Πράσινο σπίτι, καθαρή ατμόσφαιρα!

Camille Delcour

 Χρησιμοποιείτε αποσμητικό χώρου και αναρωτιέστε «πώς μπορώ να βρω μία βιολογική λύση για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα του σπιτιού, που να μου επιτρέπει να κάνω οικονομία, αλλά και να έχω ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον»; Ένα σπίτι μπορεί να είναι κάποιες φορές πολύ πιο μολυσμένο από το εξωτερικό αέρα: συσκευές, προϊόντα καθαρισμού, έπιπλα…όλα αυτά ρυπαίνουν το χώρο μας. Μία ενδιαφέρουσα και πραγματικά φυσική λύση είναι…πράσινη!

Camille Delcour

Ο αέρας του σπιτιού μας είναι συνεχώς μολυσμένος, εξαιτίας διάφορων τοξικών πτητικών ενώσεων (ΠΟΕ), οι οποίες εκπέμπονται από επικαλύψεις ή προϊόντα καθημερινής χρήσης τα οποία διαχέονται στο εσωτερικό αέρα. Οι ΠΟΕ είναι είτε αέρια ή ατμοί στην ατμόσφαιρα, πάντα αποτελούνται από άνθρακα κι άλλα στοιχεία, όπως το υδρογόνο, αλογόνα, οξυγόνο, κτλ. Μπορεί να προέρχονται είτε από ανθρώπινα αίτια (διύλιση, εξάτμιση των οργανικών διαλυτών), είτε από φυσικά (εκπομπές από τα φυτά).

Έτσι, λοιπόν, οι ρύποι δημιουργούνται πολύ συχνά κυρίως από τα προϊόντα οικιακής χρήσης: τα νέα έπιπλα, οικοδομικά υλικά ή συσκευές που καίνε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με διάφορες επιπτώσεις (από έναν απλό πονόλαιμο μέχρι διαταραχές στο γαστρεντερικό σωλήνα ή στο αναπνευστικό σύστημα).

Μια λύση για να απαλλαγούμε από τις ΠΟΕ είναι ο τακτικός αερισμός του χώρους μας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ειδικά φυτά, τα οποία μας «προστατεύουν» από τέτοιου είδους μολύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι όπως και για έναν κήπο ή μπαλκόνι, η σωστή τοποθέτηση τους είναι πάρα πολύ σημαντική για την απόδοση και εξέλιξή τους.

Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum)
Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, χρειάζεται έντονο φως, χωρίς υπερβολική έκθεση στον ήλιο και αραιότερο πότισμα το χειμώνα. Το καλοκαίρι μπορεί να βγει και έξω.

Φίκος
Ο κυνηγός της φορμαλδεΰδης: μέσα σε μία μέρα μπορεί να διώξει περίπου 50% της ουσίας, η οποία βρίσκεται σε χάρτινες συσκευασίες, κόλλα χαλιού και σε ρούχα που έχουν υποστεί στεγνό καθάρισμα.

Ζέρμπερα
Ιδανική για να προσθέσουμε χρώμα στο σπίτι (είναι σαν μεγάλη μαργαρίτα και παρόλο που χρειάζεται πολύ φως, μπορείτε να την τοποθετήσετε όπου θέλετε μέσα στο σπίτι).

Κισσός
Ο «εχθρός» του βενζόλιου και του πλαστικού (εξαλείφει το 90% των ουσιών σε ένα χώρο). Ο Κισσός είναι ένα εύκολο φυτό που χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες και είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων.

Σανσεβιέρια (Sansevieria)
Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε καπνιστές, καθώς τα φύλλα της απορροφούν τοξικά αέρια, όπως το τριχλωροαιθυλένιο. Διατηρείται εύκολα και αν ξεχάστε μια μέρα το πότισμα δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, αρκεί να έχει φως από ένα παράθυρο.

Υπάρχουν ολόκληρες έρευνες (π.χ. της NASA το 1989) που έχουν γίνει για τα εσωτερικά φυτά που «καθαρίζουν» το σπίτι μας (η λίστα μπορεί να έχει έκταση βιβλίου). Σε κάποια από αυτά, μάλιστα, έχουν αποδοθεί και «μαγικές» ιδιότητες. Για παράδειγμα, η Ντιφενμπάχια-Dieffenbachia «Camilla», με βραζιλιάνικη καταγωγή, είναι γνωστή ως το φυτό που απομακρύνει το «κακό πνεύμα» και το «μάτι του διαβόλου».

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε χωρίς να χρησιμοποιούμε χημικά προϊόντα, να καταπολεμήσουμε ένα ποσοστό της καθημερινής μας ρύπανσης, τοποθετώντας σε στρατηγικές θέσεις φυτά εσωτερικού χώρου. Σας προτείνω επίσης και τα εξής: Πόθος χρυσός, Σπαθίφυλλο, Αγλαόνεμα, Χαμαιδορέα, Φιλόδενδρο, Δράκαινα, Φίκος Μπέντζαμιν, Χρυσάνθεμο, Κόκκινος Κισσός Χόγια, Ασπάραγγος, Τηλέγραφος.

Για να γνωρίσετε περισσότερες επιλογές μπορείτε να πατήσετε εδώ και εδώ

Photo Credit
Chlorophytum comosum
Credit:© Image Source/Corbis
Φίκος
Credit:© Daniel Grill/Tetra Images/Corbis
Ζέρμπερα
Credit:© Georgianna Lane/Garden Photo World/Corbis
Σανσεβιέρια
http://photopin.com/search/sansevieria-indoor
Ντιφενμπάχια-Dieffenbachia ‘Camilla’
Credit:© TONY MOOW/amanaimages/Corbis