Να μην ξεχάσω να ζήσω. Check

Ναταλία Τσούλου

Η κάθε στιγμή είναι μοναδική. Δε γυρνάει, δεν αλλάζει, δεν επαναλαμβάνεται. Η δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου στη ροή της ζωής μπορεί να φαντάζει πολλάκις ως καλή λύση, αλλά για ξανασκέψου το. Η χαρά του απροσδόκητου θα ήταν χαμένη υπόθεση. Μια ζωή με χαμένες ευκαιρίες, που ούτε την πιθανότητα ύπαρξής τους δε θα γνωρίζαμε.

Ναταλία Τσούλου

Mια ζωή χωρίς τις απροσδόκητες χαρές είναι ζωή μισή. Ναι, πακέτο έρχονται κι οι άλλες, οι λύπες, δε χωρίζονται οι ριμάδες, μα μια ζωή με συγκινήσεις, είναι καλύτερη από μια χωρίς αυτές.Αντί, λοιπόν, να καθόμαστε να κλαίμε τη μοίρα μας για την τάδε και δείνα τεράστια συμφορά που μας έλαχε, ας χαμογελάσουμε στις αναποδιές, ας τις αγαπήσουμε. Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη, χωράει παντού και μόνο αν δώσεις, θα πάρεις. Ίσως όχι από εκεί που την περιμένεις, μα από κάπου θα σου γυρίσει. Αγάπη για ανθρώπους, πράγματα, στιγμές.
Κανείς και τίποτα δε θα μας φέρει πίσω τις χαμένες μας στιγμές.

Για ποιον στο καλό λόγο είμαστε διατεθειμένοι να χαρίζουμε χρόνο μιζέριας στο τίποτα; Πόσες στιγμές αφήνουμε να πάνε ανεκμετάλλευτες χωρίς να υπάρχει κανένας ικανοποιητικός λόγος για να το δικαιολογήσει; Η ζωή είναι εδώ και τώρα (διορατικό κλισέ). Ας μην χαριστούμε στις αναποδιές, αλλά στις ομορφιές. Γιατί, είμαστε ό, τι εν τέλει κάνουμε κι όχι όλα όσα ΘΑ θέλαμε να κάνουμε. Οι σχέσεις χτίζονται από λόγια που έχουν ειπωθεί, πράξεις που έχουν γίνει, όνειρα που -τουλάχιστον- έχουμε προσπαθήσει να πραγματοποιηθούν κι όχι από απλές επιθυμίες που έμειναν στο χρονοντούλαπο.

Το να βιώνουμε τις καταστάσεις είναι θεμιτό. Να τις παίρνουμε μέσα μας, να αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα, να τα κάνουμε κτήμα μας. Έτσι, δεν κουκουλώνουμε τα προβλήματα. Έτσι, δεν ορθώνουμε απλά τοίχους ώστε να κρύψουμε βολικά και βιαστικά την αλήθεια. Έτσι, μαθαίνουμε και ξέρουμε. Η ανασκόπηση αυτή όμως, δεν αναιρεί τη ζωντάνια. Το συνονθύλευμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να μπολιάσει μέσα μας, ενώ παράλληλα ζούμε. Ζωντανά και ηχηρά.


Οι στιγμές απραξίας μπορούν να μεταφραστούν σε δραστήρια δημιουργία. Όλοι μας θαυμάζουμε ανθρώπους με πάθος, ιδέες, ζωντάνια. Όλοι μπορούμε να είμαστε αυτοί οι άνθρωποι. Η ζωή, καλώς ή κακώς, δεν θα σε τραβήξει να την ακολουθήσεις και οι άνθρωποι συχνά κουράζονται ή παραμένουν απορροφημένοι σε μεγάλο βαθμό σε άλλα. Απλά πες ναι.

Μια απόφαση είναι. Μία συνειδητή απόφαση για τη σωστή επιλογή. Γιατί ακόμα και λάθος να κάνουμε, κατά κάποιο τρόπο και πάλι το σωστό θα είναι. Από την προσπάθεια αποκομίζουμε κάτι πολύ σημαντικό: τη γνώση. Μην περιφρονείτε τίποτα, από το κάθε τι έχουμε κέρδος. Ο χρόνος που δίνουμε, μόνο θετικά μπορεί να μεταφραστεί. Ο χρόνος και η προσπάθεια που δίνουμε σε πράγματα και ανθρώπους δεν πρέπει να είναι κάτι που θα μετανιώσουμε, έστω και αν απογοητευτούμε. Μόνο αν αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι, θα το γνωρίσουμε πραγματικά, θα το αγαπήσουμε. Ακόμα και αν χαθεί, είναι η αγάπη γι’ αυτό που μένει για πάντα και η ικανότητα για αγάπη είναι από τα πιο σημαντικά συναισθηματικά κατορθώματα που μας πραγματώνουν.

Πάντα θα υπάρχουν λόγοι που θα μας ρίχνουν ξανά και ξανά στη μιζέρια. Ζήτημα είναι οι δικλείδες που θα αναπτύξουμε και οι ταχύτητες που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Η ομορφιά υπάρχει παντού γύρω μας, στο χέρι μας είναι να τη δούμε και να την ακολουθήσουμε.


Η ζωή υπάρχει παντού γύρω μας. Είναι δικιά μας μονάχα επιλογή αν θα τη ζήσουμε όσο πιο δυνατά γίνεται και με χαμόγελο. Πάντα υπάρχουν ανοιχτοί δρόμοι μπροστά μας, που περιμένουν να τους ακολουθήσουμε. Κάποιες φορές είναι δύσκολο ακόμα και να επιλέξουμε ποιον δρόμο πρέπει να πάρουμε. Μέσα στη σκοτεινιά είναι δύσκολο να δούμε τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά μας. Μα κι αν η απόφαση είναι σκληρή, πρέπει να παρθεί. Ο κόμπος στο λαιμό θα λυθεί και ο αέρας που θα αναπνεύσουμε θα φαίνεται σαν να μπαίνει για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Ας αφήσουμε τις αισθήσεις ελεύθερες να νιώσουν και να επιλέξουν μια στο τόσο, γιατί όπως έχει πει ο Γιάννης Ρίτσος «..μέσω των αισθήσεών μας αναπτύσσεται ο άνθρωπος. Δεν αναπτύσσεται μέσω του εγκεφάλου μας. Οι αισθήσεις μας τροφοδοτούν τον εγκέφαλο κι όχι ο εγκέφαλος τις αισθήσεις μας«.

Οι ανοιχτοί ορίζοντες μας περιμένουν -μία βόλτα μέχρι την κοντινότερη θάλασσα, θα σας πείσει. Και είναι πάντα αυτοί που βοηθάνε.

«You shut your mouth
How can you say
I go about things the wrong way
I am human and I need to be loved
Just like everybody else does»