Παραλήρημα Παρασκευής Vol.1 | «Εσύ με τι ασχολείσαι;»

Αναστασία Μπούφτα

Μια ερώτηση που τα τελευταία χρόνια με ταλαιπωρεί όσο τίποτα άλλο! Για να το εξηγήσω πιο καλά, ο διάλογος που ξεκινάει με αυτή την ερώτηση πάει κάπως έτσι:

-Με τι ασχολείσαι;
-Φτιάχνω ρούχα.
-Α, δηλαδή είσαι μοδίστρα;
-Εεεε, όχι ακριβώς.
-Α, είσαι σχεδιάστρια μόδας;
-Ούτε αυτό ακριβώς.
-Ε, τότε τι κάνεις;
-Βασικά, αρχιτεκτονική έχω σπουδάσει!

Αναστασία Μπούφτα MAnnequin Collection Designer https://www.etsy.com/shop/TheMAnnequin

 


Και κάπως έτσι ξεκινάει άλλη μια κρίση ταυτότητας! Είμαι η Αναστασία (για τους φίλους Νατάσα, Μπουφτάκι ή και κοντή καμιά φορά) και ασχολούμαι με το σχέδιο και την κατασκευή της σειράς Mannequin. Οι σπουδές μου ήταν πάνω στην αρχιτεκτονική, αλλά τελικά με κέρδισε η μόδα. (Τι κλισέ!) Δε δηλώνω σχεδιάστρια μόδας γιατί πολύ απλά δεν νιώθω άνετα με την ιδέα να διεκδικήσω έναν τίτλο που δεν έχω κερδίσει. (Όχι ότι το «χαρτί» και η ιδιότητα συμβαδίζουν ντε και καλά, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα)

Οπότε, τι δηλώνω;
«Φτιάχνω ωραίες μαλακές μακέτες σε κλίμακα 1:1!»

Για τους αρχιτέκτονες η μακέτα είναι αυτό το ωραίο μικρό κτιριάκι από χαρτόνι, ή ξύλο, ή πλέξι γκλας ή οποιοδήποτε άλλο υλικό και αποτελεί έναν τρόπο παρουσίασης της ιδέας τους. Αυτό κάνω κι εγώ για να παρουσιάσω τις ιδέες μου, σχεδιάζω, κόβω και ενώνω τα κομμάτια του υφάσματος, όπως έκανα και με τις μακέτες. (Και μου μένει και το ρουχαλάκι!)

Η διαδικασία πραγματικά είναι η ίδια, το μόνο που αλλάζει είναι τα υλικά. Έχει τις ίδιες δυσκολίες, αλλά μου προσφέρει την ίδια ικανοποίηση, ίσως και παραπάνω γιατί κάθε ρούχο είναι ένα έργο ολοκληρωμένο, όπως το φαντάστηκα. (Ενώ η μακέτα, εδώ που τα λέμε, απέχει πολύ από το ολοκληρωμένο έργο). Το ακόμα καλύτερο είναι ότι τις «μαλακές μακέτες» μου μπορώ να τις φτιάχνω και να τις μοιράζομαι με πολύ μεγαλύτερο κοινό απ’ ότι τις άλλες, τις κανονικές!

Κι αν αναρωτιέστε «Γιατί όλο αυτό το παραλήρημα;» Πολύ απλά για να σας πω: «Μη φοβάστε, ξέρω τι κάνω. Κι αν οι απλές μου μακέτες ήταν καλές (όσο ψώνιο κι αν φαίνομαι, ήταν), αυτές θα είναι ακόμα καλύτερες!»

Υ.Γ. Μη με κρίνετε από το γραπτό μου λόγο, η έκθεση ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου.

 

Marianna says: «Το Παραλήρημα επιστρέφει την επόμενη Παρασκευή. Έως τότε,  δες τη MAnnequin Collection σε Facebook,  Instagram αλλά και στο Etsy και εμπνεύσου! Αν θέλεις να μοιραστείς την ιστορία σου ή να γράψεις για κάτι που απασχολεί, σε περιμένω εδώ»