Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ! Έρχεται και στη Θεσσαλονίκη!

Αλεξάνδρα Καλέτσαρη

H UNESCO ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι, καθώς συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.

Αλεξάνδρα ΚαλέτσαρηΔιοργανώτρια - Συντονίστρια μουσικών εκδηλώσεων / τζαζ φεστιβάλ
(Πολιτιστική Διαχείριση - Επικοινωνία - Δημ. Σχέσεις)

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές».

Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».

Η Διεθνής ημέρα της jazz συγκεντρώνει κοινότητες, σχολεία, καλλιτέχνες και λάτρεις της jazz μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια γιορτή ώστε να μάθουν τις ρίζες, την ιστορία της και πως επηρέασε όλα τα μεταγενέστερα είδη της μουσικής.
Στόχος αυτής της μέρας είναι η ευαισθητοποίηση για τη μουσική, η ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο, η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

Κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου η διεθνής αυτή γιορτή έχει αναγνωριστεί για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την έλλειψη διακρίσεων, την προώθηση της ελευθερίας, της έκφρασης, της ισότητας των δυο φύλων, την ενίσχυση του ρόλου της νεολαίας, τη θέσπιση της κοινωνικής αλλαγής.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012, με δύο μεγάλες συναυλίες: μία τα ξημερώματα, στην πλατεία Κονγκό της Νέας Ορλεάνης, που είναι και η γενέτειρα του ιδιώματος, και μία το σούρουπο, στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την πόλη που παραμένει η Μέκκα της τζαζ (είχε προηγηθεί μία τρίτη συναυλία, προαναγγελία της γιορτής, στο Παρίσι, έδρα της UNESCO και πόλη με μεγάλη παράδοση στην τζαζ).

Η τζαζ δεν έχει γεωγραφικά όρια. «Αν και γεννήθηκε στις Η.Π.Α., ανήκει σε όλο τον κόσμο» αναφέρει στο μήνυμά της η UNESCO.

Δεν έχει, όμως, ούτε μουσικά όρια: βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό «ακροβατεί» ανάμεσα στην αυστηρή αρμονία και τη δημιουργική παραλλαγή.

«Τα χαρακτηριστικά της αυτά την κατέστησαν δύναμη θετικής κοινωνικής αλλαγής μέσα στην ιστορία. Και συνεχίζει και σήμερα. Έγινε η φωνή που υψώθηκε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Αυτή η μουσική μιλάει τη γλώσσα της ελευθερίας, σημαντική για όλους τους πολιτισμούς. Γι’ αυτό και η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ Μουσικής» αναφέρεται στο μήνυμα του οργανισμού.

«Η τζαζ ενώνει τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς και τον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμά μας» καταλήγει.

Quotes

 «Η μουσική, μέσα στον χρόνο, έχει αποδείξει πως είναι ένα ισχυρό όχημα επικοινωνίας», διακήρυξη UNESCO.

«Σε αυτούς τους καιρούς της αλλαγής και της αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε το πνεύμα της τζαζ, περισσότερο από ποτέ, να φέρει τους ανθρώπους μαζί, να γαλουχήσει την ελευθερία και τον διάλογο. Στην ουσία, τζαζ είναι η μουσική της ειρήνης, είναι  τόσο σημαντική για την καταπολέμηση των νέων μορφών του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεωv Όταν πηγάζει από την ανάμειξη μουσικής διαφορετικών πολιτισμών και δημιουργεί μια αρμονική έκφραση που απευθύνεται σε διαφορετικούς πολιτισμούς, η προσέγγιση είναι πλήρης. Η τζαζ είναι το παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Η τζαζ είναι ένα μοναδικό είδος μουσικής που δημιουργήθηκε στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχει τις ρίζες της στην Αφρική και αναμειγνύει τις μουσικές παραδόσεις της Αφρικής και της Ευρώπης. Αψηφώντας τους προσδιορισμούς, η τζαζ μιλάει πολλές γλώσσες και έχει γίνει μια ενωτική δύναμη για τους θιασώτες της, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνικής προέλευσης» – Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια UNESCO.

 «Η τζαζ μιλάει για τη ζωή»– Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«H Jazz είναι ο ήχος ενός χαμένου χτύπου της καρδιάς, της κομμένης αναπνοής, ενός ξαφνικού χαμόγελου»- Μάιλς Ντέιβις.

Marianna says: «Η Αλεξάνδρα Καλετσάρη είναι  Μέλος του Ομίλου για την Unesco Tεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες & την Ειρήνη στα Βαλκάνια και ετοιμάζει κάτι πολύ δυνατό για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ στη Θεσσαλονίκη. Θα σου έχουμε νέα σύντομα γι’ αυτό»!