Όλα είναι πιθανά την Ώρα του… Διαβόλου

Ιωάννα Δανδέλια

Σε τι πιστεύουμε όταν κάτι φαίνεται ακατόρθωτο; Πότε τα όνειρα γίνονται κομμάτι της πραγματικότητας που ζούμε; Με ένα κείμενο για άλλους προκλητικό, για άλλους προφητικό και για τους περισσότερους «απολογητικό», ο Φερνάντο Πεσσόα σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Διαβόλου. Στέκεται μπροστά μας με ιδιότητες ανθρώπινες, γεμάτος από ανασφάλειες, λύπη, απογοήτευση και ταυτόχρονα εγωισμό.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο Διάβολος είναι ο πρωταγωνιστής, είναι ένας ήρωας διαφορετικός από όλους τους άλλους. Ο Πεσσόα καταφέρνει να τον κάνει συμπαθή, ίσως και στα όρια μιας αδικίας που έχει καταδικαστεί να βιώνει από τότε που στις συνειδήσεις των ανθρώπων κάθε θρησκευτικής λατρείας ταυτίστηκε με το απόλυτο κακό.

Η ατμόσφαιρα του έργου θυμίζει μυσταγωγία, αγγίζει τα όρια του ονειρικού. Το σκηνικό, τα φώτα και η επιλογή της μουσικής της παράστασης ντύνουν το κείμενο και πλαισιώνουν τις ερμηνείες του Γιώργου Χρανιώτη και της Ευγενίας Σαμαρά. Ο Γιώργος Χρανιώτης πετυχαίνει, με μια ερμηνεία που προσεγγίζει έναν δομημένο και ταυτόχρονα λυρικό μονόλογο, να ξεδιπλώσει μπροστά στους θεατές έναν περίπλοκο, σχεδόν ακατανόητο χαρακτήρα. Τα ερωτήματα που γεννά η παράσταση σε όποιον την παρακολουθήσει είναι πολλά. Η φύση των θρησκειών και τα σύμβολα τους, η ανάγκη να πιστεύουμε σε αυτά, η απόσταση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Κάθε ερώτηση, κάθε απάντηση είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας που ζούμε.

Στην πορτογαλική παράδοση η ώρα του Διαβόλου αποδίδεται στην  ώρα που ο Διάβολος σφραγίζει με την παρουσία του τη μοίρα των ανθρώπων. Για τον Φερνάντο Πεσσόα η εμφάνιση του αυτή παίρνει τη μορφή της αιφνίδιας εισβολής του στην ζωή μιας συνηθισμένης γυναίκας. Συνομιλεί μαζί της, για την πίστη, τον άνθρωπο, τον πόθο, την άρνηση, τη λογική και το όνειρο. Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές του Διαβόλου είναι το κοινό, ο κάθε θεατής και ταυτόχρονα όλοι όσοι τον έχουν κατα καιρούς κατηγορήσει ή εμπνευστεί από αυτόν.

Ο Γιώργος Χρανιώτης ερμηνεύει το Διάβολο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γρηγόρη Αποστολόπουλου. Στο ρόλο της Μαρίας, η Ευγενία Σαμαρά, υποδηλώνει με τη στάση και το λόγο της το ανθρώπινο πάθος και φόβο. Στην πρεμιέρα της παράστασης που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αριστοτέλειον, οι θεατές απόλαυσαν επί σκηνής τους δύο ταλαντούχους ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να αποδώσουν το κείμενο του σπουδαίου Πορτογάλου δημουργού.

Οι ρόλοι δεν είναι πάντα διακριτοί σε ένα παιχνίδι εξουσίας, ειδικά ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, πόσο μάλλον ανάμεσα στο Διάβολο και μια Γυναίκα. Αυτή την ώρα όμως, μια νύχτα με γεμάτο φεγγάρι, όλα επιτρέπονται και όλα είναι πιθανά… την Ώρα του Διαβόλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Χορογραφίες: Σταύρος Βαρούσης

Σκηνικά: Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Κοστούμια: Χιονίδης Man kind

Φωτισμοί: Αντώνης Σκορδίτης

Visuals: Κωνσταντίνος Πάσχος, Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Αγγελακοπούλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας

Σχεδιασμός αφίσας: Νικόλας Μουστάκας

Παραγωγή: DADA ART & ΘΕΑ.ΜΑ.

*Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας (από τη Fan Page του Θεάτρου Αριστοτέλειον).