Storytime | Ο Αστέριος Δανιηλίδης αφηγείται ιστορίες για τη σχέση του με το κρασί με αφορμή ένα πρωτότυπο σεμινάριο γευσιγνωσίας

Εάν αγαπάς το κρασί, δεν είσαι απαραίτητα γνώστης, αλλά θα ήθελες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για ποικιλίες, σοδειές και κατάλληλους συνδυασμούς, αυτό το σεμινάριο γευσιγνωσίας απευθύνεται σ’ εσένα!

Ο Σύμβουλος Οίνου και Υπεύθυνος Πωλήσεων στο κτήμα Βούλγαρη Αστέριος Δανιηλίδης σε προσκαλεί στον εντυπωσιακό χώρο του, στο «Εδεσματόριο του Μπακάλικου», την Κυριακή 18 Νοεμβρίου με σκοπό να σε ξαφνιάσει ευχάριστα (αφού το σεμινάριο θα είναι διαδραστικό και θα έχεις ενεργό ρόλο), να σε μυήσει στην τέχνη της γευσιγνωσίας και να σου χαρίσει μια δυνατή εμπειρία που θα σε κάνει ν’ αγαπήσεις το κρασί ακόμα περισσότερο.

Λίγο πριν την επίσημη συνάντηση, μοιράζεται μαζί σου τη δική του ιστορία για την πορεία του προς την εξερεύνηση του κρασιού, καθώς και χρήσιμα hints για να μπούμε σιγά-σιγά στο… «κλήμα»:

Το 2008 ήταν η χρονιά που βάλαμε τα πρώτα αμπέλια μαζί με τον πατέρα μου στο χωριό μας, Βερτίσκο. Ήταν η χρονιά που αγάπησα με πάθος το κρασί και αποφάσισα ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά μ’ αυτό.

Έως τότε, εργαζόμουν ως πωλητής, είχα ασχοληθεί με τις άλλες καλλιέργειες του πατέρα μου και είχα ως  χόμπι μου τη μουσική. Την αγάπησα με πάθος σε σημείο να γίνει κανονικό επάγγελμα. Έως τότε, έπινα κρασί αλλά δεν είχα ιδιαίτερες γνώσεις πάνω σ’ αυτό. Όταν, όμως, μπήκα στη διαδικασία να το παράγω μόνος μου -να το πατήσω, να το μαζέψω, να το οινοποιήσω-, άλλαξε η αντιμετώπισή μου απέναντί του.

Αρκούσε μια μικρή στιγμή, όταν τρυγήσαμε πρώτη φορά για να καταλάβω πως το μικρόβιο μπήκε για τα καλά μέσα μου. Ακολούθησαν πολλά σεμινάρια, παρακολούθηση της  Σχολής WSPC- Wine & Spirit Professional Center κι ένα νέο ταξίδι γνώσης: Άρχισα να δοκιμάζω κρασιά, να διαβάζω, να επισκέπτομαι οινοποιεία.

Φυσικά, η αναζήτηση δε σταματά ποτέ. Πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, δοκιμάζεις ποικιλίες,  χρονιές, σοδειές.

Αυτό που θα μ’ εντυπωσιάζει πάντα είναι το πώς αναπτύσσεται μία ποικιλία ανάλογα με το μέρος που θα την φυτέψεις. Για παράδειγμα, άλλη γεύση έχει ένα Ασύρτικο Σαντορίνης, χάρη στα ηφαιστειογενή πετρώματα και τη μεταλλικότητα του νησιού, ενώ εντελώς διαφορετική γεύση έχει ένα Ασύρτικο απ’ τη Δράμα που είναι πιο λουλουδάτο και ευχάριστο.

Το Εδεσματόριο του Μπακάλικου

Συνέχισα να εργάζομαι στις πωλήσεις, όταν πριν τρία χρόνια αποφάσισα να δημιουργήσω έναν δικό μου χώρο στο Λαγκαδά. Το «Εδεσματόριο του Μπακάλικου» άρχισε ως ένα μπακάλικο ντελικατέσεν στο οποίο παρουσίαζα γεύσεις και κρασιά που μ’ ενθουσίαζαν.

Σήμερα, ο χώρος διαθέτει και τραπέζια δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη του να έρθει και ν’ απολαύσει το κρασί του, να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις και να μπορεί να ψωνίσει και για το σπίτι του όσα δοκίμασε.

Φυσικά, το κρασί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είτε θέλει κάποιος να παραγγείλει, είτε ν’ αγοράσει, κουβεντιάζουμε και του προτείνουμε πάντα κάτι που ταιριάζει στις γεύσεις του.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα (μία ή δύο φορές το μήνα) φιλοξενούμε παρουσιάσεις κρασιών από  διάφορα κτήματα της Ελλάδας. Έχουμε φιλοξενήσει πολύ σημαντικές ετικέτες και έπονται δυνατοί φιλοξενούμενοι!

Το σεμινάριο

Πολλοί θαμώνες μου ζητούσαν εδώ και καιρό ένα σεμινάριο γύρω απ’ το κρασί το οποίο θ’ απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα μάθουμε κάποια πράγματα για την ιστορία του κρασιού και θα μιλήσουμε για τον ελληνικό αμπελώνα.

Στόχος μου είναι να γνωρίσουμε μυρωδιές, γεύσεις και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών ανά περιοχή της χώρας μας. Έχω ετοιμάσει ένα σεμινάριο στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ενεργό ρόλο. Άλλωστε, η καλύτερη εκμάθηση γίνεται μόνο στην πράξη!

Πιο συγκεκριμένα, θα μυηθούμε στην τέχνη της γευσιγνωσίας, μέσα από μία τυφλή δοκιμή τεσσάρων ποικιλιών κρασιού (δύο λευκών και δύο κόκκινων). Κάθε συμμετέχοντας θα μπει στη διαδικασία ν’ ανακαλύψει και να μαντέψει πού ανήκει το κάθε κρασί.

Στο τέλος, θα δοκιμάσουμε κι ένα κρασί-έκπληξη, ένα υπέροχο Μποζολέ, μία νέα ετικέτα απ’ το κτήμα Βούλγαρη.  Τα Μποζολέ είναι κρασιά που πίνονται φρέσκα, εντός ενός έτους απ’ την παραγωγή τους.

Μαζί με τα κρασιά, θ’ ανακαλύψουμε και γεύσεις τυριών και αλλαντικών. Στόχος, άλλωστε, είναι να γίνουμε μια παρέα, να περάσουμε όμορφα, να γνωρίσουμε αγαπημένες γεύσεις και ν’ αποκτήσουμε εμπεριστατωμένη άποψη για το κρασί.

Το σεμινάριο αυτό είναι η αρχή μιας απ’ τις δράσεις που έχω στο νου μου και θα φιλοξενηθούν στο Εδεσματόριο του Μπακάλικου.

Η οινοποιία στην Ελλάδα

Παρατηρώ ότι επί πολλά χρόνια προσπαθούσαμε να οινοποιήσουμε ποικιλίες που υπάρχουν, για παράδειγμα, στη Γαλλία. Ο τόπος μας έχει απίστευτες ποικιλίες, οι οποίες δεν είναι ευρέως γνωστές. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες οινοποιοί δίνουν βάση στις δικές μας ποικιλίες και κάνουν θαύματα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ελληνικές ετικέτες τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Σαντορίνης: το σαντορινιό είναι αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι ξένοι όταν ακούν «ελληνικό κρασί». Αυτό, έδωσε έναυσμα και στους υπόλοιπους.

Ένα συμπέρασμα

Ο κόσμος νομίζει ότι το κρασί είναι ακριβό σπορ. Δεν ισχύει. Φυσικά, ό,τι δώσεις θα πάρεις, αλλά ειδικά στο κρασί οι επιλογές είναι χιλιάδες. Μπορείς να βρεις υπέροχες επιλογές από 6-7 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

Ένα expert hint

Μία απ’ τις ωραιότερες ελληνικές ποικιλίες είναι η μαυροδάφνη. Η ξηρή έκδοσή της δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ποικιλίες του εξωτερικού.

Μία συμβουλή για όλους

Καλό είναι ν’ αγοράζετε κρασί από κάβες ή μικρούς χώρους κι όχι από σούπερ μάρκετ. Στους πρώτους, θα υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος να σας δώσει πληροφορίες και να σας κατευθύνει ή να σας συμβουλέψει ανάλογα με το τι ψάχνετε.

Marianna says: «Την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου στις 18:30 συναντιόμαστε στο Εδεσματόριο του Μπακάλικου για ένα πρωτότυπο σεμινάριο γευσιγνωσίας! Μάθε περισσότερα εδώ»!

Πληροφορίες Εκδήλωσης:
Ημερομηνία & Ώρα:
Κυριακή 18.11.2018 | 18:30
Τοποθεσία: Tο Εδεσματόριο Του Μπακάλικου
Είσοδος: 15€ / άτομο (η τιμή περιλαμβάνει 5 ποτήρια κρασί και το πλατό με τα συνοδευτικά)
Επικοινωνία & Κρατήσεις θέσεων: Αστέριος Δανιηλίδης, 6943211326