Οι ευεργετικές ιδιότητες των διακοπών!

Ποια είναι η πρώτη εικόνα ή λέξη που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη ‘‘ταξίδι’’;  Εμένα μου έρχονται εικόνες εξωτικές και μη, ενώ το πρώτο που σκέφτομαι είναι η λέξη ‘‘διακοπές’’ . Το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί  και σε αρκετούς από εσάς.

publisher: Γιώτα Υφαντίδου 

 

Αφού το καλοκαίρι λοιπόν ήρθε για τα καλά, οι διακοπές ξεκινάνε ή έχουν ήδη ξεκινήσει, πήρα την αφορμή από ένα ταξίδι μου κάπου στις Κυκλάδες να  αναφερθώ στο τι μας ωθεί  να ταξιδέψουμε και τι πραγματικά περιμένουμε ή ψάχνουμε να βρούμε μέσα από ένα ταξίδι.

Έχω καταλήξει πλέον στην άποψη πως όλοι μας παίρνουμε την απόφαση να ταξιδέψουμε γιατί κάτι αποζητάμε είτε απλά να γεμίσουμε μπαταρίες, είτε κάτι πιο βαθύ όπως η ενδοσκόπηση.

Αρκετοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν για να βρουν τη χαμένη γαλήνη, την ψυχική τους ισορροπία  και ηρεμία που έχουν καταντήσει πλεονεκτήματα εξαιρετικά δυσεύρετα στις μεγαλουπόλεις όπου πολλοί από εμάς ζούμε.

Κάποιοι, λόγω της σκληρής καθημερινότητας και ρουτίνας που βιώνουν, καθώς και λόγω του στρες που μαστίζει τους περισσότερους ανθρώπους..

Άλλοι πάλι, αποφασίζουν να ταξιδέψουν για να αφήσουν πίσω τους προβλήματα που τους βασανίζουν και να ξεχαστούν έστω για λίγο ή για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για προβλήματα που παλεύουν να ξεπεράσουν.

Επιπλέον, πολλοί πάνε διακοπές για να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να μάθουν πολλές άγνωστες πτυχές του που ίσως αγνοούσαν, καθώς  και για να τεστάρουν τις αντοχές των ορίων τους.

Τέλος οι περισσότεροι απλά θέλουν να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν, να γνωρίσουν όμορφα μέρη και να διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο, τις παραλίες ή ακόμη και για να βρουν τον έρωτα της ζωής τους

Υπερατλαντικά ή όχι, σε camping ή σε ξενοδοχεία, οργανωμένα ή μη, με πλοίο ή με μια απλή μηχανή, με παρέα ή και χωρίς , τα ταξίδια σηματοδοτούν τις ζωές όλων μας γεμίζοντάς μας με όμορφες αναμνήσεις, με πλήθος φωτογραφιών καθώς και με λύσεις κάποιες φορές σε ζητήματα που μας απασχολούν.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ενδοσκόπηση που επιτυγχάνεται σε κάθε ταξίδι που κάνουμε. Έστω και αυτά τα μικρά και ασήμαντα πράγματα που διαπιστώνουμε για τον εαυτό μας, κάνουν τη διαφορά, ωθώντας μας στην κατανόηση και στην αυτοαποδοχή.

Γι’ αυτό μη διστάζετε ούτε λεπτό, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ταξιδέψτε τον εαυτό σας και την καρδιά σας παντού και με κάθε τρόπο.

*Το άρθρο αποτέλεσε εργασία στο πλαίσιο των μαθημάτων στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Δημοσιογραφίας 

Photo Credit: © markjenkinson/RooM the Agency/Corbis