Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα | Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια φάτσα;

Αλέξης Αντωνιάδης

Χρόνια μας πολλά, αδέρφια! Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη σε εμάς, το ισχυρό φύλο που ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, που καταπιέζουμε τις γυναίκες ή δεν τις αφήνουμε να ανελιχθούν σε θέσεις ισχύος και δεν τις βοηθάμε καθόλου στις δουλειές του σπιτιού. Σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα παραπάνω στερεότυπα.

Αλέξης Αντωνιάδης

Όλοι οι άνδρες είναι γουρούνια. Και όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια φάτσα. Επιπλέον, είναι κομπλεξικοί, φαλλοκράτες, σεξιστές. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι κολλητοί τους, η μπάλα, το σεξ από την πρώτη βραδιά, οι γκόμενες και το πώς θα πατήσουν επί πτωμάτων για να πάρουν τη θέση από τη δουλειά και να περιθωριοποιήσουν την καινούργια συνάδελφο. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στερεότυπα και τις άδικες –πολλές φορές- προκαταλήψεις που φορτώνουν την καμπούρα μας, επί σειρά ετών.

Την ίδια στιγμή, οι κυρίες που μας κατηγορούν για όλα τα παραπάνω, αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν, να πατήσουν γερά πάνω στα Manolo τους, να μας την πέσουν, να μας κεράσουν ποτά, να μας ευνουχίσουν περισσότερο και από τις μαμάδες μας και να καταλήξουν στο ότι «άνδρες δεν υπάρχουν πια».

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ζούμε σε ένα παράδοξο κόσμο, παραδέχομαι πως οι ρόλοι έχουν χαθεί κάπου στη μετάφραση και στις αδυσώπητες καθημερινές υποχρεώσεις. Αλλά όπως οι γυναίκες –καλώς- διεκδίκησαν το δικαίωμά τους για ισότιμη μεταχείριση και την εξάλειψη των στερεοτύπων, ήρθε η σειρά μας να κάνουμε το ίδιο.

Η παγκόσμια ημέρα του άνδρα μάς δίνει αυτή την αφορμή. Ο θεσμός, καθιερώθηκε μόλις το 1999 στο Trinidad, αν και το ζήτημα της καθιέρωσης μιας αντίστοιχης μέρας είχε τεθεί από τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα, το 1968, ο αμερικανός δημοσιογράφος John P. Harris είχε υπογραμμίσει την έλλειψη ισορροπίας, καθώς οι εργάτριες είχαν τη δική τους αφιερωμένη μέρα, σε αντίθεση με τους εργάτες.

Στόχος της παγκόσμιας ημέρας, που εορτάζεται σε περισσότερες από 60 χώρες, είναι να τεθεί το ζήτημα του ρόλου των ανδρών. Να προβληθούν οι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν αξιοπρεπώς τη ζωή τους, να τονιστεί η θετική συνεισφορά τους στην κοινωνία, την οικογένεια, το περιβάλλον. Να υπογραμμιστούν οι φυλετικές διακρίσεις εις βάρος τους.
Γι’ αυτό, λοιπόν, χρόνια πολλά σε όλους αυτούς τους άνδρες που κάνουν καθημερινά θυσίες, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως σύζυγοι, είτε ως πατέρες.

publiSHIT says: «Η παγκόσμια ημέρα του άνδρα έχει ιστοσελίδα και fan page στο Facebook. Μπες, μάθε, κοινοποίησε»!