Ντίνος Γιώτης | Σκέψεις με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο Άγγελος που έχασε το δρόμο για τον Παράδεισο»

«Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Άγγελος, μαζί με χιλιάδες συμμαθητές του, κατέβηκε στους φλογισμένους δρόμους της Αθήνας. Για να απαντήσουν στη βαρβαρότητα των αστυνομικών, στην υποκρισία των πολιτικών και στον εκμαυλισμό μιας κοινωνίας που αργοπέθαινε. Εκείνη την άγρια νύχτα του Αγίου Νικολάου βρέθηκε για πρώτη φορά από το πεδίο της θεωρίας στο πεδίο της μάχης, και όταν εκσφενδόνισε την πρώτη του μολότοφ, ήταν σαν να περνούσε, με μια τελετουργική κίνηση, οριστικά στον κόσμο της ενηλικίωσης».  Ο Ντίνος Γιώτης, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ο Άγγελος που έχασε το δρόμο για τον Παράδεισο» -και έμπνευση τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008- μοιράζεται σκέψεις και «εικόνες» από τις στιγμές της συγγραφής.

giotis photoΗ εξέγερση των νέων τον Δεκέμβριο 2008 και οι μαζικές διαδηλώσεις κατά των μνημονίων με τα κινήματα της πλατείας που ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα  ήταν γεγονότα που σιγόκαιγαν από παλιά μέσα μου. Το έναυσμα για να γίνουν βιβλίο ήταν ένα σύνθημα σ’ έναν τοίχο: «Ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση».

Από τα γεγονότα που συνέβησαν τότε θυμάμαι το μέγεθος της έκρηξης των αδιάφορων­ υποτίθεται ­λυκειόπαιδων και την ακαριαία εξάπλωση της εξέγερσης σ’ όλη τη χώρα.

Το target group του βιβλίου

Κάθε έφηβος και μετέφηβος θεωρεί, ενίοτε και με φανατισμό, ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Το βιβλίο, πιθανώς, να λειτουργεί ως μια ρωγμή στην απολυτότητα αυτής της θεώρησής του. Κατά τον ίδιο τρόπο, ένας ενήλικας μπορεί ν’ αναθεωρήσει απόψεις που παγιώθηκαν μέσα του και να δει τη νέα γενιά με μια διαφορετική ματιά.

Οι στιγμές της συγγραφής

Το γράψιμο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, απαιτεί το δικό του ωράριο και τη δική του ρουτίνα. Δεν καθορίζεται απ’ την έλευση της έμπνευσης. Συνεπώς, για κάθε συγγραφέα η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορεί καθημερινά να κάθεται πάνω απ’ τον υπολογιστή, τη γραφομηχανή ή την κόλλα του, ανεξαρτήτως ώρας.

Ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο πριν εκδοθεί και τα σχόλιά του.

Ήταν παρατηρήσεις σχετικά με το λεξιλόγιο και τις εκφράσεις των νέων. Από τον δεκαεπτάχρονο γιό μου.

Marianna says: «Το νέο βιβλίο του Ντίνου Γιώτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μάθε περισσότερα εδώ»

 

17414_O_AGGELOS_POY_EXASE_TON_DROMO_GIA_TON_PARADEISO