Ρατσιστικός παραλογισμός υπαλλήλου

 

Brikena Gishto

Την Τετάρτη 11/10 συνέβη κάτι που με στενοχώρησε πολύ, όμως μου υπενθύμισε πως είμαστε εδώ για να χτίζουμε εμείς την κοινωνία μας, μία κοινωνία που δε θα διαχωρίζει τους ανθρώπους. Γι’ αυτό έφτιαξα ένα video στο οποίο εξιστορώ την εμπειρία μου:

Brikena GishtoΗθοποιός, σκηνοθέτις, δημιουργός του καναλιού "Hand Stories"https://www.youtube.com/channel/UCsP5EujgCYoOw8ttKlwAM0Q

 

Διερμηνεία: Konstantina Papageorgiou
Φωνή: Brikena Gishto

Τα λόγια που ακούτε και βλέπετε είναι τα εξής:

Καλησπέρα. Είμαι η Μπρικένα από το Hand Stories. Με συγχωρείτε για το πρόχειρο βίντεο, αλλά δεν μπορούσα να περιμένω. Συνέβη κάτι σήμερα το οποίο ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας, ένιωθα την υποχρέωση δηλαδή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι είναι και παγκόσμια μέρα κοριτσιού σήμερα, δεν μπορούσα να μη δημοσιοποιήσω αυτό που συνέβη για το οποίο αισθάνομαι πολύ περήφανη, στενοχωρημένη μεν, αλλά περήφανη για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σήμερα το πρωί λοιπόν είχα πάει στην τράπεζα για μία εκκρεμότητα και ενώ περίμενα, άκουσα από έναν υπάλληλο που εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούσε έναν άλλο πελάτη μία συζήτηση που με έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση.

Προφανέστατα εξωθούμενος από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ο υπάλληλος της τράπεζας στη συζήτηση που είχε με τον πελάτη προέβη σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, τα λόγια του ήταν «Η Ελλάδα των πούστηδων, των λεσβιών και των μεταναστών. Πώς μας καταντήσανε;».

Ακούγοντάς τα, θίχτηκα βαθιά ως μέλος μιας κοινωνίας και θα θιγόμουν ακόμα κι αν δεν ανήκα στην κατηγορία του μετανάστη. Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Σκεφτόμουν για πάρα πολύ ώρα τι μπορούσα να του πω, να ζητούσα το όνομά του, να έκανα παράπονα στη διεύθυνση, να ανέφερα ότι προσβλήθηκα πρωτίστως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως μετανάστης. Τέλος πάντων δεν έκανα τίποτα από αυτά, έκλεισα για ακόμη μία φορά το στόμα μου, εξυπηρετήθηκα από διαφορετικό υπάλληλο και αποχώρησα από την τράπεζα.

Στη διαδρομή προς το σπίτι μου, τα λόγια του υπαλλήλου επανέρχονταν ξανά και ξανά στη σκέψη μου και δεν μπορούσα να ηρεμήσω. Τηλεφώνησα στη δικηγόρο μου και ενημερώθηκα σχετικά με το θέμα. «Υπάρχει ο αντιρατσιστικός νόμος. Προέβη σε ποινικό αδίκημα», μου απάντησε.

Επέστρεψα στην τράπεζα προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Περίμενα στην ουρά για να ζητήσω τα στοιχεία του εν λόγω υπαλλήλου με σκοπό να αναφέρω το περιστατικό στη διεύθυνση. Ο υπάλληλος αυτός αρνήθηκε να μου δώσει τα στοιχεία του και δήθεν ξαφνιασμένος προέβη στο συνηθισμένο επιχείρημα «Πλάκα έκανα, είναι δυνατόν να προσβλήθηκες; Ξέρεις πόσους φίλους Αλβανούς έχω εγώ;». Του είπα πως δε με ενδιέφερε η επιχειρηματολογία του, τον άφησα πίσω μου και ενημέρωσα τη διεύθυνση για το περιστατικό, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με διαβεβαίωσε πως θα ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καμία κοινωνία δεν πρέπει να ανέχεται τη ρατσιστική ρητορική και τους ανθρώπους που μισούν αυτό που δεν είναι οι ίδιοι. Κατά το παρελθόν, πολλές κοινωνικές ομάδες απομονώθηκαν, εκβιάστηκαν ή ακόμα υπέστησαν βαρύτατες ψυχικές και σωματικές βλάβες. Επειδή απλά κάποιος δεν ενέκρινε τον τρόπο ζωής τους• επειδή κάποιος αποφάσισε ότι ο διπλανός του πρέπει να σκέφτεται, να ενεργεί ή να ζει, όπως ο ίδιος. Ας καλλιεργηθούμε και ας ενεργήσουμε για να μπορούμε να χτίσουμε μία κοινωνία που δε θα διαχωρίζει τους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ.

Marianna says: «Μπορείς να παρακολουθείς το κανάλι της Μπικένας στο Facebook Hand Stories, στο YouTube ή και να της στείλεις e-mail στο: gslhandstories@gmail.com. Αν θέλεις να  γράψεις κι εσύ την άποψή σου για ένα θέμα που σε απασχολεί και πρέπει να μοιραστείς μαζί μας, σε περιμένω στην Αίθουσα Σύνταξης».