Nazli Usta-Lazaris | H blogger απ’ την Τουρκία που ζει στη Μυτιλήνη και «συστήνει» την Ελλάδα στη χώρα της!

Μία κοπέλα απ’ την Τουρκία, ακούει ένα τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα και ερωτεύεται την ελληνική μουσική. Τόσο, που ψάχνει κι άλλο και τελικά βρίσκει και τον έρωτα που θα την κάνει να μετακομίσει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Θα μπορούσε να είναι μέχρι και τηλεοπτικό σήριαλ, ωστόσο, η ιστορία ανήκει στη Nazli, μία τουρκάλα blogger που διαφημίζει την Ελλάδα μέσα από το blog και τα social accounts της σε όλους τους Τούρκους αλλά και International ακόλουθούς της. Αν θέλεις να την γνωρίσεις περισσότερο κι εσύ, διάβασε τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας την ιστορία σου. Πώς βρέθηκες στην Ελλάδα και πώς αποφάσισες να μείνεις εδώ;

Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά όλη η ιστορία ξεκινάει με το  Γιάννη Κότσιρα 🙂 Πριν από περίπου 13 χρόνια, μια νύχτα, εντελώς κατά τύχη, συνάντησα ένα τραγούδι του στο Youtube. Θυμάμαι πως εκείνη την νύχτα, μέχρι το πρωί, άκουγα όλα τα τραγούδια του με σειρά. Με εντυπωσίασε η φωνή του. Μετά από μήνες αποφάσισα να ξεκινήσω να μάθω ελληνικά μόνο και μόνο για να μπορέσω να καταλάβω τα τραγούδια του. Προσπαθώντας να μάθω τη γλώσσα, γνωριστήκαμε με τον σύζυγο μου που είναι Έλληνας. Μετά από όλα αυτά, είπα στον εαυτό μου «Αφού ασχολούμαι με την Ελλάδα και τα ελληνικά σχεδόν κάθε μέρα, γιατί δεν επιλέγω τη χώρα και σαν επαγγελματική κατεύθυνση μιας που είμαι ακαδημαϊκός-πολιτικός επιστήμονας;» και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική της Ελλάδας. Επίσης μετά, επειδή διάβαζα κάθε μέρα σχεδόν όλες τις εφημερίδες της χώρας, άνοιξα μια σελίδα στο Facebook για να δώσω τα νέα από την Ελλάδα στα τούρκικα για τους Τούρκους. Μετά από μερικά χρόνια ακολούθησα με το προφίλ μου στο Instagram που σήμερα με απασχολεί σχεδόν περισσότερο από όλα. Δηλαδή το πού βρίσκομαι και το τι κάνω σήμερα το επηρέασε σε ένα μεγάλο βαθμό χωρίς να το ξέρει ο Κότσιρας 🙂

Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το blog Yunanistan’dan Notlar;

Όπως ανέφερα, όταν ξεκίνησα να γράψω το μεταπτυχιακή μου εργασία που αφορούσε στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, απέκτησα την συνήθεια να διαβάσω κάθε πρωί όλες τις εφημερίδες από την Τουρκία και την Ελλάδα για να δω τι είχαν γράψει για την άλλη ακτή. Και μια μέρα είπα στον εαυτό μου «γιατί δεν μοιράζομαι αυτά που διαβάζω και μαθαίνω και με τους άλλους;» και έτσι ξεκίνησα την σελίδα μου στο Facebook.

Μετά από περίπου 4 χρόνια αποφάσισα να ανοίξω ακόμη μια σελίδα, μόνο για τουριστικά στοιχεία και άνοιξα το προφίλ μου στο Instagram. Αυτό τράβηξε περισσότερο την προσοχή επειδή ο τουρισμός είναι μια ουδέτερη ζώνη και ο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται τον τουρισμό αντί για οικονομία ή πολιτική. Φέτος, αγόρασα την διεύθυνση και μετέτρεψα το blog μου σε ιστοσελίδα που εκεί υπάρχουν όλα τα βασικά δεδομένα και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την χώρα. Παρεμπιπτόντως, Yunanistan’dan Notlar σημαίνει: «Οι σημειώσεις από την Ελλάδα». Επειδή παντού ανακοινώνω τις δικές μου σημειώσεις, αποφάσισα να ονομάσω το προφίλ μου με κάτι που με αντιπροσωπεύει καλά διότι το «σημειώνω» είναι ένα ρήμα που χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε όλες τις γλώσσες που μιλάω.

Τι προτιμάς να μοιράζεσαι με τους αναγνώστες σου;

Νομίζω πως έχω ξεχωρίσει αρκετά καλά όλα τα προφίλ μου. Οικονομία, πολιτική, όλα τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τον τουρισμό και κουτσομπολίστικα νέα βρίσκονται στο Facebook. Τα στοιχεία για το πώς, πού και πότε μπορεί  να πάει κάποιος στην Ελλάδα, πού να φάει, πού να μείνει, τι να κάνει κ.λπ. είναι στο Instagram. Και βασικές πληροφορίες σαν επιθεώρηση βίζας ή οδηγοί για μέρη κ.λπ. είναι στην ιστοσελίδα μου. Νομίζω πως όλοι ξέρουν πια πού να κοιτάξουν.

Θα ήθελα να μου πεις ένα αγαπημένο σου μέρος στην Ελλάδα και για ποιο λόγο το ξεχωρίζεις;

Για τη Λέσβο που κατοικώ δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική επειδή είναι ένα νησί που προσφέρει πάρα πολλά και προσωπικά είναι το μέρος που γνωρίστηκα με την Ελλάδα. Εκτός Λέσβου, το αγαπημένο μου μέρος είναι τα Ιωάννινα. Η βροχή, τα βουνά και η λίμνη είναι ό, τι με ηρεμούν και ό,τι χρειάζομαι γενικά. Γι’ αυτό αν δεν ήμασταν στη Μυτιλήνη θα ήθελα να μείναμε στα Ιωάννινα.

Αντίστοιχα, ένα μέρος που επισκέφτηκες για φαγητό και σου έμεινε αξέχαστο;

Είμαστε ένα ζευγάρι που αποφασίζουμε τα ταξίδια μας με βάση το φαγητό 🙂 Οπότε μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει «καλό φαγητό» για εμάς. Έχω φάει πολύ ωραία φαγητά σε πολλά μέρη αλλά νομίζω πως σαν «Του Αποστόλη το Κουτούκι» στα Σκάλα Λουτρών της Λέσβου και επίσης σαν την «Φύσα Ρούφα» στα Ιωάννινα, δεν υπάρχει. Και τα δύο σας προσφέρουν ηρεμία και φιλοξενία εκτός από τα πεντανόστιμα φαγητά.

Τι είναι αυτό που σ’ εντυπωσίασε ή σε συγκίνησε περισσότερο στη χώρα;

Το να ξέρουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, τους παραδοσιακούς χορούς είναι κάτι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό. Δείχνει ότι οι μεγάλοι θέλουν να μεταδίδουν τις παραδόσεις τους στις νέες γενιές και από την πλευρά των νέων, αυτά που είναι παραδοσιακά δεν είναι ντεμοντέ. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που κρατάει την κοινωνία ζωντανή και είναι πολύ διαφορετικό από πολλές άλλες χώρες.

Ποιο είναι το feedback απ’ τους αναγνώστες σου;

Travel bloggers είναι πολλοί αλλά αυτοί που ειδικεύονται σε συγκεκριμένα μέρη ή πράγματα είναι λίγοι. Εγώ από την αρχή ασχολούμαι μόνο με την Ελλάδα, με τα μέρη, τα φαγητά, τα έθιμα και με την παράδοσή της. Και γι’ αυτό το λόγο, οι ανακοινώσεις μου τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων που ενδιαφέρονται την Ελλάδα. Σχεδόν κάθε μέρα, λαμβάνω μηνύματα και mail που μου λένε ότι πήγαν στα εστιατόρια ή στα μέρη που πρότεινα και τους άρεσαν πολύ και έφυγαν πολύ ευτυχισμένοι ή κάθε μέρα έρχονται καινούργιες ερωτήσεις για το τι μπορούν να κάνουν σε μια εκδρομή που κανονίζουν για την Ελλάδα.

Υπάρχει κάποιο σχόλιο που σου έκαναν και σε συγκίνησε;

Να σου πω την αλήθεια υπάρχουν πολλά… Αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίζω κάτι ιδιαίτερο τώρα.

Πες μου κάτι που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε για τους Τούρκους και κάτι που οι περισσότεροι Τούρκοι δεν γνωρίζουν για τους Έλληνες.

Όπως σε πολλές άλλες χώρες και στην Ελλάδα νομίζουν ότι η Τουρκία αποτελείται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Σμύρνη. Η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη, παρέχει πάρα πολλά και σε κάθε γωνιά θα δείτε διαφορετικά έθιμα, φαγητά, συνήθειες ακόμα και γλώσσα. Αλλά ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη σαν έκταση όσο η Τουρκία αλλά προσφέρει πολλά. Έχετε εκατοντάδες νησιά για παράδειγμα. Κάθε ένα έχει διαφορετική κουζίνα, διαφορετικούς χορούς κ.λπ. Επίσης η ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από τα νησιά. Οπότε μπορώ να πω ότι στο ίδιο επίπεδο δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον…

Μίλησε μου για τη Μυτιλήνη και τη σχέση που έχεις με το νησί!

Γνώρισα το νησί πριν από 10 χρόνια τότε που γνώρισα και τον σύζυγο μου που είναι Μυτιληνιός. Γι’ αυτό δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική… Είμαι νύφη εδώ και γι’ αυτό, από την αρχή συνάντησα την καλύτερα πλευρά των ντόπιων. Εκτός από τους ανθρώπους μπορώ να πω ότι κάθε μέρα παρατηρώ καινούργια πράγματα. Ακόμα υπάρχουν μέρη που δεν έχω πατήσει το πόδι μου. Το νησί είναι αρκετό μεγάλο. Αλλιώς μπορεί να ήταν δύσκολο για εμένα να έμενα σε ένα νησί από την άποψη ότι μένεις κάπως εγκλωβισμένη.

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας: το αγαπημένο σου άρθρο στο blog και την αγαπημένη σου φωτογραφία απ’ το Instagram σου.

Αχχ πολύ δύσκολή ερώτηση… Εκτός από όλα που γράφω εγώ, πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να κάνω συνεντεύξεις σχετικά με την Ελλάδα με τα γνωστά πρόσωπα. Οπότε μπορώ να πω ότι αυτό μ’ αρέσει πολύ… Και από τις φωτογραφίες νομίζω ότι είναι καλύτερες αυτές που συνδυάζουν θάλασσα, ούζο, μεζέδες 🙂

Τέλος, θα ήθελα να μου πεις την καλύτερη συμβουλή που σου έδωσαν ποτέ και το πιο τρελό σου όνειρο!

Οι δυο χρυσές συμβουλές που πάντα είναι στο μυαλό μου είναι να μην λέω ψέματα ποτέ, ό, τι και να γίνει και να κάνω πάντα αυτό που μ’ αρέσει. Δεν είμαι άνθρωπος της τρέλας. Δεν ξέρω πως να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Αλλά νομίζω πως θα ήθελα να ξανακάνω ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη έστω και ακόμη μια φορά.

Marianna says: «Τσέκαρε το blog της Nazli εδώ, βρες την στο Facebook αλλά και στο Instagram».