Μανώλης Ζωγραφάκης | Broke in London!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Ένας Έλληνας που ψάχνει την τύχη του στο Λονδίνο. Μια θεόσταλτη έμπνευση που τον βγάζει από την περίοδο μιζέριας που πέρασε. Μια πετυχημένη ιστοσελίδα που στοχεύει να πληροφορήσει οποιονδήποτε βρίσκεται στην ίδια θέση (ψάχνει σπίτι, δουλειά, κτλ στο Λονδίνο). Ο δημιουργός του brokeinlondon.com  Μανώλης Ζωγραφάκης μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Storyteller: Μανώλης Ζωγραφάκης

Όπως λέει και το όνομα, προέκυψε από την ίδια την κατάσταση. Όταν περνάς δυσκολίες του τύπου να μην έχεις δουλειά, σπίτι και λεφτά προσπαθείς καθημερινά να βρεις λύσεις επιβίωσης, κάτι που μπορεί να σου βγει σε δημιουργικότητα. Έτσι, μέσα στις όλες δυσκολίες είχα και εγώ τη δημιουργική μου στιγμή.

Είχα μόλις γυρίσει πίσω στο Λονδίνο μετά από διακοπές στην Ελλάδα. Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό μου, ήμουν στη φάση αναζήτησης μιας νέας ζωής που συνεπάγεται εύρεση δουλειάς και σπιτιού.
Ευτυχώς, είχα μερικούς φίλους που είχαν τη διάθεση να με φιλοξενήσουν και έτσι περιφερόμουν για περίπου 3 εβδομάδες από φίλο σε φίλο. Την τρίτη εβδομάδα είχα μετακομίσει στο τελευταίο και, όπως αποδείχτηκε, γούρικο σπίτι του φίλου μου του Παναγιώτη στο Chalk Farm.

Εκεί, μια ημέρα, καθώς γυρνούσα από το τοπικό supermarket, με τις τσάντες στα χέρια και με ηθικό κάπως πεσμένο, λόγω των όλων δυσκολιών του να βρω ένα σταθερό κρεβάτι και να σταματήσω να εξαρτώμαι από φίλους, λαμβάνω ένα μήνυμα στο κινητό από την κοπέλα μου την Λίιλα (η όποια έχει τρέλα με τα ζώδια και το όλο φάσμα τους), στο οποίο με ενημέρωνε για τη μηνιαία πρόβλεψη των διδύμων και με παρότρυνε να μετατρέψω την άκαρπη και μίζερη αυτή περίοδο που περνούσα σε κάτι το δημιουργικό. Κάπου εκεί και πηγαίνοντας να της απαντήσω μου έρχεται θεόσταλτη η ιδέα για τη δημιουργία του BrokeinLondon. Ποιος θα το περίμενε…

Βασικά το Broke in London απευθύνεται σε οποιονδήποτε περνάει τη φάση που μόλις περιέγραψα. Είτε δεν έχεις δουλειά, είτε σπίτι, είτε λεφτά, σου παρέχει λίστες από τα καλύτερα websites ανεύρεσης εργασίας, διαμονής, φτηνής διασκέδασης και αγορών, μεταφοράς, αλλά και ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες και αγαθά. Κάθε website το οποίο βρίσκει κανείς μέσα στο Broke in London διαθέτει την προσωπική του σελίδα με λεπτομέρειες και απευθείας links τα οποία παραπέμπουν στις βασικές λειτουργίες του κάθε website. Με αυτό τον τρόπο, δε χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο στο να ψάχνεσαι μέσα στο κάθε website για να βρεις πώς λειτουργεί, πού εγγράφεσαι και πού βρίσκεις το κάθε τι.

Επίσης, έχω προσπαθήσει να παρέχω και μικρά tips & tricks για κάθε κατηγορία. Αυτά τα tips τα έχω συλλέξει είτε από προσωπικές εμπειρίες που μου έχουν φανεί χρήσιμες αυτά τα χρόνια στο Λονδίνο, είτε από φίλους. Τέτοια tips μπορεί να έχουν να κάνουν με την συγγραφή του CV σου ή με το πώς θα προσεγγίσεις μία συνέντευξη για δουλειά, το τι να προσέξεις όταν θα ψάξεις για σπίτι στο Λονδίνο και ούτω καθεξής.

Το μοναδικό κριτήριο για να προτείνω ένα μέρος, ένα site, κτλ είναι να το βρίσκω ενδιαφέρον και χρήσιμο. Την έχω περάσει την περίοδο «ξηρασίας» και δυσκολιών και γνωρίζω από πρώτο χέρι το τι μπορεί να φανεί χρήσιμο στους επισκέπτες του website. Επειδή, πάντως, υπάρχουν πολλά ανούσια και «ουδέτερα» websites ή άρθρα εκεί έξω, προσπαθώ να φιλτράρω κάθε τι που προσθέτω καθώς, ώστε να κρατάω ένα καλό επίπεδο που θα εγγυάται στον επισκέπτη την καλή ποιότητα των websites και πληροφοριών που βρίσκει μέσω του BrokeinLondon.

Κατά καιρούς έχω λάβει διάφορα email από άτομα τα οποία έχουν βρει σπίτι ή δουλειά μέσω του Broke και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμένα, καθώς βλέπω πως πετυχαίνω τον σκοπό μου και η προσπάθεια μου έχει αντίκτυπο στις ζωές των άλλων. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια κοπέλα που βρήκε δουλειά σαν manager σε μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα του Λονδίνου (Holiday Inn στην Oxford Circus), καθώς και μια Ελληνίδα μητέρα η οποία με ευχαριστούσε και με ενημέρωνε πως ενώ έψαχνε απεγνωσμένα για πάνω από ένα μήνα για σπίτι για την κόρη της που θα μετακόμιζε στο Λονδίνο για σπουδές, κατάφερε τελικά να βρει μέσω ενός website που βρήκε μέσω της ‘room search’ κατηγορίας του BrokeinLondon.

Σε κάποιον που θα ερχόταν στο Λονδίνο, θα τον συμβούλευα να κάνει κουράγιο και να μην τα εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία ή απόρριψη. Είμαι σίγουρος πως με καλή θέληση, πίστη και εργατικότητα ο καθένας μπορεί να βρει την άκρη του. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στους τομείς εργασίας και σπιτιού που είναι άκρως φυσιολογικό να έρθει κάποιος πολλάκις αντιμέτωπος με την απόρριψη, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως υστερεί σε δεξιότητες. Όπως και να έχει, θα πρέπει να έχει γερό στομάχι και την τύχη με το μέρος του. Η θετική σκέψη και η πίστη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει βοηθάει πολύ στην επίτευξη του στόχου.

Εάν φοβάται να φύγει στο εξωτερικό, θα τον προέτρεπα πρώτα απ’όλα να προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα που έχει στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μετανάστευση και ένα νέο ξεκίνημα σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας και εάν δει πως δεν υπάρχει καμία προοπτική τότε ναι, να στραφεί στη λύση του εξωτερικού. Το λέω αυτό γιατί κακά τα ψέματα, εάν μεταναστεύσεις φοβισμένος χωρίς σπίτι, δουλειά και λεφτά σε μια μεγαλούπολη όπως είναι το Λονδίνο είναι πολύ πιθανό με την πρώτη δυσκολία να γυρίσεις πίσω. Κατά την προσωπική μου άποψη, μια μετανάστευση στο εξωτερικό θα πρέπει να προέλθει μετά από ώριμη σκέψη. Εάν παραδείγματος χάρη δεν μιλάς τη γλώσσα της χώρας που σκοπεύεις να μεταναστεύσεις θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις δουλειά και σπίτι, καθώς και να ενσωματωθείς στη κοινωνία.

Marianna says: “Μπες γρήγορα στην ιστοσελίδα, κάνε αμέσως like στο Fan Page και follow στο Twitter“ !