Sugar Daddies και Sugar Babes: H απενεχοποίηση της πορνείας;

Μπορεί η σύνδεση του σεξ με τα χρήματα να μας συναρπάζει, παρόλα αυτά είναι κάτι που κανείς δεν θέλει συζητήσει. Η πλειοψηφία θεωρεί τα εκδιδόμενα άτομα ως τραγικά και απελπισμένα θύματα. Όμως, πλέον χάρη σε sites σαν το SugarDaters και το SeekingArrangement, πεποιθήσεις σαν κι αυτή έχουν αρχίσει ν’ αλλάζουν. Πότε και πώς η σεξουαλική εργασία έγινε no big deal;

Βίκυ Καλτσίκη


Με όποιον κι αν συζητούσα το θέμα της σεξουαλικής εργασίας, η κουβέντα πάντα κατέληγε στο πόσο κακοποιημένα και αποκτηνωμένα θύματα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ και στο πόσο κακό κάνει η σεξουαλική εργασία στην κοινωνία μας.

Άκουσα πολλές και διάφορες απόψεις. Κάποιοι μου είπαν πως η σεξουαλική εργασία είναι βιασμός. Κάποιοι άλλοι έκαναν αναφορές στις ριζοσπαστικές φεμινίστριες haters του πορνό, Andrea Dworkin και Catharine MacKinnon, που κατά τη δεκαετία του ‘70 οργάνωναν εκστρατείες για να ενσωματώσουν τις απόψεις τους βαθιά στην πολιτισμική συνείδηση της κοινωνίας.

Άκουσα απόψεις που ακολουθούσαν την εξής λογική: «Δεν υπολογίζουμε τη βία στο σεξ ούτε τη βία επί πληρωμή, αλλά αν συνδυάσει κανείς αυτά τα δύο τότε προφανέστατα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και βρίσκεται σε μία κατάσταση από την οποία πρέπει να γλυτώσει και να σωθεί».

Απόψεις που υποστηρίζουν ότι τα εκδιδόμενα άτομα δεν έχουν συνείδηση των επιλογών τους, προσπαθούν να επιδείξουν τις καλές προθέσεις τους. Ακόμα κι αν μία εργαζόμενη στον τομέα του σεξ επιμένει ότι κάνει αυτή τη δουλειά με τη δικιά της ελεύθερη βούληση, τα λεγόμενα της δε θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη γιατί είτε έχει παραισθήσεις, είτε έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, είτε είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Sugar, baby! 

Και ξαφνικά διαβάζω για τα sugar babies. Κι αν δεν το ξέρεις ήδη, ένα sugar baby είναι μία νέα γυναίκα την οποία ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας την καλομαθαίνει με χρήματα και με δώρα. Ως αντάλλαγμα, εκείνη του παρέχει τη «συντροφιά» της. Μία τάση υπέρ της δυναμικής της μεγαλύτερης ηλικίας που τα τελευταία χρόνια διευκολύνεται από sugar dating ιστότοπους που συνδέουν τους sugar daddies με τα sugar babies,  οι οποίοι με τη σειρά τους καταλήγουν σ’ έναν «διακανονισμό» για τη μεταξύ τους σχέση. Η σχέση τους, δηλαδή, μπορεί να χαρακτηρίζεται από έναν αληθινό ρομαντισμό, αλλά μπορεί ακόμη να προσομοιάζει την εμπειρία του να έχεις κοπέλα ή ν’ αποτελείται από συναντήσεις για σεξ οι οποίες θα χρεώνονται με την ώρα.

Toν περασμένο Μάιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Sugar Babies στο Λονδίνο

 

 

 

 

Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως η κουλτούρα του sugar dating είναι μία μοντέρνα εκδοχή της πορνείας, η οποία έχει μεταμφιεστεί και έχει αλλάξει ταμπέλα μ’ έναν τρόπο που την κάνει σχεδόν κοινωνικά αποδεκτή. Αργότερα, συνειδητοποίησα πως δεν πρόκειται για μία μικρή υποκουλτούρα. Στα sites αυτά υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες πολλοί από τους οποίους είναι φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίου.

Τα sugar babies βγάζουν πολλά λεφτά περνώντας καλά. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν μία αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ δεν είναι τραγικοί. Τα sugar babies είναι μοντέρνα, πρακτικά και μορφωμένα άτομα που επαναπροσδιορίζουν την εικόνα των εκδιδόμενων ατόμων στην πολιτισμική συνείδηση.

Οι sugardaters όλου του κόσμου είναι συγκεντρωμένοι κυρίως σε δύο sites. Το seekingarrangement.com, που βασιλεύει στην Αμερική και το sugardaters.com, που βασιλεύει στην Ευρώπη. Το φαινόμενο sugar έχει γίνει θέμα συζήτησης στη Wall Street Journal, στο CNN και στο BBC. Κάποια από τα μέσα αναφέρουν ως κύριο καταλύτη τα χρέη των φοιτητικών σπουδών, ενώ κάποια άλλα υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της άνισης κατανομής του πλούτου και της οικονομικής κρίσης. Πολλά είναι και τα μέσα που κατηγορούν τα ίδια τα sites γνωριμιών.

Ωστόσο, γιατί απλώς να μην είναι αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής σεξουαλικής ελευθερίας της νέας και μοντέρνας γυναίκας η οποία πηδάει όποιον θέλει και μπορεί κάλλιστα να πληρώνεται και γι’ αυτό;

Ούσα πολύ περίεργη να μάθω αν όντως υπάρχουν sugar babies και sugar daddies στην Ελλάδα του 2017, επικοινώνησα με το sugardaters.gr. Ενθουσιάστηκα όταν η εκπρόσωπος τους δέχτηκε να της πάρω συνέντευξη, αλλά ξενέρωσα καθώς διάβαζα τις απαντήσεις της γιατί απέφευγε με μεγάλη δεξιότητα ν’ απαντήσει σε οτιδήποτε συνέδεε το site τους με την πορνεία και επαναλάμβανε ξανά και ξανά τη φράση «αμοιβαία επωφελής σχέση». Ωστόσο, έμαθα ότι στο site αυτό έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 5.000 Έλληνες και Κύπριοι χρήστες.

Έφτιαξα ένα προφίλ στο www.sugardaters.gr ως sugar daddy (γιατί η πλατφόρμα τους είναι φτιαγμένη έτσι ώστε μονάχα οι sugar daddies να μπορούν να επικοινωνήσουν με τα sugar babies) και διάλεξα να είναι το tiger35 το ψευδώνυμο μου. Μέσα σε λίγες μέρες άρχισα να λαμβάνω κάποια μηνύματα αλλά δεν μπόρεσα να τα διαβάσω παρά μόνο όταν πλήρωσα 15 ευρώ για τη μηνιαία συνδρομή. Ένα μήνυμα με ρωτούσε τι κάνω, ενώ ένα άλλο με χαιρετούσε αποκαλώντας με «τίγρη» της!

Από τότε, έχουν περάσει αρκετά βράδια που αντί να κοιμάμαι συνομιλούσα με sugar babies προσπαθώντας να μάθω για τις ζωές τους, για τα κίνητρα και τις απόψεις τους.  Όπως μου εξομολογήθηκαν στις κουβέντες που κάναμε, μερικές δε θεωρούν καν τον εαυτό τους ως εργαζόμενες στον τομέα του σεξ και νιώθουν ότι το sugar dating ανήκει σε μία γκρι ζώνη, σε αντίθεση με τις ξεκάθαρες συναλλαγές για σεξ που χρεώνεται με την ώρα.

Κάποιες άλλες κοπέλες αντικατάστησαν τον όρο «πόρνη» με τον όρο «sugar baby». Όταν ρώτησα για ποιο λόγο το κάνουν αυτό, η shybaby25 απάντησε: «Ούτως ή άλλως κάνω πολύ σεξ, γιατί να μην πληρώνομαι για αυτό;», ενώ η απάντηση της lolita1 ήταν: «Γιατί να δουλεύω σε μία καφετέρια για 3 ευρώ την ώρα, όταν μπορώ να βγάλω 800 ευρώ αν το κάνω μ’ έναν τραπεζίτη ο οποίος δεν είναι και τόσο χάλια;».

Μερικές από τις κοπέλες μου μιλούσαν πάρα πολύ έντονα για το πώς η ζωή τους ως sugar baby τους έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να χορηγήσουν μία καλλιτεχνική καριέρα, να πληρώσουν τα έξοδα των σπουδών τους, να δειπνήσουν σε καλά εστιατόρια και κυρίως να αποφύγουν το να πρέπει να μείνουν σε μία κωλότρυπα χωρίς θέρμανση.

Η μεγαλύτερη απορία μου αφορούσε τους sugar daddies αλλά δίσταζα να δημιουργήσω ένα γυναικείο προφίλ για να δω τι θα γίνει. Η περιγραφή της shybaby25 για την πρώτη της φορά στο sugardaters.gr μου έδωσε μια ιδέα: «Η γκάμα ήταν μεγάλη. Στην αρχή, έπεσα πάνω σε πολλούς ανώμαλους και περίεργους. Αλλά απ’ τη στιγμή που άρχισα ν’ αφιερώνω περισσότερο χρόνο και να εξοικειώνομαι με τη φάση, το πράγμα άρχισε να πηγαίνει καλύτερα. Εδώ μπορείς να βρεις όλων των ειδών άντρες: παντρεμένους, χωρισμένους, ελεύθερους, πρόστυχους, ντροπαλούς, άντρες που ψάχνουν για παρέα, άλλους που ψάχνουν για σεξ κι άλλους που ψάχνουν για ξενοπηδήματα τα Σαββατοκύριακα».

Ξενυχτούσα, λοιπόν, μπροστά στον υπολογιστή με ανοιχτή την πλατφόρμα, να διαβάζω για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι γι’ αυτές τις κοπέλες το να γίνονται ένα ζωντανό συνάλλαγμα, αλλά και για το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μία μοναδική σεξουαλική εμπειρία. «Όταν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει 1.000 ευρώ για να κάνει σεξ μαζί σου, δεν έχεις ανάγκη το να σου πουν ότι είσαι όμορφη. Γίνεσαι ένα σεξουαλικό αντικείμενο πολυτελείας και αυτό μπορεί να είναι πολύ καυλωτικό», μου γράφει η lolita1 και προσθέτει μία φατσούλα που μου κλείνει το μάτι. «Είναι αδύνατον να βιώσεις αυτήν την εμπειρία με το αγόρι σου, καθώς οι ρομαντικές σχέσεις ξεχειλίζουν από συναισθήματα», προσθέτει.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σεξουαλική εργασία ως μία υποταγή στα χρήματα ή υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει μονάχα με την εξουσία. Αλλά αυτές οι κοπέλες μ’ έπεισαν ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο, γιατί για εκείνες είναι μία σεξουαλική εμπειρία που διαφέρει απ’ το να κάνεις σεξ από αγάπη ή για πλάκα.

«Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε, αλλά επίσης όλοι θέλουμε κάποιον να κοιτάξει το σώμα μας και να σκεφτεί «Θέλω να σε πηδήξω», λιτό και απέριττο. Σε αντίθεση με το όταν είσαι με το αγόρι σου, όταν είσαι με έναν sugar daddy ξέρεις ότι δεν πηδιέσαι μονάχα γιατί μοιράζεσαι ένα κρεβάτι μαζί του και είναι βολικό. Γνωρίζεις ότι ο εραστής σου δεν φαντασιώνεται κάποιον άλλον ενώ είναι μαζί σου. Όταν κάποιος πληρώνει, είναι επειδή θέλει εσένα. Και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα», μου είπε η gwgwxx και μ’ έκανε να σκέφτομαι πως ίσως όλες οι γυναίκες, από ένστικτο, το γνωρίζουν αυτό, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν την εμπειρία γιατί οι αξίες τους το κάνουν αδύνατο. Και αυτό μπορεί να είναι (υποσυνείδητα ή μη) πολύ απογοητευτικό.

Τα ίδια τα σώματα μας μπορούν να γίνουν μέσο για την πραγματική ελευθερία των γυναικών. «Μπορούμε να κάνουμε σεξ για την αγάπη, μπορούμε να κάνουμε σεξ για τα χρήματα, μπορούμε να κάνουμε σεξ για την πλάκα μας, μπορούμε να κάνουμε σεξ για οποιοδήποτε λόγο αρκεί να είναι πάντα δική μας απόφαση», μου έγραψε η gwgwxx λίγο πριν ευχηθούμε η μία στην άλλη καλή συνέχεια και κλείσουμε τη συνομιλία.

Και το να κάνεις σεξ για τα χρήματα μπορεί να είναι περισσότερο συναρπαστικό από ότι το να κάνεις σεξ για την αγάπη, και το να κάνεις σεξ για την πλάκα σου μπορεί να έχει περισσότερη πλάκα από το να κάνεις σεξ για τα χρήματα, και κάποιες φορές το να κάνεις σεξ για πλάκα μπορεί να μην έχει και τόσο πλάκα γιατί οι προσδοκίες σου είναι ότι θα έχει πλάκα αλλά τελικά κατέληξε στο να είναι κάπως βαρετό. Αλλά όλες αυτές είναι δυνατές εμπειρίες.

Παρόλο που η gwgwxx, η lolita1, η shybaby25 και όλα τα sugar babies του κόσμου αλλάζουν το μοντέρνο αρχέτυπο της πόρνης, υπάρχουν ακόμα πολλά κωλοδάχτυλα και μπόλικος ηθικός πανικός στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα χλευάζουν και ντροπιάζουν τους sugar daddies και τα sugar babies, με το επιχείρημα ότι οι σχέσεις αυτές είναι «λάθος», απλώς επειδή δεν είναι φυσιολογικές. Άλλοι πιστεύουν ότι τέτοιου είδους διακανονισμοί, όπως όλα τα είδη της σεξουαλικής εργασίας, εκμεταλλεύονται τις γυναίκες. Πολλοί έχουν κατηγορήσει τη βιομηχανία του sugar dating πως επιδιώκει να δικαιολογήσει την πορνεία. Αλλά είναι όντως αλήθεια ότι sites όπως το SugarDaters έχουν εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες που υπό άλλες περιπτώσεις δεν θα λάμβαναν ποτέ υπόψη την σεξουαλική εργασία, να αρχίσουν να πουλούν το σώμα τους; Ή μήπως πρόκειται για κάτι που συνέβαινε πάντα, και το ίντερνετ το έχει μονάχα κάνει περισσότερο ορατό;

Κανένα sugar baby δεν εξαναγκάζεται να εργαστεί στον τομέα του σεξ. Απλώς συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο γρηγορότερος και ο ευκολότερος τρόπος για να βγάλει χρήματα. Όταν πρόκειται για σεξουαλική εργασία, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες περίοδοι ηθικών σταυροφοριών, οι οποίες χάνονται και μετά επανέρχονται στη μόδα. Ο κόσμος είναι τρομερά προσβεβλημένος από την πορνεία, αλλά αυτό που βρίσκω περισσότερο προσβλητικό είναι όταν ο κόσμος κοιτάει τι κάνουν οι άλλοι. Όμως ο κόσμος περνάει υπέροχα όταν αντί να κοιτάει τη δουλειά του, ασχολείται με τη δουλειά των άλλων. Ειδικά αν αυτό έχει να κάνει με τα σώματα των γυναικών. Είτε έχει να κάνει με το θέμα της έκτρωσης είτε με αυτό της παρένθετης μητρότητας, οι γυναίκες συνεχώς ακούν ότι δεν ξέρουν τι είναι το καλύτερο για τις ίδιες.

Πρόσφατα, η Διεθνής Αμνηστία, δημοσίευσε ένα σχέδιο πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του σεξ, τονίζοντας την ανάγκη για την πλήρη αποποινικοποίηση της βιομηχανίας του σεξ. Φυσικά και κανένας δε θα έπρεπε να εξαναγκάζεται στη σεξουαλική εργασία, αλλά, παρά το γεγονός ότι συνεχώς συγχέονται, η συναινετική σεξουαλική εργασία και η σωματεμπορία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στην πραγματικότητα, η σωματεμπορία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του εμπορίου του σεξ. Οργανώσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη μείωση της εκμετάλλευσης στη βιομηχανία του σεξ, όπως η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζουν την απενεχοποίηση της πορνείας.

Όλοι μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε αποφάσεις για την υγεία μας, το σώμα μας και τη σεξουαλικότητα μας, χωρίς φόβο, χωρίς εξαναγκασμό, χωρίς βία και χωρίς διακρίσεις. Και αν μία γυναίκα θέλει να πηδήξει έναν άντρα με λεφτά έτσι ώστε να πληρώσει τους λογαριασμούς της, τότε θα πρέπει να μπορεί να το κάνει και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προχωρήσουν με τις ζωές τους. Με την προϋπόθεση ότι κανένας δεν πληγώνεται, ο καθένας μας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να κάνει σεξ, ανεξάρτητα από το είδος σεξ που θέλει.

 

*Μarianna says: «Εάν θέλεις κι εσύ να γράψεις ένα κείμενο και να μοιραστείς τη γνώμη σου για ένα θέμα, να δοκιμαστείς στο ρεπορτάζ ή να μου προτείνεις ένα θέμα/συνέντευξη που θέλεις να διαβάσεις, πέρνα μια βόλτα από την Αίθουσα Σύνταξης».