Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού | Κανείς δεν είναι έτοιμος για αυτό που τον περιμένει…


Ιωάννα Δανδέλια

Είναι ο τρελός, πραγματικά τρελός ή παριστάνει τον τρελό; Με αυτό το ερώτημα ξεκινά η παρουσίαση μιας θεατρικής ιστορίας με πολύ γέλιο, απρόοπτα, ατάκες αλλά και συνειρμούς για τους θεατές, δια χειρός Ντάριο Φο που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Ιωάννα Δανδέλια

[/av_testimonials

 

Έχοντας στο μυαλό μας, ο κάθενας από μας τη δική του οπτική για την πολιτική, τη βία αλλά και το αίσθημα δικαίου, μεταφράζουμε με εικόνες και συναισθήματα το κείμενο του ιταλού θεατρικού συγγραφέα που γράφτηκε το 1970. Σε κάθε τους ατάκα, ακόμα και αυτοί που υποδύονται τους εκπροσώπους της εξουσίας, ασκούν κριτική σ’ αυτήν, καυτηριάζοντας ένα σύστημα διαφθοράς και άσκησης εξουσίας στην Ιταλία που συναντά ουκ ολίγες ομοιότητες όσα χρόνια κι αν περάσουν και σε άλλες χώρες.

Ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει την εξιχνίαση μιας «αυτοκτονίας» ενός αναρχικού που έπεσε από τον 6ο όροφο του κτιρίου ασφαλείας στο οποίο τον ανέκριναν για τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγει ο απολαυστικός στο ρόλο του και αεικίνητος Σπύρος Παπαδόπουλος ως ένας «τρελός» που αρέσκεται στις μεταμφιέσεις, υποδυόμενος αυτή τη φορά έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό που φτάνει στο κτίριο της Ασφάλειας για να διελευκάνει την υπόθεση. Και κάπου εκεί ξεκινά η τρελή πορεία που έχει χαράξει με τόσο χιούμορ και σαρκασμό ο Ντάριο Φο για τους πρωταγωνιστές του.

Οι θύτες μετατρέπονται σε θύματα. Οι σκληροί, βασανιστές της Ασφάλειας, τρέμουν μπροστά στα λόγια ενός τρελού που τους πείθει όλους ότι είναι ανώτερος τους και ότι σύντομα θα ξεσκεπάσει τις πράξεις τους. Και τότε… η υπόθεση φτάνει στη λύση της. Ή μήπως όχι; Την απάντηση κρατούν στα χέρια τους οι θεατές, τελικοί κριτές θυτών και θυμάτων. Πάντως, όταν θα παρακολουθήσετε την παράσταση, μην ψηφίσετε αβίαστα για το ποιο φινάλε επιθυμείτε, κάθε απόφαση θα έχει και το δικό της αντίτιμο. Τελικά σε αυτή την παράσταση, κανείς δεν είναι έτοιμος για αυτό που τον περιμένει, ούτε καν οι θεατές!

«Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΧΑΙΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ» αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και από την πρώτη κιόλας χρονιά που ανέβηκε, κέρδισε τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος, παράστασης και σκηνοθεσίας. Η παράσταση περιμένει τους θεατές στο θέατρο Αριστοτέλειο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Άννα Βαρβαρέσου
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αργύρης Παυλίδης
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Λευτέρης Γκοντας
Μουσική-Τραγούδια της παράστασης: Κίτρινα ποδήλατα
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Ειδικά εφφέ: Αδελφοί Αλαχούζοι
Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Τάσος Γιαννόπουλος,
Αλέξανδρος Καλπακίδης, Στέλιος Πέτσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου