StringΛα στο θέατρο Αυλαία | Δύο συμπεράσματα και μια ευχή

Εύα Γκέγκα

Μετά από μια περίοδο εσωστρέφειας και αναζήτησης μιας πηγής έμπνευσης, έκανα αυτό που ξέρω καλύτερα: πήγα έξω να δω έναν φίλο! Το ραντεβού δόθηκε στο θέατρο Αυλαία και συνέβη κάτι απλώς υπέροχο: είχα τη χαρά να παρακολουθήσω μια από τις πιο φρέσκες, ζωντανές, σύγχρονες και απολαυστικές  παραστάσεις, από αυτές που οι μόνο οι άνθρωποι με κέφι και ταλέντο μπορούν να απογειώσουν και που συνήθως βλέπουμε μόνο στις μικρότερες σκηνές.

Εύα Γκέγκα

Ο λόγος για το απίστευτα διασκεδαστικό, ανατρεπτικό, τολμηρό και ζωντανό “string-λα”.

Το έργο στηρίζεται στη  βασική ιστορία μίας από τις πιο γνωστές κωμωδίες του Σαίξπηρ: Το ημέρωμα της στρίγγλας. Μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, το έργο αυτό ήρθε στα χέρια της Λένας Πετροπούλου και αυτή του φέρθηκε όπως του άξιζε εν έτει 2017: του άλλαξε τα φώτα- με όλο το σεβασμό!

Το έργο μεταμορφώθηκε σε μια απίστευτη μουσικοχορευτική παράσταση, με εντελώς σύγχρονο ύφος, ακομπλεξάριστο χιούμορ, αμεσότητα, ευφάνταστες ατάκες και μια ολόκληρη μπάντα επί σκηνής!

Φυσικά όλα αυτά επικοινωνούνται στο κοινό μέσα από μια απίστευτη ομάδα νέων ηθοποιών / μουσικών, οι οποίοι με το αστείρευτο κέφι και τα πολλαπλά ταλέντα τους – καθώς χορεύουν, τραγουδούν, ερμηνεύουν και παίζουν μουσικά όργανα με τρομερούς ρυθμούς εναλλαγής-  παρασύρουν το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γέλιου και μουσικής.

Από την αρχή γίνεται σαφές στο κοινό ότι η σχέση που θα έχει η παράσταση με το κλασσικό Σαιξπηρικό θέατρο είναι… ανύπαρκτη , γεγονός που επιβεβαιώνεται ήδη από το πρώτο τραγούδι. Και το πάρτι με τις Σαιξπηρικές αναφορές συνεχίζει με αμείωτη ένταση περίπου για 90 λεπτά…

Δε θα μπορούσα να μην επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να βλέπεις κανείς τέτοιες παραστάσεις, οι οποίες με το ελάχιστο κόστος παραγωγής, μπορούν να κάνουν τόση καλλιτεχνική διαφορά. Και μάλιστα σε μια πόλη, που καλό είναι να θυμάται που και που, ότι έχει μακρά καλλιτεχνική ιστορία και που πότε δεν έπαψε να αναζητά το νέο, το φρέσκο και το διαφορετικό.

Ως συλλέκτης εμπειριών, λοιπόν, κι όχι ως wannabe κριτικός θεάτρου δέχομαι να παραβλέψω την οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία ή λάθος – άλλωστε η ατέλεια πάντα ήταν αγαπημένο μου χαρακτηριστικό – και να σταθώ στην μόνη ουσία που θα μπορούσε να αλλάξει το βράδυ μίας Δευτέρας: υπάρχει σίγουρα μια παράσταση στην πόλη που όχι μόνο κάνει την ώρα να περνάει χωρίς να το καταλάβεις, αλλά σε κάνει να γελάς αβίαστα και ενίοτε ασταμάτητα και να αποχωρείς από το θέατρο με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης, τόσο που λίγο σε νοιάζει στο τέλος για τη μεσαιωνική άποψη του Σαιξπηρ σε σχέση με το πώς εξημερώνεται μια στρίγγλα… 😉

Από μια υπέροχη βραδιά, λοιπόν, προέκυψαν δύο συμπεράσματα και μια ευχή:

η έμπνευση, το νέο και το διαφορετικό μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αρκεί να το δεις ή να το βρεις.

όταν μιλάμε για συναίσθημα – γιατί το θέατρο είναι επίκληση στο συναίσθημα – το μέγεθος, οι τίτλοι, οι τύποι, ο χώρος και ο χρόνος χάνουν τη σημασία τους. Το μόνο που μετράει είναι πώς νιώθεις.

και η ευχή: να υπάρχουν πάντα άνθρωποι, ιστορίες, παραστάσεις και στιγμές που κάνουν τη διαφορά σε μια συνήθως αδιάφορη καθημερινότητα…

Ευχαριστούμε…

Info Παράστασης

 

StringΛα

Πρεμιέρα: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες ΣΕΗ – ΕΣΗΕΜΘ)

Θέατρο Αυλαία – Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Κρατήσεις: 2310237700

 

Marianna says: «Γίνε κι εσύ συντάκτης του publiSHIT! Πρότεινέ μου ένα θέμα που θέλεις να γράψεις ή την άποψή σου για ένα ζήτημα που σε απασχολεί. Μπορείς ακόμα να μου στείλεις τις προτάσεις σου για άτομα που θα ήθελες να δώσουν συνέντευξη ή να γράψουν κείμενο ή και άτομα που έχουν μια δυνατή ιστορία ζωής ν’ αφηγηθούν. Πέρνα μια βόλτα απ’ την Αίθουσα Σύνταξης για να μάθεις περισσότερα»!