Οικολογία μόνο στα…λόγια;

Camille Delcour

Έχω αποφασίσει ότι όλα τα άρθρα και τα κείμενα που θα γράφω θα παρουσιάζουν καινοτομίες και θετικές ειδήσεις. Είναι τόσοι εκείνοι που ασχολούνται με τα «κακώς κείμενα», γιατί να είμαι μία ακόμα αγγελιοφόρος άσχημων ειδήσεων; Παρόλα αυτά, αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την οικολογία πρέπει να γνωρίζεις ποιες παγίδες μπορείς να συναντήσεις. Γι’αυτό θα τις αναφέρω, ώστε να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και να αποφύγουμε τα δυσάρεστα.

Camille Delcour

Πολλές επιχειρήσεις, λοιπόν, προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με μία «οικολογική» ταμπέλα. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή και για την ακρίβεια ποιος και γιατί;

Ο οικολόγος
Όλοι είχαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας την άσχημη εμπειρία να συνειδητοποιούμε ότι κάποια ζητήματα που θεωρούσαμε δεδομένα τελικά δεν ισχύουν. Κάποτε ενθουσιαζόμουν αμέσως με όσους έδειχναν ότι μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις, επιθυμίες και προβληματισμούς με μένα. Σήμερα προσέχω. Γιατί; Γιατί όταν κάποιος μου λέει: «Ε ναι! Προσέχω το περιβάλλον πάρα πολύ» και πέντε λεπτά αργότερα, αφού μπούμε όλοι στα αμάξια μας, τον βλέπω να πετάει σκουπίδι από το παράθυρο, δε με πείθει! Αυτό δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε δείγμα εξυπνάδας. Είναι απλά ανευθυνότητα!

Ποιος είναι, λοιπόν, οικολόγος; Δεν είναι κάποιος αποκλειστικά χορτοφάγος, χίπις, κάποιος που θέλει να γυρίσουμε χρόνια πίσω. Αυτά είναι ακραία παραδείγματα. Οικολόγος είναι ο καθένας, δεν έχει συγκεκριμένη δραστηριότητα και δεν είναι εξωγήινος. Οικολόγος είναι αυτός που πολύ απλά: μαζεύει τα σκουπίδια του, όπου και να είναι, δηλαδή αν περάσει από κάπου θα φύγει και δε φαίνεται ότι πέρασε ποτέ, καταναλώνει με σεβασμό το ρεύμα και το νερό, μειώνει τα απορρίμματα του γιατί όπου μπορεί ανακυκλώνει, επαναχρησιμοποιεί. Σέβεται τους τόπους που επισκέπτεται και έχει πάντα στο νου του, υποσυνείδητα, να μην έχει κακή επίδραση στο περιβάλλον στον οποίο ζει και εργάζεται. Ο οικολόγος δεν μένει υποχρεωτικά σε ενεργειακό σπίτι γιατί είναι ακόμα μία πολυτέλεια αλλά στο σπίτι του, όπου μπορεί το μετατρέπει σε πράσινο σπίτι: αποφεύγει το πολύ πλαστικό, προτιμάει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, εργαλεία εξοικονόμησης νερού. Πώς; Ενημερώνεται, μαθαίνει και γνωρίζει τι αγοράζει και τι καταναλώνει.

Η οικολογική εταιρεία
Ερευνώ πολύ τις πράσινες επιχειρήσεις για να ανακαλύψω καινοτομίες που κρύβει η Ελλάδα και συναντώ συχνά ενδιαφέροντες ανθρώπους και οργανώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα που με απογοητεύουν: Πριν δύο χρόνια είχα επισκεφτεί μία έκθεση οικολογικών προϊόντων όπου σε μία μεγάλη γωνία είδα ένα σταντ με πολλά φωσφοριζέ χρώματα. Μου έκανε εντύπωση, αναρωτήθηκα πόσο οικολογικά μπορεί να είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Έτσι λοιπόν ρώτησα τον άνθρωπο που τα πουλούσε και μου απάντησε με ύφος: «δε βλέπεις, σφουγγάρια πουλάω κυρία μου, σφουγγάρια» (τα ίδια βλέπω στα σούπερ μάρκετ), επιμένω «και γιατί είναι οικολογικά;» η απάντηση ήταν φοβερή: «γιατί με το σφουγγάρι αυτό κάνεις οικονομία νερού».

Μία οικολογική εταιρεία δεν πουλάει μόνο προϊόντα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Δεν αρκεί αυτό για να λέγεται οικολογική. Πρέπει τα προϊόντα να έχουν το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα, οι υπάλληλοι να έχουν οικολογική συνείδηση, οι διαδικασίες να έχουν εξεταστεί για το πόσο επηρεάζουν το περιβάλλον και πάλι δεν αρκεί.

Όπως μου έμαθαν στο πανεπιστήμιο, μία επιχείρηση, είναι ένας οργανισμός ο οποίος μέσω της παραγωγής προϊόντων/υπηρεσίων συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Η οικολογική επιχείρηση βοηθά όχι μόνο στην ανάπτυξη της κοινωνίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, με όποιον τρόπο μπορεί: προώθηση, εκπαίδευση, ανακύκλωση, ενημέρωση, δράση. Κάθε βήμα είναι κέρδος για το περιβάλλον.

Όλοι συμβάλουμε στην οικολογία έχοντας απλά μία ανθρώπινη και σωστή συμπεριφορά παντού και πάντα. Και για να μην πέσουμε σε παγίδες ενημερωνόμαστε και απαιτούμε. Το σημαντικό είναι να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες είναι όσο οικολογικές γίνεται. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για άγνοια, πρέπει να γνωρίζουμε, πρέπει να μαθαίνουμε, να ενημερωνόμαστε για να καταναλώνουμε καλύτερα. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό ρόλο: Να επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξη. Έχουμε μία αποστολή για τους απογόνους μας: Να ξεκαθαρίσουμε τον τόπο.

Photo Credits:
Ecologist with Bluebells, από Corbis image database
Photographer:Monty Rakusen
Credit:© Monty Rakusen/cultura/Corbis
Licence Type:Royalty-Free (RF)