν κάνουμε post κάθε μέρα. Περνάμε αρκετό χρόνο σ’ αυτό, αλλά χρησιμοποιούμε επίσης πολύ το Instagram και το Linkedin. Μας ενδιαφέρουν πολύ τα social media διότι έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Facebook; Τι σας ιντριγκάρει περισσότερο;

Μιλώντας από καθαρά επαγγελματική πλευρά, το εντυπωσιακό στη δύναμη του Facebook είναι ότι μπορείς να ιδρύσεις μια επιχείρηση και να βγάλεις χρήματα μέσω αυτής. Στη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι επηρεάζονται πάρα πολύ από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, μπορείς να δημιουργήσεις νέες ανάγκες και νέα προϊόντα και στη συνέχεια -μέσω του Facebook αλλά και του Instagram- να τα επικοινωνήσεις και να τα διαδώσεις σ’ όλο τον κόσμο.

Από την ανθρώπινη πλευρά, το πιο εντυπωσιακό είναι σίγουρα η αίσθηση της χρησιμότητας. Η φωτογραφία μας είναι πάρα πολύ απλή και η χρησιμότητά της δεν είναι κοινωνική, αφορά μόνο την έρευνά μας. Δεν κάναμε, για παράδειγμα,  μια κοινοποίηση για ιατρική βοήθεια σχετικά με μια ασθένεια ή για κάτι αντίστοιχο. Σ’ αυτή την περίπτωση, παρατηρήσαμε μια γενική αίσθηση βοήθειας προς τον άλλο (και σ’ εντελώς αγνώστους σαν κι εμάς).

Διάβασα ότι σπουδάζετε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Θεωρείτε πως το Facebook θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στη μελλοντική σας καριέρα;

Φυσικά. Απλά σκέψου το ρόλο ενός social media marketing manager. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όλο αυτό.

Και αφού το Facebook μας φέρνει κοντά, πείτε μου μερικά πράγματα για την Ανκόνα: Γιατί πρέπει κάποιος να την επισκεφτεί;

Κατ’ αρχάς είναι πολύ ωραίο να διαβάζουμε σχόλια στα οποία άνθρωποι μοιράζονται τις αναμνήσεις τους για την Ανκόνα. Για παράδειγμα, διαβάζουμε πως αρκετοί έχουν έρθει για καλοκαιρινές διακοπές, ενώ κάποιος μας έστειλε ότι ο προπάππους του ήταν απ’ την Ανκόνα. Είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Marche αλλά είναι μια μικρή πόλη που όπως συνειδητοποιήσαμε είναι αρκετά γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Κάποιος που ζει στην Ανκόνα μπορεί να απολαύσει τις παραλίες το καλοκαίρι, αλλά και την ορειβασία στο βουνό το χειμώνα. Μπορείς να κάνεις πολλά όπως ν’ απολαύσεις το ιταλικό φαγητό, από θαλασσινά μέχρι street food. Έχει μεγάλο λιμάνι και είναι κοντά στη χώρα σας.

Πείτε μου ένα πράγμα που γνωρίζετε για την Ελλάδα.

Πιτόγυρο με τζατζίκι φυσικά! Έχετε φανταστικό φαγητό και χρυσαφένιες παραλίες. Μοιάζουμε πολύ σαν λαοί και είστε πολύ φιλικοί.

Θα ήθελα να μοιραστείτε το πιο τρελό σας όνειρο για το μέλλον.

Θα θέλαμε να βρούμε δουλειά σε μια ιταλική εταιρεία που θα έχει έδρα της μια χώρα του εξωτερικού.

Και το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις απαντήσετε τις ερωτήσεις!

Θα δώσουμε άλλη μια συνέντευξη για ένα τοπικό κανάλι. Ευχαριστούμε πολύ, θα σας δούμε κάποια μέρα στην Ελλάδα! Ciao!

 

*English version available here