Οι διακοπές του οικοτουρίστα!

Camille Delcour

Ναι, άρχισε το καλοκαίρι, με τις καυτές μέρες του, τα τζιτζίκια που τραγουδάνε, τον μπλε ουρανό… Στη δουλειά όλοι μιλάνε για τις διακοπές σαν να έχουμε ήδη πάει, οργανωνόμαστε, προγραμματίζουμε και ονειρευόμαστε τις μέρες αυτές που θα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ένα ταξίδι σ’ ένα μαγικό μέρος, σε αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα σ’ ένα άγνωστο μέρος για λίγη περιπέτεια. Επειδή, όμως, θα πάμε διακοπές δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τις καλές συνήθειες που αποκτάμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Για να μάθουμε, λοιπόν, πώς κάνει διακοπές ο οικοτουρίστας!

Camille Delcour

Ο οικοτουρίστας προσέχει, όχι επειδή είναι τσιγκούνης και δε θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα για τις διακοπές του, αλλά γιατί θέλει να προσέχει το ενεργειακό αποτύπωμά του και κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Όταν πάει στη θάλασσα, ξέρει ότι θα πρέπει να προετοιμάσει έξυπνα τα πράγματά του. Θα πάρει μαζί του ένα οικολογικό αντηλιακό, κάποιες σακούλες για τα σκουπίδια του. Αν είναι καπνιστής, έχει προμηθευτεί ένα φορητό τασάκι, γιατί ξέρει ότι ένα τσιγάρο κάνει χρόνια να λιώσει στο έδαφος και περιέχει τόσα χημικά που πραγματικά είναι καλύτερα να βρεθεί στα σκουπίδια.

Ο οικοτουρίστας έχει πράσινη συνείδηση, προστατεύει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Με κάθε πράξη του σέβεται τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον: όταν φτάσει στην παραλία, μαζεύει τα σκουπίδια στο σημείο που κάθεται, αν είναι φανατικός του ψαροντούφεκου έχει ενημερωθεί ποια ψάρια απαγορεύεται να ψαρέψουμε, ποια είδη διατρέχουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης και βέβαια δεν ψαρεύει ποτέ μικρά ψαράκια. Τέλος, προσέχει τι πετάει μέσα στη θάλασσα, γιατί δεν είναι κάδος σκουπιδιών, αλλά πηγή δουλειάς, τροφής και ζωής.

Ο οικοτουρίστας ψάχνεται κι όταν βρίσκει μια ευκαιρία αγοράζει οικολογικά ρούχα από βαμβάκι ή από μπαμπού. Έχει προμηθευτεί αντίστοιχα οικολογικά σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες και για να πάει ένα βήμα πιο πέρα έφτιαξε και το δικό του εντομοκτόνο. Αν χρειαστεί να σημειώσει πληροφορίες, διαθέτει ένα σημειωματάριο από ανακυκλωμένο χαρτί και στυλό από ανακυκλώσιμο υλικό. Αν είναι φανατικός με την τεχνολογία έχει πολλές επιλογές. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουν δημιουργήσει για οικολογικό-τεχνολογικό-κάμπινγκ: Ηλιακό φορτιστή κινητού –πολύ πρακτικός για την παραλία, για να μείνετε συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους σας-, αλλά και φακό χωρίς μπαταρίες, με δυναμό χάρη στον οποίο δεν ξεμένετε ποτέ από φως!

Επειδή ψάχνεται, επιλέγει έναν προορισμό και έναν τόπο διαμονής που είναι απολύτως φιλικός με το περιβάλλον. Εννοείται ότι έχει επιλέξει τον πιο οικολογικό τρόπο για να φτάσει στον προορισμό του, ενώ όταν φτάσει σ’αυτόν έχει την αντίστοιχη συμπεριφορά.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 8% της παγκόσμιας απασχόλησης, είναι μία από τις πιο σημαντικές αγορές, η οποία συνέχεια αυξάνεται -το 1950 υπήρχαν περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο, ενώ το 2005 έφτασαν τα 800 εκατομμύρια. Ο οικοτουρίστας, λοιπόν, δεν είναι ούτε εξωγήινος, ούτε τρελός. Πηγαίνει και σε κάμπινγκ και σε ξενοδοχείο 5 αστεριών και σε ομαδικό ταξίδι, δεν έχει μία ταμπέλα, απλά αγαπά τη ζωή. Καλό καλοκαίρι!

Σύνδεσμοι για εξοπλισμό:
Contax
Μarketnet
Ecofamily

Photo Credits
© Pam McLean/Corbis, Royalty-Free (RF)
© Dordo Brnobic/National Geographic Society/Corbis, Royalty-Free (RF)
© Hans Berggren/Johnér Images/Corbis, Royalty-Free (RF)