Στέλιος Λέρης | Ο δημιουργός της «Αποπροσωποίησης» σε μια συνέντευξη λίγο πριν την έναρξη του Locus 17 |a

Μία εκ των εννέα ταινιών που θα προβληθούν στο μη-φεστιβαλικό δρώμενο Locus 17 | a είναι η «Αποπροσωποίηση» ή “Depersonalize”! Πρόκειται για μία ταινία μυθοπλασίας με στοιχεία horror και πειραματικού κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ο δημιουργός της Στέλιος Λέρης, λίγο πριν την προβολή, μας συστήνεται.

 

Διαβάζω πως έχει εμπνευστεί απ’ την ταινία Tarnation του Jonath Caouette. Θα ήθελα να θυμηθείς σκέψεις και συναισθήματά σου όταν την παρακολούθησες πρώτη φορά.

Mου είχε μείνει η περιγραφή  της Αποπροσωποίησης μέσα στο Ντοκιμαντέρ. Σε όλη την ταινία βλέπουμε αυτήν τη ρευστή αγχωτική ονειρική εμπειρία έτσι όπως την ζει εκείνος στην πραγματική του ζωή. Αλλά την περιγράφει στο τέλος σαν ένα όνειρο ξυπνήματος (“waking dream”) το οποίο βγάζει νόημα μόνο για μια στιγμή και μετά εξαφανίζεται.

Τι σημαίνει για εσένα Αποπροσωποίηση και πόσο χαρακτηρίζει τη γενιά των σημερινών εικοσάρηδων;

Η Αποπροσωποίηση ή Depersonalize disorter είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο για να το βιώσεις. Ωστόσο, όλοι λίγο-πολύ έχουμε νιώσει το συναίσθημα να χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και του εαυτού μας και να θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλα είναι ένα  περίεργο όνειρο.

«Μία ταινία με στοιχεία horror και πειραματικού κινηματογράφου»: μπορείς να μας αποκαλύψεις κάποια στοιχεία της υπόθεσης;

Η ταινία βασίζεται σε δύο στοιχεία: στο horror story όπου ένας άνδρας ανακαλύπτει ότι παρακολουθείται στο ίδιο του το σπίτι και το πειραματικό. Πειραματικό, ως προς την έννοια ότι προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε την Αποπροσωποίηση ως μια χαοτική ψυχεδελική εμπειρία.

Έχουν το δικό τους κοινό οι πειραματικές ταινίες στην Ελλάδα; Πώς κρίνεις την απήχηση που έχουν;

Υπάρχει κοινό ειδικά στην Θεσσαλονίκη το οποίο ενδιαφέρεται να δει εκτός mainstream ταινίες. Απλώς, είναι δύσκολο να διοργανωθούν τέτοιες προβολές.

Πώς πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις σ’ ένα «αντι-φεστιβάλ»;

Το locus σαν “μη-φεστιβαλικό” δρώμενο με ενδιέφερε από την αρχή. Γι’ αυτό και γνώρισα τα παιδιά όταν τα έστειλα την ταινία μου. Το πιο σημαντικό ήταν ότι για την συνδιοργάνωση ήρθα σε επαφή με τους υπόλοιπους δημιουργούς. Γενικά, ήθελα να δείξω την ταινία σε διαφορετικό κοινό πέραν της σχολής μου.

Έχεις αγωνία για την ημέρα της προβολής; Τι αναμένεις ως feedback;

Δεν αναμένω κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς, ελπίζω η δικιά μας ταινία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες να ευχαριστήσει το κοινό. Ανεξάρτητα από τη δική μας ταινία, θα ήθελα να υπήρχαν και άλλες ταινίες.

Marianna says: «Μάθε περισσότερα για το Locu 17 | a εδώ και γνώρισε τις υπόλοιπες ταινίες εδώ»