Οι «Παράξενες Μέρες» έρχονται στη Θεσσαλονίκη!

Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Οι Παράξενες Μέρες είναι μια κοινωνική συνεταιριστική ομάδα για τις εκδόσεις με έδρα το Ρέθυμνο. Τυπώσαμε τα πρώτα μας βιβλία το Μάιο του 2013. Συνεχίσαμε παρουσιάζοντας τους πρώτους μας Έλληνες συγγραφείς, ξένους συγγραφείς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία συγγραφείς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και φυσικά εκατοντάδες συγγραφείς  μέσα από τις συλλογές διηγημάτων μας.

Εκδόσεις Παράξενες Μέρεςhttps://paraxenesmeres.gr/

 

Τέσσερα χρόνια μετά, συμπληρώσαμε 50 τίτλους βιβλίων, έχουμε ήδη δημιουργήσει λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κάθε είδους (κείμενο, διήγημα, σύντομο διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση), ένα φεστιβάλ (Το φεστιβάλ της Άμμου), ένα Εργαστήρι συγγραφής (Γράφουμε Ιστορίες), δεκάδες παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και μια θεατρική παραγωγή.

Με το διαγωνισμό μυθιστορήματος δώσαμε την ευκαιρία σε δύο συγγραφείς που βραβεύτηκαν να εκδώσουν το μυθιστόρημά τους στις Παράξενες Μέρες. Ακολουθεί αυτή τη χρονιά ο δεύτερος διαγωνισμός μυθιστορήματος αλλά και ο δεύτερος τοπικός διαγωνισμός: Παράξενες μέρες στο Ηράκλειο.

 Αυτή τη χρονιά επίσης δύο απο τις συγγραφείς που ξεκίνησαν από εμάς, θα κάνουν και το δεύτερο βήμα τους στις εκδόσεις μας. Η Αντριάνα Μίνου (πρώτη εμφάνιση με τα «Παιδικά Νουάρ» και η οποία έχει επιλεγεί στο 4ο φεστιβάλ νέων λογοτεχνών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης) και η Γεωργία Μαμά (πρώτη εμφάνιση με το «Χρυσόσκονη στη σκιά μου») θα εκδώσουν το φθινόπωρο και το δεύτερο βιβλίο τους στις Παράξενες Μέρες. Ο 7ος διεθνής διαγωνισμός διηγήματος (σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr συγκεντρώνει και αυτή τη χρονιά συμμετοχές από την Ελλάδα (ελληνικό τμήμα) αλλά και πολλές χώρες του κόσμου (διεθνές/αγγλόφωνο τμήμα). Η προθεσμία υποβολής διηγημάτων λήγει στις 20 Ιουνίου. Θέμα του διαγωνισμού: Παράξενοι έρωτες. Δεν είναι λίγα αυτά που έχουμε καταφέρει αλλά ελπίζουμε τα χρόνια που έρχονται να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερα. Και πάνω απ’ όλα να συνεχίσουμε να τυπώνουμε βιβλία που αγαπάμε και να δίνουμε μια ευκαιρία σε ανθρώπους που αξίζει να γνωρίσετε τα κείμενά τους.

Πέρυσι ξεκινήσαμε τους διαγωνισμούς με τοπικό χρώμα και φέτος παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο από τη σειρά Παράξενες Πόλεις. Είναι η συλλογή Παράξενες Μέρες στη Θεσσαλονίκη που θα παρουσιαστεί στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (όπου συμμετέχουμε για πρώτη φορά) και στη Ζώγια στις 11 και 12 Μαΐου αντίστοιχα.

 

Δημιουργήσαμε τη σειρά των διαγωνισμών «Παράξενες Πόλεις» για να αναδείξουμε συγγραφείς από μια συγκεκριμένη κάθε φορά πόλη. Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη με την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη έχει να μας προσφέρει πολλές σημαντικές και ιδιαίτερες νέες «φωνές» στη λογοτεχνία. Συλλέξαμε διηγήματα με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης από ανθρώπους που ζουν στην πόλη ή κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό, επιλέγοντας τα καλύτερα διηγήματα δημιουργήσαμε μια συλλογή που είναι αφιερωμένη αλλά και αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

Μια συλλογή διηγημάτων με την οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και νέες λογοτεχνικές φωνές –όπως γίνεται πάντα με τους διαγωνισμούς μας – που προέρχονται από την πόλη ή έχουν ζήσει εδώ αρκετά για να προσθέσουν τη λογοτεχνική τους ματιά και γραφή αφηγούμενοι κάτι από τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, η συλλογή είναι πράγματι γεμάτη από κείμενα ταλαντούχων ανθρώπων που πέρα από ωραία διηγήματα μας δίνουν κάτι περισσότερο: εικόνες της πόλης όπως τις αποτυπώνει ένας ευαίσθητος δέκτης, σήμερα. Παρόλο που το παρελθόν διεκδικεί το δικό του χώρο σε πολλές αφηγήσεις, η αίσθηση που κυρίως αποκομίζει ο αναγνώστης είναι εκείνη μιας σύγχρονης πόλης, τούτες τις μέρες που ζούμε, στην Ελλάδα της ατέλειωτης κρίσης, αλλά ταυτόχρονα της πόλης που συνεχίζει να ελπίζει και ονειρεύεται.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βιβλίο, είμαστε τυχεροί που «συναντηθήκαμε» με δεκαοχτώ εξαιρετικές λογοτεχνικές φωνές, είμαστε ευτυχισμένοι που σήμερα, εδώ, δίνουμε όσο μας επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις το λογοτεχνικό στίγμα της πρώτης μας αγαπημένης πόλης.

Συγγραφείς και διηγήματα:

Εύη Μίνου: Οι αληθινά ψεύτικες ιστορίες της Κάτω Τούμπας
Χριστόδουλος Λιτζερίνος: Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ξέπνοο χαμόγελο
Χρήστος Καραντωνίου: Τρεις συλλαβές όλα άλφα
Τάσος Βαλμάς: Στον κήπο του καλού
Δέσποινα Γραμματικού: Είμαι η πόλη
Κατερίνα Θεμελάκη: Ανεξιχνίαστη σύγχυση
Σταμάτης Μπεκιάρης: Η ομολογία της καρυδιάς
Φώτης Μηκερόζής: Παράξενος καιρός το χινόπωρο στη Σαλονίκη
Νικόλαος Βαβδινούδης: Γυάλινη σφαίρα
Κωνσταντίνος Αυγερινάκης: Ξεσαλονίκη
Μιχάλης Μακόγλου: Μαγική πόλη
Μάνος Αποστολίδης: Θεσσαλονίκη σκοτάδι
Αγαμέμνων Μπάνος: Ο επόμενος
Όλγα Ιωαννίδου: Το νόμισμα
Ιωάννα Ντορμούση: Κόκκινα λόγια στο μαντήλι
Ιωάννα Χατζημιχαήλ: Θεσσαλονίκη
Στράτος Κιαπίδης: Χαμένη αγκαλιά

 

Marianna says: «Περισσότερες πληροφορίες για τις τόσο ενδιαφέρουσες δράσεις των εκδόσεων Παράξενες Μέρες θα βρεις στην ιστοσελίδα τους, καθώς και στη σελίδα τους στο Facebook».